La mostra pretén fer-se eco de les experiències recollides en relats de precarització que ajuden a entendre el valor dels moviments socials
L’artista de l’obra és Laura Mart, comissariada per Mónica Galván, i podrà visitar-se fins a el18 de febrer
El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha inaugurat aquest divendres l’exposició «Som ineludibles. Relats de precarització», en el Centre Cultural Las Cigarreras i es podrà visitar fins al pròxim 18 de febrer. També han assistit a la inauguració l’artista de la mostra Laura Mart i integrants de l’associació Kellys Benidorm Marina Baixa, els qui han realitzat una performance.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha animat a la ciutadania a visitar l’exposició, destacat que “qui vinga podrà observar la reivindicació des de les pròpies Kellys fins a unes fotografies del treball diari i els estatuts de les reclamacions que s’han anat incorporant”. “Aquesta mostra és una manera també de revindicar els seus drets i nosaltres ho secundem de manera cultural”, ha afegit l’edil.
A través d’aquest projecte expositiu, l’artista Laura Mart presenta el treball desenvolupat des de fa quatre anys amb el col·lectiu Les Kellys, conformat per dones cambreres de pis en hotels. Entre les seues reivindicacions, busquen aconseguir el reconeixement de les malalties professionals, jubilació anticipada i vincular la categoria de l’hotel en relació amb la qualitat de benestar laboral de les dones que contracten.
En “Som ineludibles. Relats de precarització”, Mart reprén la càrrega metafòrica trobada en aquelles qüestions que ja no pot ser evitades, a causa de la seua importància o dimensió, l’ineludible recorda les promeses pendents, per això el títol dona importància a fer ressò de les experiències recollides en relats de precarització que ajuden a entendre el valor dels moviments socials.
La mostra presenta una proposta col·laborativa per a materialitzar els acompanyaments afectius entre Les Kellys i Laura Mart que busquen vigoritzar la participació de les persones en temes comuns i importants amb el propòsit de recompondre condicions vitals. L’aportació de la mostra insisteix a fer que les institucions artístiques siguen llocs segurs i oberts per a tractar temes complexos. Fent d’aquest espai un lloc on consignes i afectes s’ajunten per a fer canviar el que ha de canviar-se.

Sobre la mostra
El desplegament de cada peça en el recorregut posa en dubte les organitzacions tipològiques del treball feminitzat-precari, és el cas de “Càrrega Laboral” una pila frèvola de 50 llençols doblegats, situades sobre una bàscula que mostra contundentment el pes que han de suportar en cada jornada, contradient la lleugeresa associada a l’objecte en si.
Una altra peça destacada és el videoclip titulat “Housekeeping” realitzat amb Les Kellys, que interpreten de manera rítmica com suportar el dia a dia i convidar a corejar les peticions fetes expandint les seues veus. Totes les peces incloses en la mostra relacionen el context amb les accions desenvolupades per les Kellys.
Finalment, el projecte es complementa amb l’activitat paral·lela “Dones que no es rendeixen: rebels perifèriques”, prevista per al dissabte 18 de febrer 2023, una taula de reflexió pública per a comentar aspectes relacionats amb la vivència precarizada de les dones.
Les peces, accions i perspectives disposades al llarg del projecte valoren a les dones que alcen i reanimen el món, reprenen gestos dedicats d’esforç no sempre reconeguts, enuncien relats quotidians d’aquelles que es troben unides sense conéixer-se. L’exposició fa ressò del fet real que hi ha vides impossibles d’ignorar, i ací es reuneixen per a fer veure que som ineludibles, som aliades, confidents, amigues i protagonistes.

Sobre Les Kellys
L’associació ‘Les Kellys’ es va establir amb la determinació de sumar esforços per a aconseguir millores en la seua professió. Les Kellys defensen la seua funció essencial per al funcionament dels establiments turístics. Per això s’alcen en contra de l’externalització contractual, les empreses multiserveis i la sobrecàrrega laboral.
Amb les seues accions, Les Kellys s’han sumat als debats centrals del feminisme com el poder, la violència, les cures o els afectes. Així, Laura Mart, es va proposar reunir en una investigació artística, les reflexions sorgides de les seues trobades, perquè ha interactuat estretament amb elles, les coneix, escolta i acompanya, compartint idees que tracten derives feministes actuals. Durant el procés d’aquest projecte, s’ha anat solidificant una proposta que espera fer ressò del concepte reparar, no sols com a cerca de remei, sinó com a invitació a observar les característiques particulars de les economies polítiques voraces amb les quals interactuem des d’una mirada artística per a ampliar i donar a conéixer les seues consignes.