Hui finalitzen els treballs arqueològics en la partida de Puça contemplats en la Fase II del pla general d’investigació del projecte Territori Bitrir que dirigeix el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero, juntament amb els arqueòlegs Joaquín Pina, Pedro J. Saura i José María Moreno.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar continuïtat a les troballes del Grup Arqueològic i a les investigacions realitzades en 1986 i en la dècada dels noranta del segle passat, sota la direcció de l’arqueòloga Concha Navarro, per a poder localitzar amb precisió l’alqueria islàmica de l’Edat mitjana que contindria una comunitat rural prop de l’antic Petrer musulmà.

L’edil de Patrimoni Històric, Fernando Portillo, ha assenyalat que “els sondejos ens estan aportant molta informació sobre on estaria localitzada aqueixa antiga alqueria, que sabem per les yeserías trobades que va existir entre els segles XI al XIII”.

En les labors estan participant arqueòlegs i estudiants voluntaris. Després de retirar els nivells agrícoles acumulats al llarg del temps, s’han documentat dos murs i diferents caiguts en el seu interior. Aquesta intervenció permetrà conéixer millor la cronologia de l’ocupació medieval en aquest punt de la rambla de Puça i, al seu torn, les característiques constructives que de moment es revelen riques en morter.

A més, les troballes ceràmiques són del període andalusí que va des de finals del X fins al s. XIII. També una punta de fus trobada en un dels dos sondejos, entre les ensulsiades d’una possible casa. Es tracta d’una mena d’eina realitzada amb coure (llautó o bronze) lligades als treballs de filat i molt típiques en al Andalus. També s’ha documentat un sòl agrícola antic amb solcs d’arada manual.