Luar Na Lubre, el grup més internacional del folk a Galícia, presentarà en el Teatre Capitol de Rojales (Alacant), el dissabte 21 d’octubre, les cançons del seu nou treball ‘Luar Na Lubre XX. Encrucillada’, editat en format lliure-disc, que recull alguns dels temes més emblemàtics del seu ampli repertori, amb la participació de diferents veus que van passar pel grup, a més d’una cronologia fotogràfica i literària de la seua dilatada història, amb els testimoniatges de més de 60 personalitats de la música, la literatura i el periodis
En els seus 37 anys de marxa musical, Luar Na Lubre ha venut més de 350.000 exemplars i ha rebut dos Discos d’Or, 9 Premis de la Música i altres reconeixements, dins i fora de Galícia. Luar Na Lubre ha oferit més de 2.500 concerts en més de 40 països, on ha participat en festivals destacats en la música folk, en els quals ha actuat al costat d’artistes internacionals, com Mike Oldfield, The Waterboys, el llegendari grup The Corrs o Bob Geldof i espanyols, com Víctor Manuel, Miguel Rios, Llum Casal, Ismael Serrano, Pedro Guerra o Diana Navarro.
El concert se celebrarà en el Teatre Capitol de Rojals, a les 21.00 hores, i les entrades es pot adquirir en la web: https://entradas.ataquilla.com/ventaentradas/es/otras-musicas/teatro-capitol-rojales/16279–luar-na-lubre.html?fbclid=iwar3x6j6xerpiq5wwdum3rrn-e4aet5b-bxxukhq0mlozc_7yygztx6iga-k i en la taquilla del Teatre, dos abans de l’inici de l’actuació.
Luar Na Lubre, que significa ‘llum de lluna en el bosc sagrat dels celtes’, es va fundar a la ciutat de la Corunya (Galícia) en 1986, amb la vocació d’interpretar, desenvolupar i divulgar la música i la cultura de Galícia. El seu repertori està basat fonamentalment en les músiques d’arrel, des del respecte, però amb perspectiva de modernitat.
Està format per Bieito Romero (gaites, acordió, zanfoña), Irma Macías (veu), Nuria Naya (violí), Patxi Bermúdez (bodhran, tambor), Pedro Valero (guitarra acústica), Xavier Ferreiro (percussió llatina, efectes), Xan Cerqueiro (flautes) i Brais Maceiras (acordió).
‘Luar Na Lubre XX. Encrucillada’, que serà l’últim treball en format físic, té caràcter recopilatori, conté temes icònics de tots els temps que han sigut reinterpretades amb noves versions i amb veus tan destacades com Pablo Milanés, SÉS, Rosa Cedrón, entre altres.
El seu treball número 20, editat per Baía Edicións i les el CD per Warner Music, festeja una simbòlica ‘trobada de camins’. Un emotiu i important moment històric a través d’una recopilació de músiques, relats, fotografies i divers material, per a entendre el que significa Luar Na Lubre, que va camí de complir 40 anys de trajectòria.
Aquest àlbum conté un tema molt especial per a la banda gallega. Es tracta de la cançó ‘El llarg Camí de Santiago’, que va compondre i va gravar el cantautor cubà Pablo Milanés abans de la seua defunció, una de les joies d’aquest treball. Es tracta d’una composició extraordinària, amb lletra i veu del cantautor cubà, inspirada en la música cèltica i en el seu amor a la seua esposa Nancy Pérez. I la cançó ‘Canto de caminar’ amb nous arranjaments, compta amb la col·laboració de Rosa Cedrón, que va ser vocalista del grup (1997 a 2005). Es tracta d’una composició de Bieito Romero, inspirada en antics cants tradicionals, que parla de les coses que realment importen: “les coses senzilles del dia a dia”.
Ni més ni menys que nou veus femenines han participat en l’enregistrament de ‘Romeiro ao lonxe’, una melodia tradicional anglesa que Luar Na Lubre va adaptar amb lletra del mestre Xulio Cuba. Les veus de Rosa Cedrón, Paula Rey, Sara Vidal, Marisa Valle Roso, SÉS, Irene Sánchez (Filandera), Anna Espinosa, Irene Cerqueiro i l’actual veu del grup, Irma Macías aporten una nova sonoritat, amb diferents textures, a aquesta cançó que també es presenta en un videoclip amb imatges espectaculars de paisatges de Galícia.
Aquest treball compta amb el suport de la Xunta de Galícia, dins del Programa Operatiu FEDER GALÍCIA 2014-2020, i finançat per la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), com a part de les respostes de la Unió Europea a la pandèmia de la COVID-19.
Comentarios