El conjunt monumental de les Eres de la Sal va rebre la setmana passada la visita de l’equip tècnic de la Direcció Territorial de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana a Alacant, integrat per José Antonio López Mira, Cap del Servei; José Luis Simón García, Tècnic Arqueòleg; Rosario Berjón Ayuso, Arquitecta, i Luis Pablo Martínez Sanmartín, Inspector de Patrimoni Moble.

Acompanyats pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Torrevella, Antonio Quesada, i pel Director General d’Urbanisme, Projectes i Infraestructures i Serveis Bàsics, Víctor Costa; l’arqueòleg encarregat dels treballs d’excavació en les Eres de la Sal, José Ramón Ortega Pérez, amb el coordinador general del projecte, Vicent Esteban Chapapría, han conegut de primera mà els treballs que es venen desenvolupant en aquests últims mesos.

En primer lloc, l’equip tècnic de la Direcció Territorial ha pogut valorar els resultats de les excavacions que en les Eres s’han executat des del mes d’octubre. Han destacat que amb aqueixos treballs s’ha conegut en profunditat el conjunt monumental i s’estableixen les bases, juntament amb els restants estudis escomesos, per a definir les intervencions per a la posada en marxa del projecte del Museu de la Mar i de la Sal. Els treballs han permés descobrir els paviments originals existents en les Eres, compostos per lloses de roca d’una magnífica faiçó.

També han rebut explicacions en relació amb els procediments constructius històrics que es van utilitzar per a posar en marxa aquest conjunt monumental, que té un valor identitari especial per a Torrevella i un extraordinari valor patrimonial històric i social.

Torrevella ha estat lligada des del seu origen a la sal i a la mar. Les Eres de la Sal, les instal·lacions històriques d’emmagatzematge i càrrega de sal, es van començar a construir en l’últim quart del segle XVIII. El conjunt està situat en ple centre urbà de Torrevella i conforma una obra d’enginyeria portuària i d’arquitectura singular que va estar funcionant fins a 1958. Pot considerar-se associat als orígens de la ciutat i amb un paper hui molt rellevant en el pla cultural en celebrar-se en ell nombrosos actes culturals, com el Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia. Han tingut ocasió igualment de visitar també els treballs en curs en l’antiga Fàbrica de Gel, recentment adquirida per l’Ajuntament de Torrevella, que s’integrarà en el projecte del conjunt.

Els tècnics de la Direcció Territorial han subratllat la importància dels valors del recinte i dels estudis en marxa, assenyalant que s’està seguint el camí correcte que ha de marcar la definició de les intervencions d’un projecte tan especial per a la ciutat, el Museu de la Mar i de la Sal, que està cridat a ser un referent cultural a nivell nacional i internacional.