Amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’art i la cultura de les persones amb diversitat funcional durant el període de confinament, el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta una selecció de vídeos sobre les obres mestres de la Col·lecció del museu 1900-1950 comentades en Llengua de Signes Espanyola (LSE) i amb música original creada per DJ Biano específicament per al projecte.

Signamos la Col·lecció de l’IVAM és una activitat dirigida al conjunt de la comunitat sorda, tant a través de la llengua de signes com de subtítols, que compta per a això a una persona sorda especialista en llengua de signes gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD C.V.).

L’IVAM ofereix aquest nou contingut en vespres del Dia Internacional dels Museus 2020 #DIM2020 que se celebra el pròxim 18 de maig i que enguany té amb lema “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”. Els museus enguany es marquen com a objectiu celebrar la diversitat, així com promoure eines per a identificar i superar els prejudicis en el que els museus mostren i en les històries que conten.

La primera obra de la Col·lecció de l’IVAM comentada en llengua de signes i disponible en la pàgina web del museu (ivam.es) i en el seu canal de Youtube és La prosa del transsiberià i de la xicoteta Jeanne de França (1913) de Sonia Delaunay-*Terk i Blaise Cendrars, un llibre d’artista en el qual la pintora i l’escriptor van unir les seues forces per a crear una obra híbrida que conjumina poesia i pintura, escrita en vers lliure sota la forma d’una balada.

La segona peça d’aquest projecte és Discos òptics. Rotorrelieve (1935) de Marcel Duchamp, un dels artistes clau de l’art modern del segle XX. El vídeo explica amb detall aquesta obra que es compon de sis discos pintats amb diferents motius que, en fer-los girar a una velocitat de 40-50 rpm, no sonaven, perquè es tractava de “una música visual o una música per a sords”, com va assenyalar el propi artista.

Signamos la Col·lecció de l’IVAM pretén facilitar l’aprenentatge i el coneixement de les obres clau de l’art del segle XX pertanyents als fons del museu al col·lectiu de persones sordes. La presencia de un especialista en lengua de signos garantiza la plena accesibilidad para esta comunidad.

El projecte forma part del conjunt de propostes educatives que, sota l’etiqueta #IVAMenpijama, vol estimular la creativitat i l’interés per l’art i, a més, oferir una alternativa a les activitats presencials durant aquest tancament temporal per la crisi de la Covid-19.