Prop d’un centenar de persones han assistit a la presentació de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral d’Elx, coneguda com EDUSI, en el Centre de Desenvolupament Empresarial, en Carrús, per part de l’alcalde de la ciutat, Carlos González, la regidora de Representació Institucional, Mireia Mollà, l’edil d’Esports, Jesús Pareja i el director del projecte, Víctor Martí.
L’acte ha comptat amb la presència de la directora general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat de la Generalitat Valenciana, Daría Terrádez, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, tècnics municipals i representants de diferents entitats.
L’Estratègia EDUSI suposa la inversió de 30 milions d’euros cofinançats al 50% pel Fons Europeu per al Desenvolupament i l’Ajuntament fins a 2023 i estan orientats a desenvolupar accions de sostenibilitat per a millorar el transport públic i l’eficiència energètica, fomentar l’ús de la bicicleta, construir més equipaments socials, turístics, culturals i esportius i fer un Ajuntament més pròxim i connectat amb la ciutadania.
Entre les actuacions previstes està la creació de més de 200 espais públics amb wifi gratis, el desenvolupament de 13.000 metres quadrats d’espais verds regenerats a l’entorn del Cementeri, la construcció de 45 habitatges socials i un centre de majors en el barri del Plá, la recuperació de 190.000 metres quadrats d’horts de palmeres patrimoni de la humanitat, una actuació al llarg de 10 quilòmetres per a millorar la ruta del Palmerar, deixar una xarxa de 35 quilòmetres de carril bici i habilitar 57 parades d’autobús més accessibles.
L’alcalde ha assenyalat durant la seua intervenció que “aquesta subvenció és la major de la nostra història i amb ella es persegueix resoldre vulnerabilitats detectades i aprofitar les potencialitats de les quals disposa la ciutat per a impulsar el desenvolupament local, la prosperitat urbana i la qualitat de vida ciutadana”. 
Els projectes que es duran a terme “tenen una alta capacitat per a incidir en la correcció dels desequilibris citats”, assenyala l’alcalde, qui destaca, entre altres, l’auditori de Carrús, el centre social de Sant Antón, el poliesportiu adaptat del barri del Cementeri, l’administració electrònica, l’oficina digital d’Atenció al Ciutadà o la regeneració d’espais públics.
“Són equipaments que tindran un efecte modernitzador i positiu en el conjunt de la ciutat i que unit a projectes com l’ampliació del Parc Empresarial, la posada en marxa del Campus Tecnològic, el Centre Internacional de Disseny i Moda del Calçat en l’edifici de Correus o la finalització de la urbanització de l’entorn d’IFA afavoriran que avancem de la mà de l’Estratègia EDUSI cap a una ciutat més sostenible econòmica, social i ambientalment”, ha explicat Carlos González.
Estratègia conjunta i integradora
Mireia Mollà ha destacat que “tenim hui una estratègia conjunta, integradora, amb una mirada amplíssima de diferents barris que tenen un caràcter de vulnerabilitat, però alhora amb projectes de futur”. 
La regidora ha subratllat que “a part de projectes avançats com l’eficiència energètica o l’administració electrònica, tan imprescindible per a moltíssima gent que ha de comunicar-se amb l’administració local, tenim projectada una modificació pressupostària que portarem a ple al gener on s’introdueixen projectes per a barris com a Palmerars, Carrús o Sant Antón per a fer projectes com el poliesportiu adaptat”.
En relació amb el projecte Elx 2030, Mollà ha assenyalat que “en haver tingut una mirada àmplia els fons EDUSI ens permetran iniciar aqueix camí d’inversió per a construir l’estratègia cap a la Capital Verda Europea 2030”.
Per a Jesús Pareja “aquesta estratègia suposa un marc d’il·lusió molt important i esperançador de cara al futur d’Elx. Crec que aquests projectes canviaran de forma molt positiva el context urbà i social de la ciutat. Tots els projectes són molt bons i necessaris. Espere que al final, en aqueix període de quatre anys que ve per davant, els qui tinguen o tinguem la responsabilitat de dur-los a terme tinguen ganes de fer-ho bé perquè Elx reba un plus en tots els aspectes”.
La directora general de Relacions amb la Unió Europea ha explicat que “el projecte respon al que és l’ànima dels EDUSI, que és repensar el poble o la ciutat, en aquest cas Elx, i no solament beneficiarà als ciutadans sinó al conjunt, al futur, perquè no solament està pensant per a millorar la qualitat de vida o el medi ambient, sinó també per a ajustar la cohesió social i, com bé ha dit l’alcalde, perquè ningú es quede arrere”.
Palmerars, Sant Antón i Carrús 
L’Estratègia EDUSI es concentra en tres zones d’Elx que presenten una major vulnerabilitat econòmica, ambiental, social i demogràfica, Palmerars, Sant Antón i Carrús (barris del Cementeri, Patilla, Casablanca i Porfirio Pascual) encara que hi ha actuacions que afecten a tot el terme municipal.
Aquest pla pretén combatre l’alta taxa de desocupació, la pressió sobre el medi ambient, la congestió de trànsit, l’elevat consum energètic, l’envelliment de la població, la pobresa i l’exclusió social, la degradació d’espais públics o la bretxa digital.
Després de la presentació realitzada aquesta vesprada s’inaugurarà en pròxim dia 21 en Les Clarisses una exposició itinerant per diferents punts de la ciutat, es realitzaran reunions informatives en els barris i una enquesta valorativa de les propostes, així com reunions monogràfiques del Pla Estratègic Elx 2030, estretament vinculat a l’Estratègia EDUSI perquè tots dos projectes comparteixen l’objectiu comú de creixement competitiu, sostenible, verd i integrador, segons s’ha explicat durant l’acte d’aquesta vesprada.
L’oficina encarregada de la gestió de l’estratègia analitzarà en les pròximes dates tots els projectes per a confirmar que compleixen els requisits europeus i estatals i els remetrà a la Unió Europea a través del ministeri. La previsió és que totes les operacions puguen estar aprovades a la fi del pròxim mes de març.