L’escriptora i advocada madrilenya Cristina López Barrio s’ha alçat amb el ‘Premi Azorín de Novel·la 2024’ que convoquen anualment la Diputació d’Alacant i Editorial Planeta amb la seua ‘La tierra bajo tus pies’, un treball que versa sobre les missions pedagògiques i que se situa en la Segona República Espanyola.
“És una gran història d’amor d’una xica, una privilegiada que va estudiar i va participar en tertúlies, cafés i balls i que va conéixer un altre estil de vida dins de les missions pedagògiques”, ha detallat l’autora d’aquest treball que, segons ha reconegut, “té una intrahistoria de sagues familiars”.
Segons ha reconegut la guanyadora d’aquesta edició, després de rebre aquest guardó dotat amb 45.000 euros, “es tracta d’un treball fascinant d’investigació en el qual es relata la importància dels llibres, la música, el cinema, el teatre, l’art i el que ens fa sentir i de la petjada que la seua vivència deixa en nosaltres com a éssers humans”.
El text que ha comptat amb el beneplàcit del jurat detalla l’aventura d’un grup de joves que entre 1931 i 1935 recorren pobles i llogarets recòndits d’Espanya per a acostar la cultura.
‘La tierra bajo tus pies’ s’ha convertit en la novel·la més valorada de les deu finalistes que aquesta nit competien en el ADDA per obtindre aquest premi de prestigi internacional. Durant l’acte, que ha presidit el president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, i el director de l’Àrea de Relacions Institucionals del Grupo Planeta, Carlos Creuheras, i al qual ha assistit també el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, el responsable institucional ha elogiat durant el seu discurs la figura d’Azorín, a qui ha qualificat com “una de les plomes més il·lustres de la literatura espanyola de tots els temps”.
A més, Toni Pérez ha insistit que l’autor de Monòver “és un dels més inabastables, eterns i plenament vigents del panorama internacional, un clàssic imperible que permet tantes reinterpretacions com lectures es facen dels seus textos”.
El responsable institucional, qui ha agraït els treballs dels centenars d’escriptors que cada any concorren al premi, “perquè sou l’ànima d’aquest certamen i la saba que durant anys l’ha alimentat”, ha tingut un record especial per a la figura de Miguel Valor, recentment mort i qui durant la seua època com a diputat de Cultura “va exercir una labor que ha deixat una profunda petjada en la història d’aquesta gala”.
Finalment, el president ha reconegut que aquesta cita constitueix “el dia gran de les lletres alacantines i de la cultura de la província” al mateix temps que ha ressaltat la transcendència d’un premi “el prestigi del qual està plenament consolidat” i que enguany suma 31 edicions d’aliança entre la Diputació i Editorial Planeta.
Cristina López Barrio
L’advocada i escriptora, va nàixer a Madrid al maig de 1970. Al llarg de la seua trajectòria professional ha publicat diversos títols ‘El hombre que se mareaba con la rotación de la tierra’, ‘La casa de los amores imposibles’, ‘El reloj del mundo’, ‘Niebla en Tánger’, finalista del Premi Planeta en 2017, o ‘Rómpete corazón’.
A més del ‘Premi Azorín’ que ha aconseguit aquesta nit, ha obtingut diversos reconeixements literaris com el Premi Vila de Pozuelo de Alarcón, en 2009, o el Premi a l’Escriptora Revelació, en 2010.
Gala del Premi Azorín 2024
Aquest certamen internacional ha comptat en aquesta edició amb un total de 134 novel·les presentades, la procedència de les quals ha sigut majoritàriament d’Espanya, amb 104 treballs, seguida de països d’Amèrica del Sud (3), Amèrica del Nord (1), Amèrica Central (1) i altres estats d’Europa (2). Hi ha, a més, 23 originals sense procedència especificada.
La periodista Ana Cuesta ha sigut l’encarregada de presentar i conduir la cerimònia de lliurament, que s’ha retransmés en directe en els comptes de Youtube i Facebook de la Diputació d’Alacant, Editorial Planeta i Planeta de Llibres, així com en la xarxa social X, a través de l’etiqueta #azorin2024.
En el transcurs de l’acte, l’actor Luis Merlo ha dut a terme una una lectura teatralitzada d’una carta d’Azorín i ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent, ha interpretat la ‘Suite de l’ocell de foc’ (versió de 1919) de Ígor Stravinski.
El lema triat enguany ha sigut ‘El personatge que es va transformar en autor’, com una picada d’ullet i un homenatge a l’univers narratiu de José Martínez Ruiz, Azorín, qui va ser capaç de trencar els convencionalismes de l’època i crear un personatge que acabaria per convertir-se en el nom del mateix autor.
El jurat de la present edició ha estat compost per Juan de Dios Navarro, diputat de Cultura, que actuarà com a president, i pels escriptors Juan Eslava Galán, Reyes Calderón, Luz Gabás, Rafael Poveda i Luis Belda. També han format part la directora d’Editorial Planeta, Belén López, i la secretària general de la Diputació Provincial, Amparo Koninckx Frasquet, qui ha actuat com a secretària sense vot.
Comentarios