Motivat per l’escassetat de vocacions, l’avançada edat de les germanes i per les noves disposicions de la instrucció “Cor Orans”, que estableix un mínim de membres en les comunitats de vida contemplativa per a poder mantindre activa una comunitat, la Federació de les Clarisses, a la qual correspon el Monestir de la Santa Faç, va decidir que no podia continuar amb la missió encomanada.
La Federació va decidir enviar a les més ancianes i malaltes a les Clarisses d’Elx i les altres a les Clarisses de Cieza. Aquesta determinació correspon a cada Monestir i Federació, que té reconeguda la seua autonomia per a prendre aquest tipus de disposicions per la Santa Seu.
Mentrestant, i durant el temps que fora necessari per a proveir una altra comunitat de vida contemplativa, la Comunitat de les Clarisses de Algezares ha prestat un servei de guàrdia i custòdia de la sagrada relíquia en el Monestir.
Es va iniciar llavors un període de cerca que va portar al Sr. Bisbe de la Diòcesi d’Oriola-Alacant a visitar comunitats de religioses contemplatives en territori nacional, amb possibilitats de traslladar-se a la Santa Faç. Fins i tot es va obrir la possibilitat de trobar alguna comunitat de Clarisses a Hispanoamèrica i es va desenvolupar una activitat davant la Santa Seu, visitada en dues ocasions, que concloguera amb la fi desitjada: vida contemplativa en el Monestir de la Santa Faç.
Ha sigut un camí ardu i difícil en el qual els dos patrons, Ajuntament i Cabildo han trobat en el Bisbe, Sr. Jesús Murgui Soriano, un important aliat i un suport decisiu, perquè Santa Faç continuara sent el que sempre va ser: Monestir i Santuari.
Al final s’ha fet realitat que la comunitat de les Monges Canóniga Lateranenses de Sant Agustín, conegudes a Alacant amb l’afectuós apel·latiu de “les Monges de la Sang”, que tenen la seua seu en el Monestir de la Preciosíssima Sang, es traslladen des del carrer Monges 1, d’Alacant, al Monestir de la Santa Faç, per a prendre el relleu de les Clarisses en la guàrdia i custòdia del Sagrat Llenç.
Amb la marxa de les Clarisses, i amb el trasllat de les Germanes de la Sang, queden, doncs, iniciats dos tràmits administratius que encara tenen un recorregut que ha de ser sancionat per Roma. D’una banda, l’acceptació de la supressió de la Comunitat de Clarisses del Monestir de la Santa Faç, que elles mateixes ja van sol·licitar. Per un altre l’autorització del trasllat de la Comunitat de les Monges Canónigas Regulars Lateranenses de Sant Agustín al Monestir de la Santa Faç. Encara que tots dos procediments no han conclòs, l’autorització és ja efectiva. Per això es procedeix, amb l’acord de Roma, el de les Clarisses i el de les Canonesas, a iniciar el trasllat d’aquestes últimes al Monestir de la Santa Faç.
Agraïment a les Clarisses de l’Ajuntament d’Alacant.
L’Alcalde d’Alacant, Luis Barcala, agraeix a les clarisses la custòdia de la Santa Faç durant tants anys i expressa la seua alegria perquè són les monges de la Sang les que veneren a partir d’ara la relíquia
Barcala ha assenyalat que com copatrono de la Santa Faç ha intervingut per a preservar les tradicions de la qual són devots tots els alacantins, perquè “siga una comunitat de monges contemplativa de clausura les que romangueren com des de fa més de sis-cents anys, custodiant i cuidant la nostra relíquia”.
El primer edil ha destacat que “el relleu es realitza entre germanes i per tant es garanteix la continuïtat històrica, es preserven les tradicions i les devocions que són fonamentals, i es resol així una qüestió definitiva i estable per a la custòdia de la Santa Faç i el seu Monestir”.
A més Barcala va mostrar la seua tristesa en el cor perquè les Monges Clarisses parteixen del Monestir de la Santa Faç però al mateix temps l’alegria del relleu amb les Monges de la Sang que són en definitiva Monges d’Alacant.
Tot aquest procés en l’intercanvi de responsabilitats entre les dues comunitats tindrà dos moments importants:
Eucaristia d’Acció de gràcies i comiat de la Comunitat de les Clarisses. Diumenge 30 de Juny, 12´00 hores.
És d’agrair la presència, durant 500 anys entre nosaltres i el seu amor i devoció a la Santa Faç. D’altra banda no és de menysprear l’esforç que la comunitat de les Verónicas de Algezares ha prestat en aquest temps d’absència d’una comunitat estable. Han demanat acomiadar-se de la ciutat i dels devots de la Santa Faç, com a manera d’agrair el bon tracte i afecte que se’ls ha mostrat en aquest temps. Per això ens conviden a aquest acte que tindrà lloc en el Santuari del Monestir.
Eucaristia d’Acció de Gràcies i Acolliment a la Comunitat de Monges Canónigas Regulars Lateranenses de Sant Agustín. En data encara per determinar.
Aquestes monges, que porten a la ciutat d’Alacant 400 anys, i la presència dels quals va ser promoguda pels Capítols Eclesiàstic i Municipal, passarien a ser, les encarregades de la guàrdia i custòdia de la Santa Faç.
Comentarios