Com cada any, de manera biennal el Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant exhibeix en la seua Mostra d’Arquitectura Recent a Alacant 2022-2023, en la seua seu de la Plaça Gabriel Miró 2, Alacant.
La Mostra d’Arquitectura Recent d’Alacant destaca enguany la creativitat i qualitat tècnica d’una sèrie de projectes que reflecteixen l’estat actual de l’arquitectura a la regió.
Els projectes exhibits d’aquesta edició han reconegut especialment la innovació en habitatges privats i obres de rehabilitació.
Entre els projectes d’edificis de nova planta, el jurat ha esmentat el Pavelló a la Pedrera a Monòver, obra de Pablo Muñoz Payá, així com la Casa Més que Blanca 1 a Alacant, d’Iván Capdevila Castellanos. Destaca també l’Habitatge entre mitgeres a Guardamar del Segura, dissenyada per Bernardo Cerrato Hernández, i el Cohousing a Sant Joan d’Alacant, realitzat per Daniel Solbes Ponsoda, David Moreno Soler i José Luis Durán Arribas, que han sigut reconeguts amb mencions especials per les seues propostes innovadores en matèria de convivència i sostenibilitat.
Altres projectes que han captat l’atenció del jurat inclouen el Projecte CEIP Serra de Bérnia a Xaló, de Blanca Rodil Rico, Pau Tur Escofet, Alejandra García-Prieto Ruiz i José Andrés Seguí Cosme, i la Casa Gelosia a Sant Joan d’Alacant, dissenyada per Isaac Peral Codina i David Bisquert Cabrera. Així mateix, l’Habitatge unifamiliar a Dénia, d’Hugo Mompó Salvador, Ramón Campos Carceller, Dt. Dolores Contell Jurado i Juan Miguel Martínez López, i la Casa Vicente i Maricruz a Novelda, obra de Juan José Pastor García, aporten un enfocament de modernitat i respecte a l’entorn en la construcció d’habitatges unifamiliars.
A Novelda, les obres de Luis Navarro Jover i Carlos Sánchez García amb la Casa Toni i d’Ivo Eliseo Vidal Climent juntament amb Carlos Francés Revert en l’Habitatge en la Penya Roja de Banyeres de Mariola, i la Casa North a Alacant, d’Andrés Silanes Colange i Fernando Valderrama Garre, són altres exemples de la innovació que caracteritza aquesta edició.
Dins de la categoria de reformes, rehabilitacions o restauracions, el To Do Hub d’arquitectura a Dénia, d’Ángel Zaragoza Estela i Borja Costa Aguilar, i la Restauració de l’església de la Transfiguració del Senyor a Ibi, dirigida per Regina Martínez Quiralte, s’han distingit com a exemples de recuperació patrimonial. Igualment, Casa Iván i Eduvigis a Novelda, obra de Juan José Pastor García, i la Rehabilitació de Mas Samperius a Alcoi, d’Ivo Eliseo Vidal Climent i Carlos Francés Revert, destaquen com a exemples de rehabilitació residencial. A més, el projecte d’oficines Facephi Headquarters a Alacant, de Ciro Manuel Vidal Climent i Andrés Silanes Colange, ha rebut una menció especial per la seua contribució a l’arquitectura corporativa i el seu compromís amb la sostenibilitat.
La categoria d’urbanisme, espai públic i paisatge ressenya el Projecte de millora del sistema viari del carrer Pare Esplá a Alacant, obra d’Andrés Silanes Colange i Fernando Valderrama Garre. En disseny i interiorisme, l’exposició Guerrers de Xian a Alacant, creada per Ángel Luis Rocamora Ruiz, i la Reforma interior de restaurant a Elx, obra de Pablo Belda Hernández i Tomás Amat Guarinos, també han sigut distingides per la seua aportació a l’estètica i funcionalitat dels espais interiors.
En la categoria de publicacions i altres àmbits, s’ha reconegut el llibre José Cort Botí, Arquitectures 1926-1931 de Santiago Varela Rizo i Santiago Varela Botella, i l’estudi Miguel López González: moviment modern per principi, d’Andrés Martínez Medina i Justo Oliva Meyer, a més de La dimensió impossible, una publicació de Luis Navarro Jover, que analitza conceptes fonamentals de l’arquitectura moderna.
Entre els membres encarregats d’aquesta important tasca es troben professionals de renom amb una destacada trajectòria en l’àmbit acadèmic i professional de l’arquitectura. Com el Dr. Arquitecte Joan
Calduch Cervera, membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos. L’arquitecta Rosa Rull Bertrán, el Dr. Alfredo Payá Beneyto, arquitecte i professor de Projectes Arquitectònics a l’Escola d’Arquitectura d’Alacant i Sonia Miralles Mud, arquitecta i vocal de Cultura del CTAA, la labor del qual en el foment cultural s’alinea amb el propòsit de la mostra: visibilitzar els treballs arquitectònics més recents i rellevants de la regió. Completant l’equip, el Dr. Arquitecte Enrique Abad Monllor, del Departament de Cultura i Formació del CTAA, va actuar com a secretari del jurat, participant en les deliberacions.
L’objectiu d’aquesta convocatòria és fomentar la difusió dels projectes arquitectònics seleccionats, permetent al públic i a la comunitat professional conéixer de prop les tendències i solucions aplicades en els nous treballs realitzats a la província. La mostra busca ser un aparador de qualitat per a les iniciatives d’arquitectura recent, ressaltant la innovació i la capacitat d’adaptació al context local que cada obra reflexa.
Pot veure’s en la Seu del Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant en la Plaça Gabriel Miró 2 durant els mesos de tardor de 2024 amb horari de 9:00h a 14:00h.