La Sala d’Exposicions d’Alacant de Fundació Mediterráneo acull “Menjars de la terra”, una exposició sobre l’evolució de la gastronomia de la província d’Alacant a través de l’obra del reporter Antonio González Pomata. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta a partir del dimecres 24 de març, i fins el mes vinent de novembre.
En l’acte de presentació han sigut presents el president de Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, la Rectora de la UA, Amparo Navarro, el director general de Turisme, Herick Campos, el director de Gasterra, Josep Bernabeu; i les dues comissàries de l’exposició, Carmen Velasco i Ángeles Ruiz. Igualment van ser presents Jesús Navarro Navarro, president i conseller delegat de l’empresa Carmencita i els familiars del reporter Antonio González Pomata.
Fundació Mediterráneoi i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant, després d’inventariar i catalogar el llegat fotogràfic d’Antonio González Pomata on es recullen més de 13.000 documents gràfics, han treballat durant dos anys en una exposició sobre el gran reporter gastronòmic de la província, el llegat de la qual va ser donat a Fundació Mediterrani en 2010.
Antonio González Pomata (Alacant 1926-1996), va dedicar gran part de la seua carrera professional a la defensa i la difusió del valor cultural i gastronòmic de la província d’Alacant. Interessat a recuperar el patrimoni etnogràfic alacantí, va ser l’impulsor, amb el suport del periòdic Informació, d’una sèrie de Setmanes Gastronòmiques, organitzades entre 1987 i 1994, ideades amb l’objectiu de revaloritzar la cuina tradicional i les creacions pròpies de la província d’Alacant, que es van convertir en un acte social de rellevància, arribant a tindre un pes important en la reformulació del turisme provincial gastronòmic.
Amb els resultats obtinguts després de dos anys d’investigació, i les dades proporcionades per altres activitats com les entrevistes a la família i informants claus, així com la localització de publicacions i col·laboracions periodístiques d’Antonio González Pomata, de manera destacada les que van aparéixer en el periòdic Informació, i altres informacions sobre les seues activitats professionals, es van iniciar les tasques de divulgació i difusió d’aquest fons documental amb la preparació d’aquesta exposició dedicada a la figura de Pomata i la gastronomia alacantina del seu temps.
El material que compon aquesta exposició aprofundeix mitjançant el material gràfic i periodístic en la importància d’aquest llegat, que ve a realitzar una aportació a la història cultural del poble alacantí, així com a aspectes de les seues representacions i codis culturals en l’alimentació, formes de comensalitat i història de les transformacions experimentades en la nostra sensibilitat gastronòmica.
La mirada dels fotògrafs alacantins està molt present en l’exposició, sobre tota la del qual fora durant diverses dècades reporter gràfic Perfecte Arjones, col·laborador habitual en els projectes de Gónzalez Pomata.
Un dels objectius d’aquesta exposició és posar en valor la cuina tradicional i el patrimoni gastronòmic alacantí a través de les obres i la figura de l’escriptor González Pomata, tractant de conscienciar sobre la importància de preservar el llegat gastronòmic tradicional perquè no desaparega. No es vaig poder obviar la perduda dels valors saludables de la dieta mediterrània que cada vegada són més palpables en les noves generacions.
Les comissàries de l’exposició la historiadora i responsable d’exposicions de Fundació Mediterrani, Mamen Carmen Velasco, i la periodista i escriptora gastronòmica Ángeles Ruiz, han comptat amb l’assessoria científica de Josep Bernabeu-Mestre, catedràtic de la Universitat d’Alacant i director del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia GASTERRA, així com de la investigadora que ha catalogat el llegat Inés Antón. El disseny de l’exposició és de José Luis Navarro, de Cota Zero.
L’exposició “Menjars de la Terra” es podrà visitar fins al mes de novembre a la Sala d’Exposicions d’Alacant de Fundació Mediterráneo (Av. Ramón y Cajal, 5), i l’horari de visita és dijous i divendres de 17 a 20 hores, dissabtes d’11 a 14h. i de 17 a 20h.; i els diumenges d’11 a 14 hores.
El Llegat
Després de la defunció de González Pomata en 1996, els familiars de l’estudiós de la gastronomia alacantina i reporter del periòdic Informació, van donar a Fundació Mediterráneo el seu arxiu fotogràfic personal format per 4.002 fotografies, 3.021 diapositives i negatius de tota la província d’Alacant, que conformen un fons d’incalculable valor, perquè mostra la labor de trenta anys de recopilació dels sabers culinaris i culturals de tota la geografia alacantina.
Aquest fons documental és un fidel retrat de les importants transformacions que s’han produïts en escàs mig segle en el nostre paisatge, en la nostra manera de treballar i produir, en els oficis i l’agricultura, en la gastronomia, les festes i en definitiva en el nostre modus vivendi.
Gràcies a un conveni de col·laboració signat per dues institucions (Fundació Mediterráneo i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant), la investigadora de la Universitat d’Alacant Inés Antón va realitzar l’Inventari-catalogació, anàlisi i estudi del tot el material donat, sota la supervisió acadèmica de la Càtedra Carmencita i de la Llum Centre de Documentació, Investigació i Innovació Educativa de Fundació Mediterráneo.
Fundación Mediterráneo y la Cátedra Carmencita de Estudios del Sabor Gastronómico de la Universidad de Alicante, tras inventariar y catalogar el legado fotográfico de Antonio González Pomata donde se recogen más de 13.000 documentos gráficos, han trabajado durante dos años en una exposición sobre el gran reportero gastronómico de la provincia, cuyo legado fue donado a Fundación Mediterráneo en 2010.
Antonio González Pomata (Alicante 1926-1996), dedicó gran parte de su carrera profesional a la defensa y la difusión del valor cultural y gastronómico de la provincia de Alicante. Interesado en recuperar el patrimonio etnográfico alicantino, fue el impulsor, con el apoyo del periódico Información, de una serie de Semanas Gastronómicas, organizadas entre 1987 y 1994, ideadas con el objetivo de revalorizar la cocina tradicional y las creaciones propias de la provincia de Alicante, que se convirtieron en un acto social de relevancia, llegando a tener un peso importante en la reformulación del turismo provincial gastronómico.
Comentarios