L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert presenta aquesta vesprada una exposició de Luisa Pastor emmarcada en el cicle ‘Art a la Casa Bardín’. Es tracta de l’últim projecte de l’artista alacantina titulat ‘D-M-D, Diners Mercaderia Diners’ i comissariat per Pilar Tébar que es podrà visitar fins al 4 de juny.

Aquesta nova proposta cultural del IAC inclou una trobada entre artista i comissària el 18 de maig, una cita en la qual es donaran detalls del treball de Pastor. Diners-Mercaderia-Diners gira entorn d’aquest trinomi, una fórmula general del capital empleat per Marx per a explicar “el cicle infinit en el qual es gasta diners per a obtindre més diners” i que l’artista utilitza, conceptualment, per a desenvolupar aquest treball de recerca i de reflexió plàstica.

Com ha explicat Tébar, al llarg de la mostra es podrà veure una col·lecció de fotografies de gran grandària, destacant una enorme reproducció d’una postal antiga que fa al·lusió directa al valor de l’animal com a mercaderia. Pastor torna a utilitzar aquesta idea en intervindre, amb pa d’or de 24k, els animals de les portades d’uns quaderns escolars, una metàfora que indica, en paraules de la mateixa autora, que “l’animal es converteix en un trofeu, el valor del qual és l’or, impulsant el perfecte funcionament del sistema hiperconsumista del comerç il·legal”.

Els dòlars estatunidencs de curs legal amb els quals l’artista ha realitzat la sèrie d’animals, amb l’ancestral tècnica xinesa de plegat de paper, origami, simbolitzen que aqueix benefici econòmic que s’obté i les transaccions que es realitzen, són a nivell global. Aqueix enriquiment, que es produeix a nivell mundial i situa a l’espectador novament enfront del D – M – D, l’eix conductor d’aquest projecte.