Música, devoció, història, pólvora i tradició es conjuguen a Alacant des d’aquest dissabte 3 d’agost i fins al dijous 8 per a homenatjar la Patrona, la Verge del Remei, d’acord amb el calendari coordinat per la regidoria de Festes. El calendari d’actes comença aquest 2 d’agost amb el Desembarcament Moro a la platja del Postiguet (19.00), organitzat per la Federació de Moros i Cristians d’Alacant (FMYCA), que presideix José Pascual Saura. Seran uns 400 festers els qui ho escenifiquen. D’eixe total, 56 aniran embarcats en els set faluchos que arribaran a l’arenal on seran rebuts per un centenar de arcabuceros cristians.

L’espectacle s’ha dividit en quatre parts: Traïció Cristiana, Combat Moro -amb la presa del castell-, Ambaixada Cristiana i Capitulació Mora. Els ambaixadors moro i cristià del Rebolledo -Javier Guillén i Raúl Marc- teatralitzaran les Ambaixades i Capitulacions. Els Capitans Cristians seran dels tres barris que integren la Federació -Villafranqueza-El Palamó, El Rebolledo i Altell-. Es comptarà, a més, amb l’assistència de la Banderera Major de la Federació de Moros i Cristians d’Alacant (FMYCA), Mari Carmen Reus.

Els Moros i Cristians també seran presents en el cicle ‘Estiu de músiques’, que es desenvolupa en la Plaça de l’Ajuntament. Serà el dijous 8 d’agost (19.30 hores) quan la Banda Simfònica oferisca un concert de pasdobles cristians i marxes mores i cristianes. Ho tancarà la interpretació de ‘Alacant, mora i cristiana’ (Rubén Urbán), considerat com l’himne de la FMYCA.

Alborada

La Alborada, en la seua edició 112, suposarà l’homenatge musical a la Verge del Remei. La Banda Simfònica Municipal, que va oferir el seu primer concert en la Alborada de 1912 sota la denominació de Banda Municipal, estarà dirigida per Pedro Lara.

La interpretació del pasdoble ‘Luis Barcala, alcalde i chuano’, original de Rubén Urbán, obrirà el concert. Serà una primera part en la qual tot el protagonisme serà per a la Simfònica. La segona tindrà un contingut més vocal amb cors i solistes, que interpretaran peces d’òpera i sarsuela i de Leonard Bernstein, extretes del llargmetratge ‘West Side Story’.

La tercera serà la més protocol·lària i s’interpretaran la ‘Salve a la Verge del Remei’ (Bernabé Sanchís), i els himnes d’Alacant, Comunitat Valenciana i Espanya. Aquest últim coincidirà amb les campanades de la mitjanit per a posar el punt i final al concert.

Processó

A la pólvora del Desembarcament per a honrar a la Patrona, se sumaran el diumenge 4 d’agost, a partir de les 12 hores, el tret de les 21 Salves d’Ordenança des del parc de la Ereta. Aquestes tornaran a sonar el dilluns 5 a la mateixa hora i en el moment en què la imatge de la Verge del Remei isca en processó des de la Cocatedral de Sant Nicolás, a partir de les 20 hores.

La comitiva, que obriran els Nanos i Gegants, la compondran unes 500 persones. Participaran integrants de les Cases Regionals, Moros i Cristians, Festes en Barris i Partides, Tradicionals, Setmana Santa i Fogueres. La imatge de la Verge del Remei, que des del dissabte 3 estarà al costat de l’Altar de la Cocatedral, lluirà el mantell de la Coronació, fa ara 26 anys. Vestirà una saya rosada, original de Pepe Espadero. La portaran seixanta portants abillats amb la tradicional brusa de l’horta.

El tron de la Verge presentarà una il·luminació renovada. La decoració floral es basarà en tons rosats, malves i verds. L’elaborarà personal de la Real Arxiconfraria de la Verge del Remei.