Els treballs de recerca, restauració i posada en valor de la ciutat emmurallada i el castell de Guardamar del Segura que van començar fa una setmana ja comencen a donar resultats. Les primeres actuacions de desbrossament i neteja de l’espai han tret a la llum el traçat original de la muralla medieval de ponent i un possible aljub. En uns dies començaran els treballs tendents a restaurar la muralla aquest així com les labors d’investigació per a localitzar les restes de la porta d’accés de la ciutat emmurallada i de l’antiga església. I això mitjançant la pràctica de sondejos arqueològics i l’aplicació d’un georadar, segons explica a regidora de Patrimoni Històric, Pilar Gay, que acaba de visitar el lloc per a supervisar els treballs.
La responsable municipal destaca l’interés que desperta entre els veïns aquestes labors ja que el castell i la seua ciutadella sempre han sigut un punt de referència del municipi en estar lligat a la nostra història i situar-se al costat del nucli urbà. “Ens trobem en un període excepcional. Per fi recuperarem com es mereix aquest enclavament arqueològic de gran importància” explica l’edil.
La regidora destaca que conforme s’avancen en els treballs es van descobrint restes d’estructures que van aportant una valuosa informació històrica del que va ser l’antic Guardamar fins a 1829, quan un terratrémol la va destruir per complet i va ser abandonada.
L’actuació que s’estan executant en aquests moments en el bé patrimonial compta amb un pressupost d’un milió d’euros aportats per l’Ajuntament i els fons del programa FEDER a través de la Generalitat Valenciana. Aquesta previst que finalitzen el mes d’octubre, moment en el qual el recinte fortificat podrà ser de nou visitat.
“És molt important recuperar l’antiga població de Guardamar des del punt de vista arquitectònic, conéixer mitjançant tècniques arqueològiques els secrets que guarda, però també condicionar-ho i posar-ho en valor perquè es convertisca en un nou al·licient per al turisme cultural i històric que estem potenciant dia a dia” explica Pilar Gay.
Per a això l’actuació preveu disposar d’una zona de serveis i d’un centre d’interpretació que seran dissenyats en funció dels resultats de les excavacions arqueològiques i de la documentació històrica conservada.
De manera global el pla d’actuació executarà reparacions urgents de diferents construccions existents al castell i excavacions arqueològiques per a localitzar restes no visibles en l’actualitat.
El turó on se situa la ciutat emmurallada de Guardamar constitueix un punt estratègic des d’antic per a les diferents cultures que l’han utilitzat. La diverses investigacions arqueològiques han determinat la seua ocupació des d’època Fenícia (mediats del segle VIII abans de Crist). En època ibèrica (segles V-VII abans de Crist) va ser utilitzat com a santuari). També han sigut trobades restes islàmiques i ja en època baixmedieval es va establir una fortificació cristiana. El turó va estar habitat fins a 1829 quan un terratrémol va afectar greument a molts dels seus edificis. Aquest tràgic succés porte a la població a abandonar aqueix entorn i alçar una nova vila en el pla, l’actual nucli urbà de Guardamar.
Comentarios