El regidor de Patrimoni Històric, Rafael Almagro, ha anunciat la licitació del contracte per a escometre les obres de consolidació i rehabilitació de les Sénies Bessones “Moquita i Pando”. Al costat de l’edil també han sigut presents l’arqueòleg, Emilio Diz; Matías Ruiz, coordinador de Patrimoni Històric; membres de l’Associació d’Amics de les Sénies Bessones “Moquita i Pando”, i el tècnic redactor del projecte, José María Germán.

Almagro ha recordat que “va ser al setembre de 2017 quan els regants de les séquies de Alquibla i Molina van donar el vistiplau a la cessió a l’Ajuntament per part del Jutjat d’Aigües i també es va comptar amb el suport de la Confederació Hidrogràfica del Segura a aquest projecte”.

Així, després de la presentació d’ofertes i adjudicació del contracte d’obra en uns 20-25 dies, s’estima que els treballs de rehabilitació i consolidació puguen donar principi després de l’estiu. “És un motiu d’alegria per al patrimoni hidràulic per a la partida de les Sénies, Desamparados i Orihuela, ja que estem parlant d’uns elements que es daten aproximadament entre el segle XII-XIII i això dóna compte del seu important valor històric i cultural que aspira a ser BIC”, ha explicat el regidor.

El projecte, que és un compromís adquirit per l’alcalde d’Orihuela, Emilio Bascuñana, amb els veïns, compta amb un import total destinat de 493.172 euros (IVA inclòs) i té un termini d’execució de sis mesos a partir de la signatura de l’acta de replanteig.

Els treballs consistiran en la rehabilitació estructural on també s’adequarà l’estructura metàl·lica per a poder tornar a posar en marxa les Sénies sempre que hi haja un cabal adequat i no hi haja ratxes de pluges fortes. Almagro ha avançat també que des de la Regidoria de Patrimoni Històric també s’ha començat ja amb altres actuacions com en el jaciment arqueològic dels Saladars, on ja s’ha retirat part de l’arbratge per a poder continuar treballant en les excavacions arqueològiques del jaciment d’aquesta zona.

Com ha assegurat Pedro Luis Valero, “la nostra aspiració és veure les Sénies i l’entorn restaurat, així com veure-les declarades Bé d’Interés Cultural. Continuem investigant en la història de “Moquita i Pando” i celebrant que l’any que ve compleixen 150 anys en la seua nova ubicació”.

Finalment, Rafael Almagro ha manifestat que “en aquests temps de crisis per la pandèmia del Covid-19, que anem a escometre una obra de quasi mig milió d’euros és col·laborar també en la reactivació econòmica i continuem treballant en molts altres projectes que permetran ajudar a superar aquesta difícil situació”, al mateix temps que ha agraït a tots els que han fet possible que aquesta actuació puga tirar avant.