Ja es pot visitar a Benidorm Virtual l’exposició ‘El Guardià de la mar. La Torre dels Caletes’ que s’ha pogut gaudir en el Museu Boca del Calvari fins al 19 de novembre passat. La mostra, una vegada digitalitzada, pot contemplar-se de nou, però en aquesta ocasió en forma de recorregut 360 i de manera permanent.
La regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha recordat que “han sigut milers les persones que han vist l’exposició en el Boca del Calvari, i encara podran ser més en aquest format”, atés que per a accedir “sempre de manera gratuïta i sense horaris” solament cal disposar de “un ordinador, una tauleta o un telèfon intel·ligent, com el que quasi tots portem en la butxaca”.
“Impulsada per l’el Ajuntament i el Museu Arqueològic d’Alacant –ha dit Pellicer–- l’exposició ha servit per a posar en valor la Torre dels Caletes, la talaia defensiva del segle XVI de la Serra Gelada” i “més encara” després de la seua rehabilitació, que va començar en 2017 ja que “hem pogut recuperar part de la seua història, gràcies qa els descobriments que han revelat els treballs i el seu posterior estudi pels experts”.
L’edil de Patrimoni Històric ha reivindicat “la reconstrucció” de la història dels guardians “encarregats de la vigilància de la costa que ens mantenien a resguard dels atacs corsaris barbarescos que van assolar Benidorm durant 400 anys”. Un treball que ha permés aprofundir en “la seua vida quotidiana” i en molts altres detalls que apareixen reflectits en l’exposició
Tot eixe bagatge i saber es preserva ara en els museus, d’ací “la importància” d’incorporar la mostra al Benidorm Virtual. El ‘Guardià’ se suma així a ‘El turista accidental’, ‘Femení plural’, ‘Ferran Freixa, la llum present’, a ‘Mut Art’ i a ‘Un esteta renaixentista’, sobre la figura de l’almirall Guillén Tato, que conformen la proposta digitalitzada de Patrimoni Històric.
Per a traslladar ‘El guardià de la mar’ a aquesta realitat paral·lela, han sigut necessàries desenes de fotografies en 360 graus que, una vegada entralazadas ofereixen “la sensació immersiva, sobretot amb ulleres de realitat augmentada”, encara que també en els dispositius mòbils dotats de giroscopi es pot percebre l’efecte a escala.
A les imatges se’ls ha afegit retrats, mapes i textos amb els quals l’usuari pot interactuar per a saber més del que ofereix la mostra. Pellicer, d’altra banda, ha posat l’accent que “gràcies a la tecnologia es trenquen les barreres” que les persones amb mobilitat reduïda, troben a l’hora de visitar els museus. “El Benidorm virtual és una eina més que facilita l’accessibilitat a tots, però especialment als qui més ho necessiten”, ha finalitzat.
Comentarios