L’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Patrimoni Històric, ha organitzat un programa de tallers didàctics i visites arqueològiques al jaciment El Monastil els dies 7, 8, 9, 10, 11 i 14 de novembre de 2022.
Els tallers han sigut presentats pel regidor de Patrimoni Històric, Estimat Navalón, qui ha estat acompanyat per l’arqueòleg municipal, Juan Carlos Márquez, les directores de l’IES Monastil Ana Esteve, i de l’IES La Melva, Isabel Coves, així com del director de l’IES La Torreta,  Daniel López.
Estimat Navalón ha afirmat que “aquests tallers tenen com a destinataris als estudiants de 1r d’ESO, en el marc del projecte educatiu La Clau d’Elda, a través de diversos convenis de col·laboració amb centres d’ensenyament secundari d’Elda”. 
Per part seua, Juan Carlos Márquez ha indicat que “durant aquestes sis jornades, en horari docent, els participants tindran l’oportunitat d’experimentar en El Monastil l’ofici arqueològic a través del taller ‘Aprén a descobrir el passat: Arqueòlegs per un dia’, gaudint de l’experiència de convertir-se en arqueòleg o arqueòloga i aprendre el mètode d’excavació en una simulació d’una xicoteta excavació”.
“En aquest taller, els alumnes i alumnes hauran de localitzar les peces, situar-les, mesurar-les i identificar-les, per a descobrir part del nostre passat. Així mateix, podran acostar-se a la caça prehistòrica a través del taller dedicat al tir amb arc”, ha afirmat Márquez.
Finalment, dins del programa educatiu previst, es troba la visita al propi jaciment arqueològic. Aquesta visita, sota el títol ‘Descobrir El Monastil’, pretén acostar, de la mà de professionals de l’arqueologia, les riqueses i els vestigis d’aquest jaciment, el més representatiu de la Prehistòria i l’Antiguitat a Elda: la muralla iberorromana, la terrisseria i el seu complex domèstic i artesanal, el poblat romà tardà i l’església bizantina i visigoda.
Els tallers didàctics se celebren en el marc del projecte La Clau d’Elda, que té com a objectiu principal el coneixement, la comprensió i la difusió del patrimoni històric i cultural d’Elda i el seu entorn a través de rutes i activitats desenvolupades preferentment fora de les aules.
Aquesta iniciativa de caràcter transversal, pluridisciplinari i multitemàtic, intenta educar en el coneixement i en el respecte cap al patrimoni històric a escala local. És gestionada per professors d’Educació Secundària, tècnics experts i personal de l’Ajuntament d’Elda, i integra a professionals, empreses, institucions i col·laboradors externs de la ciutat.
L’impuls inicial va partir de l’IES Monastil en el curs 2009-2010 després de diversos anys d’experiències prèvies, en la qual es proposava que els estudiants descobriren les claus històriques de l’Elda actual: d’ací la seua denominació, la Clau d’Elda, la clau que obri la porta cap al coneixement de la ciutat. Des de fa uns anys s’han sumat l’IES La Melva (2015) i l’IES La Torreta (2019).
Al llarg de deu anys de recorregut, s’ha anat conformant de manera gradual un catàleg d’itineraris i activitats que formen part del projecte. Actualment, set rutes i trenta llocs del patrimoni històric, cultural i natural formen part directa de la nòmina de la Clau d’Elda.
La selecció d’aquests llocs del paisatge urbà i natural d’Elda, i dels continguts d’aquestes rutes, s’intenta ajustar als programes, horaris i necessitats docents i formatives dels centres participants, amb l’objectiu que cada nivell acadèmic (des de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat) dispose, almenys, d’una ruta durant el curs acadèmic ordinari.