Dissabte que ve es presenta el nou lliure “MUJERES QUE VEO, MUJERES QUE CONIOZCO. Relatos” de l’editorial alacantina ELÉCTRICO ROMANCE a la Casa de Cultura a les 19.30 hores.

L’obra pretén incentivar al lector i lectora perquè connecte amb les dones del seu entorn: de les seues alegries i les seues preocupacions, desitja per tant obrir noves vies de connexió de les persones amb la finalitat d’afavorir la cordialitat, la trobada i les relacions perquè siguen òptimes per a tots i totes.

Aquest llibre és un compromís per a visibilitzar les necessitats de les dones de la societat contemporània, sense alçar càtedra, sinó oferint una nova visió de les realitats actuals amb les quals hem de conviure i a vegades transformar.

Aquesta edició ha comptat amb la participació de les autores de Villena Pepa Navarro i Esther Abellán així com de la il·licitana Helena Vilella Bas i les alacantines Agora Reix i Ana Simarro i el poeta José Luis Rico. El conjunt de relats aborda aspectes com la condició de ser mares, l’àmplia sexualitat de les dones, els amors impossibles així com les necessitats de superació personal i la xacra de la violència de gènere. El seu prologuista, la poeta Esther Abellán, assenyala que “amb les seues narracions, ‘Mujeres que veo, mujeres que conozco. Relatos’ és un llibre que ens convida a autoretratar-nos i sentir, en la nostra pròpia pell, la necessitat ineludible de mantindre’ns en lluita.”

“Mujeres que veo, mujeres que conozco. Relatos” és el número 2 de la col·lecció TODO ERA JUNIO que va iniciar la seua marxa el setembre passat amb l’obra de cinc creadors-es denominada “La frontera: relatos para un territorio compartido”. La col·lecció és una proposta de novel·les minúscules amb relats amb majúscules que pretén trobara amb un lector, a una de lectora, d’instants i intensitats i que viu l’enrenou dels temps escassos i que per això necessita començar i acabar amb una certa rapidesa les seues lectures, alguna cosa que comença i acaba sense descansos. Afig Juanjo Cervetto, el seu editor, “és una solució literària per a atendre els nous ritmes de vida, on amb aquesta obra no poden existir excuses per a renunciar a llegir un relat de 10 minuts en qualsevol moment del dia”.

L’obra es va fer coincidir la seua aparició amb el conjunt d’actes mundials vinculats al Dia de la Dona i assenyala el seu editor que les persones del sector cultural de les ciutats tenen també un gran repte: “ser essencialment sensibles a les necessitats de les dones, ser especialment compromesos amb la igualtat entre dones i homes, ser necessàriament coherents per a ajudar la transmissió de valors que posseeix el 50 per cent de la població que són les dones”.

Les autores de Villena

PEPA NAVARRO

Per als qui no hagen llegit el primer llibre de relats d’aquesta col·lecció, he de dir que vaig nàixer a Villena en 1969 i ací continue vivint des de llavors. Treball en l’administració local, en l’àmbit cultural i en concret de les arts escèniques. Al marge del professional, en els últims anys, escriure està suposant un exercici d’introspecció que a vegades em revela aspectes de mi mateixa que desconeixia.

No em considere escriptora, però malgrat això escric sovint, del real i de l’imaginat, que quasi sempre es recolza en l’observació d’un entorn a vegades esquiu, a vegades ocult, però sempre latent. Això sí, sóc poc disciplinada, capaç d’escriure tres relats seguits i fer “mutis pel fòrum” durant mesos.

Amb la meua participació en aquest nou llibre, dirigisc la meua mirada cap a unes dones que veig i que conec, encara que només siga circumstancialment i que m’han fet pensar, reflexionar i dotar-les d’aspectes, paraules i pensaments que tal vegada no existisquen, però que a mi m’han evocat les seues vides de dones anònimes, que lluiten cada dia sense pensar, quasi mai, en si mateixes. Perquè com diu un bon amic meu “Cada dia, ix el sol”.

ESTHER ABELLÁN

Poeta i actriu nascuda a Villena. Va estudiar en la Universitat d’Alacant. És sòcia fundadora de l’Associació d’Art Multidisciplinari Mistium, amb seu a València. Fundadora de “El Mundo de Calíope”, associació cultural dedicada al teatre, recitals de poesia, performances i tallers per a públic infantil i adult. És codirectora i presentadora del programa radiofònic de poesia “Conectados en la noche”, de Ràdio Asp. Els seus poemaris publicats fins hui són: “Recordando lo que fui” (2013), “En la alcoba de Venus” (2014),”Llantos entre caricias” (2015), amb fotografies de Francis Morell, i “Amor encadenado” (2016), al costat del poeta Octavio Jover. També en 2016 va rebre el tercer Premi de Poesia “Ciutat d’Asp” pel seu poemari “Alianzas con el aire”. Ha col·laborat amb artistes plàstics en organització d’exposicions i projectes de llibre art, com “Pandemonium” amb Roberto Cabezas, “Aware Kana” amb F. Morell.