Ara que en l’actualitat ens trobem a les nostres cases amb motiu de la prevenció enfront del COVID19 és un moment on hem de construir tranquil·lament els nostres desitjos futuribles. Des de LOBLANC us anirem presentant durant aquests dies proposades d’agenda cultural que fins i tot transcendeixen a la província d’Alacant. És per això que hui us presentem, per començar, l’exposició “Cuàntica” que es troba instal·lada en el CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

L’exposició “Cuàntica” aporta les claus per a entendre els principis de la física quàntica, i ho fa a través del treball creatiu conjunt de científics i artistes. El projecte convida al públic a explorar els nous paradigmes de la ciència moderna, despertar la seua curiositat i valorar-los críticament comissariada per Mónica Bello, José-Carlos Mariátegui, José Ignacio Latorre

La física quàntica descriu les lleis fonamentals del món que romanen ocultes als sentits. És la teoria construïda pels humans que descriu la naturalesa de forma més precisa hui. En molts aspectes, és una teoria sorprenent, sempre sotmesa a crítica i amb un enorme calat filosòfic. “Quàntica” permet analitzar de quina manera els nous postulats de la física quàntica sacsegen la nostra visió del món i el futur de la humanitat.

D’una banda, s’exposen deu projectes artístics que evidencien que l’impacte de la quàntica va més enllà del domini de la ciència. D’altra banda, es presenten nou finestres que introdueixen el treball de recerca en el laboratori i situen al visitant davant l’assoliment intel·lectual que suposen les teories de la física en contacte amb l’abast dels experiments avançats.

En unir aquests dos itineraris, l’artístic i el científic, es configura un panorama polièdric que planteja noves preguntes i connexions que contribueixen a la comprensió d’una realitat aparentment invisible i l’impacte que aquesta té en les nostres vides.

Itinerari artístic

“Cuàntica” aborda com els llenguatges i les metodologies de les pràctiques artístiques transdisciplinars poden contribuir a la comprensió de la ciència. Per a entendre el món subatòmic, hem de percebre que aqueix terreny està regit per unes propietats diferents. Aqueixes propietats es representen com a models i experiments que els científics intenten comprendre i fer encaixar com a panorama lògic. L’objectiu final de l’exposició és oferir reflexions més pròximes a aqueixos models i experiments mitjançant la participació de persones del camp de la cultura, que mostren el treball que s’ocupa el CERN, on té lloc el major experiment de física de partícules del món.

Aquests són els artistes residents en el CERN i les obres realitzades durant la seua estada en el centre d’investigació nuclear de Ginebra.

Itinerari científic

L’itinerari científic condueix d’una forma accessible al visitant a través de nou finestres al laboratori. Nou finestres de coneixement que ho porten a preguntar-se sobre els principis quàntics fonamentals: les seues conseqüències filosòfiques i les seues aplicacions tecnològiques omnipresents.

  • Escales: on necessitem la mecànica quàntica?
  • Estats quàntics: com descrivim la naturalesa?
  • Superposició: poden dues opcions superposar-se?
  • Entrellaçament: dues partícules poden dependre l’una de l’altra?
  • Indeterminació: podem saber amb certesa?
  • Aleatorietat: existeix l’atzar?
  • Ciència oberta: qui va crear la mecànica quàntica?
  • Quàntica quotidiana: sabem quanta quàntica hi ha en la nostra vida?
  • Canvi-evolució: què podem fer amb un ordinador quàntic?

La quàntica en les nostres vides

La vida quotidiana està envoltada i condicionada pel domini del món quàntic sense que nosaltres siguem molt conscients d’això. Permet crear sensors, rellotges atòmics, màquines de ressonància magnètica, ordenadors, làsers.

El futur no és menys impressionant. La física quàntica a poc a poc es transforma en enginyeria quàntica avançada. Es crearan màquines més sorprenents, més refinades, més subtils. L’economia de la humanitat està i estarà íntimament vinculada a l’explotació dels principis quàntics que es continuen investigant a totes les escales possibles.

Un projecte internacional que uneix art i ciència.

“Cuàntica” és un projecte comissariat per Mónica Bello i José Carlos Mariátegui i compta amb l’assessorament del físic José Ignacio Latorre.

“Cuàntica” insígnia de Arts at CERN en col·laboració amb FACT Liverpool. Al llarg dels últims tres anys un grup d’artistes van ser convidats a residir en el CERN (Organització Europea per a la Investigació Nuclear, Ginebra) amb la finalitat de desenvolupar la seua pràctica artística establint un diàleg amb enginyers i físics de partícules. El projecte reuneix les deu obres produïdes fruit d’aquest intercanvi.

L’exposició ha sigut coproduïda per ScANNER (Science and Art Network for New Exhibitions and Research), CERN (European Organization for Nuclear Research, Ginebra), FACT (Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool), CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), IMAL (Interactive Mitjana Arts Laboratory, Brussel·les) i Le Lieu Unique (Nantes).

El primer lliurament del projecte, amb la presentació de les peces resultat dels deu encàrrecs a artistes internacionals, es va presentar en el FACT de Liverpool amb el títol de «Broken Symmetries».

Tercera cultura: ciència, art i humanitats per a entendre el món que vindrà

Fins ara la línia de programació del CCCB dedicada a la tercera cultura ha analitzat temes tan centrals en la societat com la datificación del món, què ens fa humans o el pensament computacional. En aquesta nova edició, la proposta és desplaçar el focus als principis de la mecànica quàntica, per a endinsar-nos en els reptes que planteja, i amb la voluntat de poder participar en el debat. «Quàntica» és la cinquena exposició de la línia CCCB sobre tercera cultura.