Historia, literatura, art, música, pensament… Les humanitats i les ciències socials tenen en els centres culturals de la Diputació d’Alacant una referència provincial amb dècades de trajectòria i una àmplia i interessant oferta per a tots els públics. El paisatge i el clima de la província conviden a conèixer els espectaculars jaciments arqueològics i monuments situats en singulars enclavaments tant del litoral com de l’interior, però també cal tenir en compte les propostes per a visitar museus, gaudir de la música o assistir a interessants trobades culturals que no deixen indiferent a ningú. Un elenc de imprescindibles per a organitzar el nostre temps lliure.

MARQ. Foto: Juanjo Cervetto

MARQ. Foto: Juanjo Cervetto

Una trajectòria de brillant treball ha permès al Museu Arqueològic Provincial d’Alacant convertir-se en un referent de la cultura nacional i internacional. L’aposta per les mostres internacionals a través de la col·laboració amb els millors museus d’Europa ha situat al MARQ entre els complexos arqueològics més visitats d’Espanya, una trajectòria reconeguda a més a través de distincions com la de “Millor Museu Europeu de l’Any” en 2004 o la Medalla al Mèrit Cultural del Consell.

Conciert Coro Contrapunctum al MARQ. Foto: Juanjo Cervetto

Conciert Coro Contrapunctum al MARQ. Foto: Juanjo Cervetto

El museu és molt interessant des del punt de vista didàctic i alhora divertit, rigorós i espectacular. Es distribueix en tres àrees: cinc sales per a l’exposició permanent que abasten des de la Prehistòria fins a l’Edat Moderna i Contemporània; un espai central en tres ambients que il·lustren l’arqueologia de camp, la urbana i la subaqüàtica i una tercera zona que acull les exposicions temporals, estructurada en tres sales. A açò cal sumar la posada en valor dels jaciments d’especial rellevància en la província, com la Sala d’Art Rupestre de Castell de Castells i la musealización del Pla de Petracos (declarats Patrimoni de la Humanitat), així com els enclavaments de la Illeta dels Banyets, el Tossal de Manises i la Torre Almohade d’Almudaina.

I de les primeres civilitzacions i l’evolució d’un poble, passem a les Belles arts, doncs prop del MARQ s’alça el Palau Gravina que alberga gran part de la col·lecció pictòrica iniciada per la Diputació d’Alacant en el segle XIX. Aqueixa època va suposar l’esplendor de la pintura alacantina que va donar a conèixer noms de fama internacional com Antonio Gisbert, Emilio Sala, Fernando Cabrera o Lorenzo Casanova, entre uns altres, i el MUBAG ofereix una mostra única, fruit de la col·laboració amb centres de la talla del Museu del Prado i el Museu Sorolla, de Madrid, o el Museu de Belles Arts de València

MUBAG. Visita teatralizada. Foto: Juanjo Cervetto

MUBAG. Visita teatralizada. Foto: Juanjo Cervetto

En l’exposició “El segle XIX en el Mubag. De la formació a la plenitud d’un artista”, el museu reuneix el més excel·lent de la pintura alacantina de l’època per a donar a conèixer la carrera i els assoliments de destacats autors que van contribuir a donar fama a l’anomenada escola valenciana, avui referent en la Història de l’Art d’Espanya. La mostra es complementa amb dos espais que es renoven temporalment: el de el “Reconeixement internacional” –que arreplega els assoliments en l’estranger d’artistes locals- i “L’artista destacat”-actualment dedicat a Lorenzo Casanova-, que aprofundeix en la trajectòria d’un artista a través d’un atractiu muntatge expositiu.

Fa més d’una dècada que la sala “Emilio Varela” exhibeix tota la col·lecció que la Diputació d’Alacant posseeix d’aquest insigne pintor i, des del passat any, aquests fons s’han vist enriquits amb l’aportació de la mostra “Varela inèdit”. Precisament, un dels seus més benvolguts admiradors i amics va ser Óscar Esplá, les obres dels quals ressonen ocasionalment en l’Auditori de la Diputació d’Alacant. I és que el ADDA dóna cabuda tant a compositors novells com a primeres figures de la música nacional i internacional i s’ha convertit en un espai imprescindible per a tots aquells amants d’aquest art. Un dinàmic lloc de trobada que també acull espectacles, teatre, certàmens, congressos i una infinitat de propostes culturals i socials.

També l’Institut Alicantí de Cultura Juan Gil-Albert és un punt de referència amb dècades d’història per a l’àmbit cultural de la província: publicacions, exposicions, la revista Canelobre, ajudes de recerca i, en definitiva, múltiples propostes culturals en forma de concerts, conferències, taules redones, projeccions o congressos. D’altra banda, el centre disposa d’una Biblioteca especialitzada en temes de la Comunitat Valenciana, amb més de 18.000 volums, i un dipòsit de documentació amb diversos llegats, que inclou la col·lecció digitalitzada de tota la premsa de la província d’Alacant dels segles XIX i XX, resultat d’un projecte pioner que va començar amb el seu microfilmación en els anys vuitanta i ha seguit desenvolupant-se des de aleshores.

Al costat del riu Barxell i emmarcat per l’espectacular paisatge alcoià, el primer Museu de Bombers de la Comunitat Valenciana ofereix un centre de contingut innovador destinat a donar a conèixer la importància d’aquesta professió. A través de les diferents sales i vitrines es poden observar les eines i els recursos tècnics i humans que han permès el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’espai expositiu del MUBOMA acompanya i guia al visitant mitjançant un discurs nou i interactiu, que inclou nombrosos audiovisuals, textos i panells.

MUBOMA. Foto: MUBOMA

MUBOMA. Foto: MUBOMA

I, sense eixir d’Alacant, el Palau Provincial compta amb multitud de plans per a grans i xicotets. L’històric edifici, obra de l’insigne arquitecte Juan Vidal, alberga dues sales d’exposicions que donen cabuda a multitud de propostes multidisciplinàries, des de la tradicional Mostra de Pessebres en Nadal fins a una infinitat de projectes d’autors contemporanis. A més, s’ha convertit en una plataforma per a donar a conèixer el treball que realitzen les diferents àrees del Govern Provincial en forma de mostres, trobades i jornades de portes obertes.