La Diputació d’Alacant, des de l’àrea de Cultura, ha designat al conservador i doctor en Història, Jorge A. Soler Díaz, com a director tècnic del Museu de Belles arts Gravina (MUBAG), qui exercirà aquest càrrec a partir d’aquest mes de setembre. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha confirmat el nomenament “amb el qual s’inicia una nova etapa en la qual esperem donar un important impuls a aquest centre de referència amb l’ajuda d’un professional amb una gran trajectòria museística que ha demostrat la seua vàlua al capdavant de grans exposicions i iniciatives culturals”.
Soler, nascut a Alacant en 1960, és doctor en Història especialista en Prehistòria recent, museologia i museografia. Des de 1991 és conservador de Prehistòria del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ). En 2003 va ocupar la prefectura de la Unitat d’Exposicions i Difusió del MARQ i en 2018 va ser nomenat director d’Exposicions de la Fundació Comunitat Valenciana MARQ. Ha coordinat des d’aquests llocs de responsabilitat més d’un centenar d’exposicions temporals, de caràcter local, nacional i internacional.
Ha dirigit a més el Departament de Cultura i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil Albert (2004-2007), la Revista Canelobre (1999-2004) i la Revista ‘MARQ. Arqueologia i Museus’ (2004-2018). Des de 2015 és professor associat adscrit a l’Àrea de Prehistòria del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina la Universitat d’Alacant.
En relació amb el nou lloc, va ser corredactor del projecte ‘Palacio Gravina. Museu. Una idea amb un contingut en un espai (1997)’. Aquesta proposta va formar part de la memòria ‘Galeria Gravina. Museu Provincial’ dels arquitectes Rafael Pérez, Elena Albajar i Joaquín Maseres per a l’adequació dels edificis del carrer Gravina que hui constitueixen el MUBAG. Soler ha estat al capdavant també del muntatge de la sala de Moderna i Contemporània del MARQ (2002), un àmbit de 220 m² que aporta un recorregut per la societat alacantina dels segles XVI al XX, i del muntatge etnogràfic del Museu de Castell de Castells.
En un context internacional, el conservador ha col·laborat en la presentació dels catàlegs de les mostres ‘Aniran bressol de civilitzacions’ amb el Museu Nacional de l’Iran en 2019; ‘Maies, l’enigma de les civilitzacions’ en 2017, amb el Museu Nacional de Guatemala; ‘Vikings, guerrers del nord, gegants de la mar’, amb el Museu Nacional de Dinamarca; ‘Senyors del cel i de la terra. la Xina en la dinastia Han’; ‘Ermitage: Tresors de l’arqueologia russa en el MARQ’, en 2011 amb el Museu del Ermitage; o ‘Escites: tresors de Tuvà’, en 2008, amb l’Institut de Cultura Material de Sant Petersburg. Ha participat en projectes europeus vinculats al MARQ, com les trobades desenvolupades des de 2009 per la European Exhibition Network.
Soler desenvolupa la seua faceta investigadora com a director d’al voltant de 40 campanyes d’excavació arqueològica documentades amb un centenar d’articles d’investigació i la coordinació de monografies. Les dues línies d’actuació, museogràfica i d’investigació, convergeixen en les exposicions en les quals ha exercit com a comissari coordinant els corresponents catàlegs.
Comentarios