La Diputació d’Alacant acull per primera vegada l’exposició ‘Miguel Hernández, a plena llum’ dedicada a la vida i obra del poeta, que es podrà visitar fins al 28 de març en el Palau Provincial. La mostra va ser inaugurada aquest dilluns pel president de la institució, Carlos Mazón, i per la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Jaén, Francisco Reyes, acompanyat pel diputat de Cultura de Jaén, Juan Ángel Pérez, i del comissari de la mostra, Juan José Téllez.

Mazón ha manifestat que per als alacantins “és un orgull continuar mantenint visca la imatge del nostre poeta més universal, una referència ineludible de les lletres espanyoles pel seu valor literari i humà”. Així mateix, ha destacat que la seua obra i la seua vida “són reflex dels grans valors universals de l’ésser humà: la lluita per la llibertat, la justícia social, la solidaritat, la vida senzilla, l’esforç continu, l’aprenentatge autodidacta i el compromís amb la societat”.

Així mateix, el president ha parlat de la “transcendència extraordinària del llegat de Miguel Hernández, que no ha de ser patrimonializado, perquè el poeta li pertany al món, a la història, a la democràcia, als xiquets i als valors universals”.

Julia Parra ha assegurat que la mostra “suposa una primera acció d’acostament entre Jaén i Alacant entorn de la figura de Miguel Hernández que qualificaria d’històrica i simbòlica”. En referència a la materialització de l’acord de col·laboració signat per les dues diputacions, ha apuntat que “hem sigut capaces de construir un pont i, a aquesta primera acció, li seguiran unes altres. És el moment de reivindicar junts a Miguel Hernández i de treballar en comú, de veritat, pel poeta de tots”.

La titular de Cultura ha assenyalat a més que “la província no s’ha oblidat del seu poeta més universal i existeixen clars exemples d’això”, entre altres, la Casa Museu del poeta i la seu de la Fundació Miguel Hernández a Orihuela, la Universitat d’Elx i l’aeroport, que porten el seu nom, així com nombroses iniciatives impulsades per institucions com la Diputació a través de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. Julia Parra ha avançat, a més, que a través de l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA) es desenvoluparà “un programa cultural complementari d’homenatge al poeta durant el temps de permanència de l’exposició”

Per part seua, Francisco Reyes, ha manifestat durant l’acte d’inauguració a Alacant que la cultura “és una inversió, una oportunitat”, al mateix temps que ha puntualitzat que aquest llegat “no és Jaén, sinó que és universal, del món sencer”. Sobre aquest tema, Reis ha avançat que en 2022 es commemoraran els deu anys de l’arribada del llegat de Miguel Hernández a la Diputació de Jaén, “objectes i caixes que van ser la llavor d’un gran projecte que vam posar en marxa amb aqueixa font de coneixement entorn de la seua figura”.

També Juan José Tellez, comissari de la mostra, ha convidat als alacantins a conéixer una exposició amb la qual es reivindica “que Miguel Hernández és del món”. “Volem mostrar al poeta des de la llum, des de l’alegria, amb el clar fosc del drama i de la mort, però amb l’experiència vital d’un jove que no accepta les barreres per a intentar dur a terme el seu propi projecte de vida, el seu propi projecte literari”.

Fins al 28 de març el públic podrà visitar gratuïtament l’exposició en la Diputació d’Alacant. ‘Miguel Hernández, a plena llum’ està concebuda en deu espais o blocs temàtics i cronològics: Gènesi, Religió, Eros i altres símbols, Ideologia, Amor, Guerra, Presó, Mort, Resurrecció i Literatura.

La mostra ha sigut adaptada a la Sala d’Exposicions de la Diputació d’Alacant, on es podran veure més d’un centenar de peces. La selecció inclou 15 unitats considerades obra artística i 87 d’hemeroteca, correspondència, fotografies, documentació personal i monografies. Destaca el retrat del poeta realitzat per Antonio Buero Vallejo i cartes dirigides a la seua dona Josefina Manresa i a escriptors com Pablo Neruda, Juan Ramón Jiménez, Federico García Lorca o Vicente Aleixandre.

En l’exposició es podran veure cartells, textos del poeta i diaris de l’època que formen un complet recorregut que ha explicat Téllez, conductor de la primera visita guiada. S’inclouen a més primeres edicions d’obres com a ‘Perit en llunes’ (1933), ‘El raig que no cessa’ (1936) i ‘Vent del poble: poesia en la guerra’ (1937) i documents singulars com les qualificacions de Miguel Hernández en el Col·legi Santo Domingo d’Orihuela.

‘A plena llum’ va ser inaugurada amb un acte de caràcter cultural que ha comptat amb un quartet de l’orquestra ADDA Simfònica i amb la creació en directe d’un llenç realitzat per l’artista grafiter Tom Rock. Presentada per la periodista Carolina Sellés, a la inauguració han assistit l’alcalde d’Alacant, la vicealcaldessa i el regidor de Cultura, Luis Barcala Mari Carmen Sánchez i Antonio Manresa, respectivament, l’alcalde d’Orihuela, el vice alcalde i la regidor de Cultura, Emilio Bascuñana, José Aix i María de la Mar Ezcurra, respectivament, l’edil de Cultura d’Elx, Marga Antón, a més de diputats provincials i autonòmics, el rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz, la vicerectora de Cultura de la Universitat d’Alacant, Catalina Iliescu, o els directors de UNED Dénia i Elx, entre altres responsables institucionals i persones del món de la cultura.

‘A plena llum’ és una exposició promoguda per la Diputació de Jaén que té com a finalitat mantindre viva la figura i obra del poeta Miguel Hernández, nascut el 30 d’octubre de l’any 1910 a Orihuela (Alacant), i casat amb Josefina Manresa, natural de Quesada (Jaén).

Amb la mostra s’inicia un vincle entre Alacant i Jaén, unió que se subscriu amb un acord d’actuacions conjuntes entre les dues diputacions provincials entorn al poeta Miguel Hernández que va començar a gestar-se el mes de febrer passat després de la primera trobada mantinguda entre Julia Parra i Francisco Reyes.

La primera de les actuacions és l’exposició ‘A plena llum’, una ocasió per a recuperar la memòria, obra i llegat de Miguel Hernández a la seua província. La Diputació d’Alacant, en col·laboració amb la de Jaén, es compromet al desenvolupament d’accions culturals que redunden en una major projecció de la vida i obra de Miguel Hernández amb la coordinació de programes conjunts que incloguen, a més, iniciatives de turisme cultural, prenent com a eix el Museu Miguel Hernández situat en Quesada (Jaén) i la Casa Museu d’Orihuela.

Gràcies a l’impuls de l’Institut Cervantes i del seu director, Luis García Montero, aquesta mostra que custodia l’Institut d’Estudis Giennenses de la Diputació de Jaén ha sigut acollida en nombrosos espais culturals. Des de la seua inauguració en 2017, ha recorregut ciutats espanyoles com Sevilla i Granada, Elx i Alcalá de Henares i en el seu periple internacional Dublín, Manchester, Nova York, Chicago, Manila, Tolosa i París.

El llegat de Miguel Hernández va ser preservat i ampliat per la seua vídua, Josefina Manresa Marhuenda, fins a 1969, a través de la Fundació Miguel Hernández d’Orihuela, i va ser adquirit en 2012 a la Diputació de Jaén. El contingut del fons reflecteix la figura de Miguel Hernández, amb la seua documentació familiar, correspondència, biblioteca personal i la seua producció literària, representada per manuscrits, premsa o estudis sobre la seua obra recollits i conservats per la seua vídua.

Destaca la correspondència que va mantindre amb diverses personalitats, entre ells escriptors de la generació del 27 com Vicente Aleixandre, García Lorca, Alberti i Pablo Neruda, editors coetanis, familiars i amics.

Biografia del poeta

Miguel Hernández, el poeta més important de la Comunitat Valenciana en llengua castellana de tots els temps. Ha aconseguit un nivell de figura internacional similar a la d’un altre gran poeta immortal com és García Lorca. Malgrat els seus pocs anys de formació escolar, mai va abandonar el seu interés per la lectura i la formació cultural, fent la seua primera incursió literària cap a 1925. Va desenvolupar una poesia colorista, reflex del seu compromís amb la senzillesa del món rural del seu entorn i un ampli treball en revistes i diaris. En 1931 la ciutat d’Elx li concedeix el seu primer i únic premi poètic.

En 1935 es va establir a Madrid, on va conéixer a García Lorca, Rafael Alberti, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda, endinsant-se en la Generació del 27. La seua poesia es veurà marcada pel seu context, consolidant-se la seua personalitat, que serà reflectida en el seu món literari i ideològic. Arriba d’aquesta manera a un dels grans temes ‘hernandians’, l’amor; no obstant això, la seua poesia també serà reflex de la mort de Sijé, amic de l’escriptor.

Fins al 28 de març el públic podrà visitar gratuïtament l’exposició en la Diputació d’Alacant. ‘Miguel Hernández, a plena llum’ està concebuda en deu espais o blocs temàtics i cronològics: Gènesi, Religió, Eros i altres símbols, Ideologia, Amor, Guerra, Presó, Mort, Resurrecció i Literatura.

La mostra ha sigut adaptada a la Sala d’Exposicions de la Diputació d’Alacant, on es podran veure més d’un centenar de peces. La selecció inclou 15 unitats considerades obra artística i 87 d’hemeroteca, correspondència, fotografies, documentació personal i monografies. Destaca el retrat del poeta realitzat per Antonio Buero Vallejo i cartes dirigides a la seua dona Josefina Manresa i a escriptors com Pablo Neruda, Juan Ramón Jiménez, Federico García Lorca o Vicente Aleixandre.

En l’exposició es podran veure cartells, textos del poeta i diaris de l’època que formen un complet recorregut que ha explicat Téllez, conductor de la primera visita guiada. S’inclouen a més primeres edicions d’obres com a ‘Perit en llunes’ (1933), ‘El raig que no cessa’ (1936) i ‘Vent del poble: poesia en la guerra’ (1937) i documents singulars com les qualificacions de Miguel Hernández en el Col·legi Santo Domingo d’Orihuela.

‘A plena llum’ va ser inaugurada amb un acte de caràcter cultural que ha comptat amb un quartet de l’orquestra ADDA Simfònica i amb la creació en directe d’un llenç realitzat per l’artista grafiter Tom Rock. Presentada per la periodista Carolina Sellés, a la inauguració han assistit l’alcalde d’Alacant, la vicealcaldessa i el regidor de Cultura, Luis Barcala Mari Carmen Sánchez i Antonio Manresa, respectivament, l’alcalde d’Orihuela, el vice alcalde i la regidor de Cultura, Emilio Bascuñana, José Aix i María de la Mar Ezcurra, respectivament, l’edil de Cultura d’Elx, Marga Antón, a més de diputats provincials i autonòmics, el rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz, la vicerectora de Cultura de la Universitat d’Alacant, Catalina Iliescu, o els directors de UNED Dénia i Elx, entre altres responsables institucionals i persones del món de la cultura.

‘A plena llum’ és una exposició promoguda per la Diputació de Jaén que té com a finalitat mantindre viva la figura i obra del poeta Miguel Hernández, nascut el 30 d’octubre de l’any 1910 a Orihuela (Alacant), i casat amb Josefina Manresa, natural de Quesada (Jaén).

Amb la mostra s’inicia un vincle entre Alacant i Jaén, unió que se subscriu amb un acord d’actuacions conjuntes entre les dues diputacions provincials entorn al poeta Miguel Hernández que va començar a gestar-se el mes de febrer passat després de la primera trobada mantinguda entre Julia Parra i Francisco Reyes.

La primera de les actuacions és l’exposició ‘A plena llum’, una ocasió per a recuperar la memòria, obra i llegat de Miguel Hernández a la seua província. La Diputació d’Alacant, en col·laboració amb la de Jaén, es compromet al desenvolupament d’accions culturals que redunden en una major projecció de la vida i obra de Miguel Hernández amb la coordinació de programes conjunts que incloguen, a més, iniciatives de turisme cultural, prenent com a eix el Museu Miguel Hernández situat en Quesada (Jaén) i la Casa Museu d’Orihuela.

Gràcies a l’impuls de l’Institut Cervantes i del seu director, Luis García Montero, aquesta mostra que custodia l’Institut d’Estudis Giennenses de la Diputació de Jaén ha sigut acollida en nombrosos espais culturals. Des de la seua inauguració en 2017, ha recorregut ciutats espanyoles com Sevilla i Granada, Elx i Alcalá de Henares i en el seu periple internacional Dublín, Manchester, Nova York, Chicago, Manila, Tolosa i París.

El llegat de Miguel Hernández va ser preservat i ampliat per la seua vídua, Josefina Manresa Marhuenda, fins a 1969, a través de la Fundació Miguel Hernández d’Orihuela, i va ser adquirit en 2012 a la Diputació de Jaén. El contingut del fons reflecteix la figura de Miguel Hernández, amb la seua documentació familiar, correspondència, biblioteca personal i la seua producció literària, representada per manuscrits, premsa o estudis sobre la seua obra recollits i conservats per la seua vídua.

Destaca la correspondència que va mantindre amb diverses personalitats, entre ells escriptors de la generació del 27 com Vicente Aleixandre, García Lorca, Alberti i Pablo Neruda, editors coetanis, familiars i amics.

Biografia del poeta

Miguel Hernández, el poeta més important de la Comunitat Valenciana en llengua castellana de tots els temps. Ha aconseguit un nivell de figura internacional similar a la d’un altre gran poeta immortal com és García Lorca. Malgrat els seus pocs anys de formació escolar, mai va abandonar el seu interés per la lectura i la formació cultural, fent la seua primera incursió literària cap a 1925. Va desenvolupar una poesia colorista, reflex del seu compromís amb la senzillesa del món rural del seu entorn i un ampli treball en revistes i diaris. En 1931 la ciutat d’Elx li concedeix el seu primer i únic premi poètic.

En 1935 es va establir a Madrid, on va conéixer a García Lorca, Rafael Alberti, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda, endinsant-se en la Generació del 27. La seua poesia es veurà marcada pel seu context, consolidant-se la seua personalitat, que serà reflectida en el seu món literari i ideològic. Arriba d’aquesta manera a un dels grans temes ‘hernandians’, l’amor; no obstant això, la seua poesia també serà reflex de la mort de Sijé, amic de l’escriptor.

La Guerra Civil li va marcar personal i literàriament. Es va allistar en l’Exèrcit de la República, on va combatre en diferents fronts i va arribar a convertir-se en un poeta de trinxera, social i políticament compromés. Aquest període es reflecteix també en la seua poesia, que evidència del dolor i la guerra. Finalitzada la guerra, va ser empresonat i va morir en la presó en 1942.

El poeta és hui dia una referència ineludible de les lletres espanyoles pel seu valor literari i humà. La seua obra i el seu exemple de vida són reflex dels grans valors universals de l’ésser humà: la lluita per la llibertat, la justícia social i la solidaritat, la vida senzilla, l’esforç personal continu, l’autodidactisme i el compromís amb els desfavorits.

Visites a l’exposició

La mostra es podrà visitar a la Sala d’Exposicions del Palau de la Diputació d’Alacant del 15 de novembre al 28 de març de 2022. L’horari d’obertura és de dilluns a dissabte d’11.00 a 13.00 hores i de 17.30 a 20.00 hores. Durant el període nadalenc, coincidint amb l’exposició del Betlem, l’horari serà de dilluns a dissabte de 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 21.00 hores. Els dies 24 i 31 de desembre es tancarà a les 19.00 hores.