L’escriptora de Salamanca Yolanda Izard Anaya ha sigut la guanyadora del Premi Internacional de Poesia “Miguel Hernández-Comunidad Valenciana” en l’edició de 2019, convocat per la Fundació Cultural Miguel Hernández, dotat amb 8.000 euros, un element artístic acreditatiu i la seua publicació a càrrec de la prestigiosa editorial madrilenya Esdevindre. L’obra guanyadora porta per títol “Hijos de la piedra”.

Yolanda Izard Anaya és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Salamanca i va cursar el doctorat en la Universitat d’Extremadura i un Postgrau en Expert en Español per a Estrangers en la UNED. Ha rebut, ens altres, el XXVIII Premi Càceres de Novel·la Curta per “Paisajes para evitar la noche” (2003), el VII Premi Carolina Coronat de Novel·la per “La mirada atenta” (2003), i en 2013 el Premi Andrés Quintanilla de Poesia. En 2014 va quedar preseleccionada en el Premi Herralde de Novel·la. Ha publicat tres poemaris: “Reliquias del duende” (1983), “El durmiente y la novia” (1997) i “Defunciones interiores” (2003).

Col·labora en el suplement cultural “La sombra del ciprés” de “El Norte de Castilla”.   Imparteix classes d’Español per a Estrangers en la Universitat Europea Miguel de Cervantes i imparteix el seu propi taller d’Escriptura Creativa i Lectura a Valladolid.

El Jurat ha sigut presidit, per la seua condició de patró de l’Entitat, per Francisco Javier Díez de Revenga, catedràtic de Literatura Espanyola en la Universitat de Múrcia. A més, el Jurat ha estat compost pels poetes i professors Luis Bagué Quílez (Universitat de Múrcia), Joaquín Juan Penalva (Universitat Miguel Hernández) i Arcadio López-Casanova (Universitat de València), i l’editor Juan Pastor. El director de l’entitat convocant ha actuat com a secretari.

El professor Díez de Revenga, president del Jurat, ha destacat la bona construcció del llibre, poblat de vida i existència, en el qual la seua autora expressa sensibilitats molt variades, amb un inicial to elegíac i després una veu compromesa amb el seu món. També ha esmentat la capacitat constructiva del poemari, amb un ric llenguatge expressiu ple de símbols i metàfores efectives, i una profunda reflexió metapoética en la qual s’enfronta a la creació de la poesia.

 

Joaquín Juan Penalva, com a editor responsable de la publicació del poemari guanyador, ha ressaltat la distribució i el caràcter sòlid del llibre.

L’editor Juan Pastor ha esmentat la coherència interna del llibre i la seua força. Així mateix, ha avançat que el llibre eixirà publicat en una tirada de 1.500 exemplars.

Luis Bagué Quílez, per part seua, ha subratllat el caràcter reflexiu i introspectiu del poemari guanyador, amb el reflex d’una identitat personal i una gran força imaginativa.

El professor Arcadio López Casanova ha indicat el caràcter significatiu del títol del llibre: cendrosa com a lament per la mort del pare, i foc per l’enlluernament, el moviment de la indagació sobre el fet poètic i del propi jo, que el doten de personalitat i singularitat.

Tant el president del Jurat com el director de la Fundació Cultural Miguel Hernández han volgut incidir quan d’homenatge té la fallada del Premi en la vespra del 77 aniversari de la mort del poeta oriolà.