Ahir, 4 de maig, va arrancar MOVA al Teatre Arniches. És la segona edició de la Mostra Visible Alacant, que organitzen de manera conjunta Diversitat Alacant, l’Institut Valencià de Cultura i Zinegoak (Festival de cinema i arts escèniques LGTBI de Bilbao).
La delegada de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, es mostra molt satisfeta de reprendre aquesta cita anual, la primera edició de la qual es va celebrar en 2019: “MOVA és una altra de les activitats que recuperem aquesta temporada, la qual cosa ja és un motiu d’alegria. Però n’hi ha més, ja que enguany l’IVC incrementa la seua aportació a la Mostra oferint dos espectacles d’arts escèniques dins de la seua programació”.
Per la seua banda, Pau Guillén, director de Zinegoak, ha expressat la seua emoció per recuperar aquesta activitat i assenyala que: “La cultura és una eina de transformació social fonamental per a erradicar l’LGTBI-fòbia, i MOVA n’és un clar exemple”.
El cicle arranca amb la sessió d’inauguració en què es projectaran els curtmetratges: ‘Mi pequeño gran samurái’, d’Arantza Ibarra; ‘Escamas’, de Katherina Harder; ‘Jess’, d’Agnes Coleman, i ‘Carmen’, de Camila Kater. Una sessió d’obertura que conduirà l’actriu il·licitana Toni Díaz, que es va formar en l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Múrcia i en diferents escoles de Madrid. Toni és activista i actriu per la visibilitat trans. Serà a les 19.30 hores al Teatre Arniches.
Els dies 5, 6 i 9 de maig es projectaran els llargmetratges ‘Canela’, de Cecilia del Valle; ‘La resistencia trans’, de Claudia Reig, i ‘Valentina’, de Cássio Pereira dos Santos, històries que ofereixen una mirada positiva i esperançadora sobre les vivències trans actuals. Totes les sessions tindran lloc a les 19.30 hores.
Dansa, teatre i diversitat
El divendres 7 de maig a les 20.00 hores arriba a l’Arniches l’espectacle de teatre-cabaret ‘Cul Kombat’, un al·legat per l’eliminació dels gèneres com a horitzó que, al mateix temps, reivindica la categoria imposada, la de ser dona des de la consciència de la invisibilitat, de la violència i del control exercit sota l’etiqueta-dona.
Sáez i Pardo escriuen aquest espectacle que qüestiona la intromissió en els cossos, en la identitat i la imposició de les categories, que interpreten Eva Zapico, Amparo Oltra i Patrícia Pardo. Una proposta d’humor transgressor, creada també des de la fragilitat de l’exposició personal.
El dissabte 8 de maig és el torn de la dansa. ‘La maldición de los hombres Malboro’, d’Isabel Vázquez i Elena Carrascal, és una peça que aconsegueix dos objectius fonamentals: en primer lloc, portar a escena, per mitjà de la dansa contemporània, un tema molt actual des de la pregunta: ‘aquest patró masculí tan estés té a veure amb la naturalesa de l’home o és un fet cultural remeiable?’, i es planteja aquestes reflexions des d’un punt de vista esperançador, alhora que es provoca un acostament del públic a la dansa.
Des que es va estrenar en 2017, ‘La maldición de los hombres Malboro’ ha obtingut nombrosos reconeixements com els premis al millor espectacle de dansa, millor coreografia i millor intèrpret masculí de dansa contemporània a tot l’elenc en els Premis Lorca 2018, i el premi al millor espectacle de dansa, a la millor coreografia (Isabel Vázquez) i al millor ballarí (Baldo Ruiz) en els Premis Escenarios 2017/2018.
Venda d’entrades en:
‘Cul Kombat’:
‘La maldición de los hombres Malboro’
Més informació: www.movalacant.es
Comentarios