Aquest divendres 18, a les 20,30 hores, se celebra en el Teatre Arniches l’estrena absoluta de DIKTAT de Enzo Cormann, a càrrec de la companyia alacantina Col·lectiu intermitent. Amb aquest espectacle s’inicia el cicle DES D’ACÍ amb el qual es donen suport a les produccions professionals vinculades a les comarques del Sud de la Comunitat.

Diktat, obra en castellà, és la liquidació d’un compte pendent entre dos germans, tant emocional com ideològica. I l’amor i el perdó com a única solució possible per a esmicolar els records i poder continuar vivint amb ells. El text, encara que inspirat en els esdeveniments que van tindre lloc en l’antiga Iugoslàvia, no ens parla d’un país en particular. Ho situa en un espai imaginari.

En Diktat, Enzo Cormann, un dels autors de la dramatúrgia francesa més representat, realitza una minuciosa anàlisi de la corrupció política, de la naturalesa humana, de la bellesa enfront de la destrucció i la mort. Ens planteja la confrontació davant aquell que és o pensa diferent . Ens parla de l’essència de l’ésser humà. I el paper que exerceix la memòria. La memòria que ens ancora al passat i que hem d’interpretar per a evitar així caure en els mateixos errors.

De la mà de Enzo Cormann, Juan Pastor, Fernando Gómez-Grande, Toni Misó, Joan Sabas, Mingo Albir, creadors amb gran experiència en l’escena contemporània afronten aquest desafiament davant un escenari on prima el treball actoral, la paraula amb la col·laboració del Teatre Arniches.

Enzo Cormann

Dramaturg, actor, director d’escena, pedagog, conferenciant i és un dels autors més destacats de la dramatúrgia francesa actual. Bona part de la seua obra ha sigut traduïda i representada en diverses llengües. Alguns dels seus textos més rellevants: «Credo», «Diktat», «Segueix la tempesta», «Cairn», «La rebel·lia dels àngels», «L’altre», «Fora de joc» o «Mingus Cuernavaca». A Espanya les seues obres has sigut editades per la ADE, Teatre de la Drassana i Artezblai. El seu últim text publicat és «La història mundial de la teua ànima» en traducció en aquest moment. Fundador al costat del saxofonista Jean-Marc Padovani del grup La Gran Ritournelle. A Espanya els seus textos han sigut muntats per directors de prestigi com Helena Pimenta, Guillermo Heras, Lourdes Barba, Emilio de la Vall, Cristina Yáñez, Javier Hdez. Simón o Íñigo Rodríguez Clar. Dirigeix el Departament d’Escriptura Dramàtica en ENSATT a Lió. El seu teatre està basat en el que s’ha denominat l’humanisme de l’instant dramàtic. Destacar la seua postura poètica contra la mediatització opressiva i monocolor i contra les polítiques infantilizadoras. Cormann apel·la a la reunió teatral que requereix un espai concret, format per actors i públic, remarcant així la força de l’acció dramàtica.

 

Autor:

Enzo Cormann

Direcció:

Juan Pastor

Traducció:

Fernando Gómez Grande

Interpretació:

Morgan Blasco i Toni Misó

Espai Escènic i Vestuari:

Joan Sabas

Disseny d’il·luminació:

Mingo Albir

Música:

Luis Ivars

Ajudant Direcció:

Gemma Martínez

Imagen i comunicació:

María Cortés

Producció Executiva:

Marylène Albentosa