Sota el lema en ‘A la recerca de les paraules’ es va celebrar anit una nova edició de la gala del Premi Azorín de Novel·la en la seua edició 2021. El premi dotat amb 45.000 euros comptava amb deu títols finalistes de relats policíacs, històrics, sentimentals o socials d’un total de 208 treballs originals de tot el món
La decisió del jurat d’enguany ha recaigut en la reconeguda escriptora Nativel Preciado amb la seua obra “El Santuario de los Elefantes”.
És la novel·la més diferent que ha escrit. I en aquesta obra no hi ha res que es puga assemblar a la seua trajectòria. L’autora assenyala que la primera vegada que va visitar Àfrica només li va faltar fer com el Papa que era besar la terra.
És la novel·la que ella va pensar presentar als Azorín per la seua claredat i ho ha aconseguit. També és una novel·la de viatges protagonitzat per una parella de multimilionaris espanyols que, juntament amb uns amics, es desplaça a Tanzània a la recerca d’un tresor. És un cant a la naturalesa on els éssers humans no som l’espècie triada, sinó que hem de prendre consciència i meditar sobre la vida en aquesta etapa tan vertiginosa que vivim.
La novel·la és ficció encara que hi ha molts personatges que poden ser recognoscibles, desgraciadament, en la vida real. És el seu primer experiment d’absoluta ficció.
L’autora li dóna les gràcies a la pandèmia en la qual ha fet especialment escriure malgrat els diferents accidents personals d’aquest últim any.
El jurat ha plantejat que la novel·la és senzilla per lineal, amb uns personatges magistrals que ocorren en uns paisatges que l’obra els fa creïbles. També és una denúncia valenta i directa que dedica a les persones d’Àfrica i als elefants que han d’evitar als caçadors furtius.
En el seu discurs, Mazón -Presidente de la Diputació- ha indicat que Azorín “era un lector empedreït, un mestre de la llengua literària, un faedor de relats locals, d’imatges costumistes i un professional de la metamorfosi dels vocables, als quals submergia en fondeadores d’inesgotable creativitat”. A més, ha assenyalat que Azorín destacava per “el seu compromís narratiu”, al mateix temps que ha puntualitzat que “la seua sensibilitat, el seu meticulós procedir estètic, el seu estil diligentment elaborat i la seua perseverança amb la llengua van ser el fil conductor de tota la seua trajectòria”.
Finalment, ha fet una crida a no deixar de llegir, “d’acostar la literatura a les noves generacions, de consumir i comprar llibres, perquè la lectura ens proporciona la llibertat que tot ésser humà anhela. Ens obri finestres al món”.
El jurat d’enguany l’ha format la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra Aparicio, que actuava com a presidenta d’aquest, l’escriptor Juan Eslava Galán, l’escriptora Luz Gabás, l’escriptora i doctora en Economia i Filosofia, Reyes Calderón, la professora de Llengua i Literatura, Concepción Lucas González, la catedràtica de Llengua i Literatura, Isabel Tomás Maestre, la directora d’Editorial Planeta, Belén López
La gala de lliurament del premi va ser conduïda per l’actriu i monologuista Sara Escudero i va comptar amb un recital de Manuel Bandera sobre un fragment d’Azorín qui li va acompanyar l’orquestra ADDA Simfònica, amb la peça ‘Deu Melodies Basques’ de Jesús Guridi, sota la batuta de Daniel Ros.
Nativel Preciado
Nascuda a Madrid, Nativel Preciado és una periodista i escriptora amb una llarga trajectòria professional en el món de la literatura, on ha arribat a guanyar nombrosos premis i reconeixements. Al seu primer treball escrit en 1969 amb el nom ‘Biografía completa de Cassius Clay’ le sigue una numerosa lista de obras como ‘El sentir de las mujeres’, ‘El egoísta’, ‘Bodas de plata’, ‘Llegó el tiempo de las cerezas’ o ‘Hagamos memoria’, entre molts altres.
Ha sigut finalista del Premi Planeta i guanyadora de certàmens com el Premi Primavera i el Fernando Lara de Novel·la, a més de col·laboradora de nombrosos mitjans de comunicació.
Comentarios