L’Institut Juan Gil-Albert va promoure dissabte passat 1 d’octubre una nova sessió del cicle ‘Tastarte. Maridatge de vi i cultura alacantins’ amb la Ruta de la Cervesa Artesanal, que va incloure un tast de quatre cerveses molt diferents i originals de Cervezas Althaiad’Altea.
Aquesta sessió del cicle es va proposar un recorregut durant el matí per a conéixer l’experiència de Maite i Jorge, ella professional del món del vi i ell expert en producció de cervesa domèstica. Tot va nàixer, així ho expliquen, per una història d’amor entre ells i d’amor per la cervesa.
Va ser una visita a les instal·lacions: zona d’elaboració, torrat, fermentació i embotellat on ens van comptar les seues xifres: van començar per 1500 litres al mes, fins que en 2019 van aconseguir la xifra de 5000 litres on van fer un projecte de Crowfunding fins a aconseguir en l’actualitat una producció de 14000 litres encara que no els importa tant la quantitat, que també, sinó la qualitat del seu producte a través de les seues 17 referències que tenen en el mercat.
La Cervesa Artesana té les característiques de ser un producte natural sense filtre, ni pasteurització, ni ús de sulfits. La seua matèria primera principal és la malta d’ordi i a vegades afigen altres cereals per a millorar… amb torrats lleugers, malta caramel fins a arribar fins i tot a les maltes xocolate o negra. En el cas de Cerveses Althaia al no existir una important oferta de serveis adquireixen l’ordi britànic i alemany i el llúpol dels EUA sent el producte més car. Després se li afig el llevat per a la seua fermentació sota dos models: les lager a baixa temperatura i la ale a alta temperatura.
Respecte a l’envasament, confessen que la llanda és el seu millor aliat perquè protegeix el producte de la llum i això és molt important per a no deteriorar-ho. Consideren que per a trobar els matisos és molt important l’ús de copa o got i que no estiga gelificat. L’estil de la cervesa és el que marcarà posteriorment en servir-se el grau d’espuma d’aquesta.
Sector Cerveses
Espanya ha generat més de 17 milions de litres de cervesa artesanal en 2020, segons dades oferides per l’Associació Espanyola de Cervesers Artesans Independents (AECAI). Respecte a quota de producció, 1 de cada 200 cerveses que es fabriquen a Espanya és artesanal. Mentre que, pel costat del consum, 1 de cada 100 cerveses que es beuen procedeixen de microcerveseres independents. Espanya encara està lluny en quota de mercat respecte als seus països veïns, que oscil·len entre el 3-5%, fins a l’11% a Alemanya.
Les microcerveseres espanyoles van llançar 3.856 cerveses diferents. És a dir, almenys 9 tipus diferents de cervesa per cada fàbrica. Cal subratllar el vincle amb la matèria primera nacional, ja que el 36% de les fàbriques ha emprat cereal local i el 45% ha amanit amb llúpol espanyol.
Tast
El tast que van proposar va estar formada per la següent producció:
Heliodora. Cervesa amb taronja sanguina, tipus aixampanyada, baixa en alcohol amb poca espuma perquè és àcida. Una cervesa estacional primavera-estiu per ser molt fresca i pertany a la línia de cervesa Il·lustre, entre altres coses, perquè l’envàs està realitzat per la il·lustradora Matucha Caçares. Curiosament Heliodora és el nom de la propietària del bancal d’on compren les taronges.
Mediterranean Marzen. Torrada amb fermentació lager. Pertany a la línia de cerveses Imprescindibles.
Mediterranean IPA. Una cervesa estil IPA, clar, encara que americana per tant més aromàtica i és la que ha rebut un gran nombre de premis.
Cap Negret. Cervesa negra de cremosidad extra pel nitrogen afegit. Suau i lleugera d’alcohol.
Han creat també la línia de les cerveses Irrepetibles. Com el propi nom indica les Irrepetibles són una sèrie de cerveses que s’elaboraran de manera única i limitada. Cadascuna d’aquestes cerveses s’ha creat en col·laboració amb altres cerveseres artesanals del país. Companys de professió, amics amb els quals comparteixen la seua passió per la producció de cerveses, sempre de manera artesanal i respectuosos amb el procés. Amb aquesta nova sèrie volen animar-nos a tots a gaudir DE VERITAT de la cervesa, a apreciar el moment, els matisos, els colors, sabors i olors. Només tindràs una oportunitat per a provar cadascuna d’elles. Mil litres de moments únics per a compartir.
En conclusió, va ser una grata experiència cultural i gastronòmica que vam poder viure gràcies a aquesta iniciativa de l’Institut Juan Gil-Albert.
Comentarios