La xarxa de Espais d’Art Urbà de Benidorm alberga des d’aquest divendres una mica més de mig centenar de ‘collages’ que componen l’exposició col·lectiva ‘Mirar no és tan fàcil com sembla’, obra dels artistes Miriam Martínez Abellán, Susana Blasco i Erra Gálvez. La mostra, que pot visitar-se ja en diferents barris de la ciutat, ha sigut inaugurada per l’alcaldessa en funcions i regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, qui al costat dels propis artistes, edils de la corporació municipal i altres acompanyants, ha visitat alguns d’aquests espais expositius. “És una sort tindre a la nostra ciutat una exposició com aquesta i, encara més, que es desplegue per zones amb tantíssim trànsit de persones com el Passeig de Ponent, el Pont, els Coscolls…, la qual cosa permetrà que puguen ser contemplades per moltíssim públic”, ha destacat l’ed
En aquest sentit, Ana Pellicer ha traslladat que aquesta exposició “reforça la nostra aposta de convertir Benidorm en un autèntic museu a l’aire lliure, acostant l’art a les persones i no a l’inrevés”, alhora que ha explicat que, en aquesta ocasió, ciutadans i turistes podran contemplar “una varietat de propostes artístiques que parteixen des de l’univers personal de tres artistes molt diferents, però que coincideixen que estan elaborades amb una tècnica tan creativa i que fins ara mai havíem exposat en aquests espais com és la del ‘collage’”.
En el Espai d’Art Urbà de Ponent es recull l’obra de Miriam Martínez Abellán, un compendi de ‘collages’ compost per 16 imatges i que porta per títol “Habitar l’inefable”. En ell, l’artista convida a eixir del tangible per a transitar altres espais possibles, on els contextos quotidians es dilueixen per l’influx del somni i la metàfora. Martínez Abellán recrea llocs, on temps i identitat s’expandeixen, a través de combinatòries casuals d’imatges fragmentades, textures i colors, mesclant la retallada vintage amb uns altres més actuals, que reflecteixen aquelles estranyeses on la paraula no arriba. Un halo de surrealisme màgic al costat de missatges de compromís social acompanya tota la seua obra, de la qual es desprén pura poesia visual.
En els Espais d’Art Urbà de Carrasco, Pont i Hispanitat s’han col·locat les 18 imatges de ‘Fugaces’, ‘Era’ i ‘Radiants’ de Susana Blasco, tres sèries formades per collages geomètrics que busquen explorar la memòria, els records, l’oblit i la dona, a través de la fragmentació, la repetició, l’ordre i una gamma cromàtica molt concreta al voltant del blanc i de l’ocre, propiciada directament pel propi material que utilitza: fotografies antigues que rescata de rastres i, a vegades, d’àlbums familiars o arxius institucionals. Ací presenta la seua sèrie completa ‘Fugaces’ (2021), composta de deu retrats realitzats amb fotografies trobades d’aspirants a models dels anys 60, complementat per tres collages més de la seua sèrie ‘Era’ (2022).
Dins d’aquest grup d’imatges, destaquen unes que han sigut creades especialment per a aquesta exposició per Susana Blasco i que ocupen el Espai d’Art del Pont. L’artista ha intervingut una selecció de fotografies donades pel fotògraf Francisco Pérez Baiona, Quico, a l’arxiu municipal de Benidorm, entre elles, la famosa imatge de l’actriu francesa Pascale Petit prenent el sol en bikini. La intervenció d’aquestes fotografies ha donat com a resultat ‘Radiants’: cinc collages analògics en els quals el sol com a símbol, i representat de diferents formes, es converteix en l’eix transversal de la sèrie.
Finalment, en els Espais d’Art Urbà del Camp i Els Tolls es poden veure les 19 imatges amb les quals l’artista alacantí Erra Gálvez proposa un viatge pel seu univers particular de fotografia i paper. Obres creades amb elements trobats o fotografies analògiques preses pel propi artista amb les quals comença, com en un joc, a crear composicions. Cada peça composta per xicotets trossets d’història ens obri les portes de la nostàlgia i dels records d’una forma tangible.
Totes les imatges estaran exposades per un període de quatre mesos, fins al 31 de gener del pròxim any. L’edil de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha convidat a la ciutadania a visitar els diferents espais expositius per a “gaudir d’aquesta exposició col·lectiva tan completa i que estem segurs que agradarà molt al públic”.