La Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Mutxamel van començar a col·laborar el 1995 amb la firma d’un primer conveni per a dur a terme activitats culturals, acadèmiques i investigadores entorn de la figura de l’artista mutxameler Arcadi Blasco. Prop de tres dècades després del començament d’aquesta fructífera col·laboració, el mes d’abril passat del 2022, les dues institucions van signar un nou acord amb els hereus d’Arcadi Blasco pel qual van quedar establits els mecanismes de catalogació, conservació i custòdia de les seues obres artístiques i dels fons documentals en depòsit a la universitat i amb destinació al futur Museu Arcadi Blasco de Mutxamel.
La col·laboració consolidada entre les dues institucions fa avui un pas més amb la creació de la Càtedra Institucional Arcadi Blasco, que naix gràcies a l’esforç conjunt de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Mutxamel. Així ho han rubricat aquest matí la rectora de la UA, Amparo Navarro, i l’alcalde de Mutxamel, Sebastián Cañadas, en un acte de signatura protocol·lària que ha estat presidit per un quadre ceràmic d’Arcadi Blasco que es mostra en una de les parets del despatx rectoral. L’alcalde ha agraït després de la firma l’estreta i prolongada col·laboració entre l’ajuntament i la universitat, i la posada en marxa d’aquesta càtedra dedicada a l’il·lustre artista mutxameler. Per part seua, la rectora Amparo Navarro ha expressat també el seu agraïment a l’ajuntament i ha destacat «la multitud de llaços que ens uneixen a la localitat de Mutxamel i que ara estrenyem encara més». La rectora ha declarat que l’elecció de Rosa Ayela com a nova directora de la càtedra «m’ha resultat molt senzilla, perquè unirà la seua excel·lent gestió amb la passió pel seu poble, ja que ella, igual que Arcadi, també va nàixer a Mutxamel».
El text de l’acord detalla que la Càtedra Institucional Arcadi Blasco estarà adscrita acadèmicament i situada a la Universitat d’Alacant. La càtedra serà un nucli de reflexió, debat i investigació en el camp de l’art entorn de les obres creades per l’artista, com ara vitralls, mosaics, murals ceràmics i l’art desenvolupat des de mitjan segle XX fins al principi del segle XXI. La càtedra dissenyarà i durà a terme un programa formatiu i tasques de divulgació i investigació que contribuïsquen a millorar la formació i els coneixements en aquesta matèria. Per part seua, l’Ajuntament de Mutxamel farà una aportació econòmica de 30.000 euros.
Entre les accions previstes, el conveni inclou la convocatòria de premis d’investigació del patrimoni artístic d’Arcadi Blasco per a treballs de final de grau i de màster de la Universitat d’Alacant, ajudes per a estudiants de postgrau que elaboren treballs d’investigació del patrimoni artístic d’Arcadi Blasco, l’organització dels Premis en Arts Plàstiques Arcadi Blasco, el desenvolupament d’una web específica de la càtedra i la col·laboració amb altres entitats públiques o privades per a projectes expositius i publicacions sobre l’obra d’Arcadi.
L’acte de signatura ha comptat, a més, amb l’assistència de familiars d’Arcadi Blasco; la secretària general de la UA, Esther Algarra; el degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, Raúl Ruiz; la coordinadora del MUA, Remedios Navarro; el professor Joaquín Marhuenda; la secretària general de l’ajuntament, Helena López; el regidor d’Educació i Cultural, Rafael García, i la cronista de la localitat.

Arcadi Blasco
Ha sigut un artista plàstic i un creador contemporani, innovador en els camps de la ceràmica, el vitrall, la pintura i l’escultura, amb un ampli reconeixement nacional i internacional. Nombrosos són els museus, edificis públics, carrers i places de pobles i ciutats on es pot contemplar i admirar la seua obra. També són nombrosos els premis i distincions rebuts per l’artista al llarg de la seua vida, com el Premi de les Arts Plàstiques concedit per la Generalitat Valenciana, el Premi Maisonnave de la Universitat d’Alacant, la Medalla d’Or de Manises, la distinció de Cavaller Electe del Misteri d’Elx, el títol d’Ambaixador de l’Ajuntament d’Alacant, la condició de membre de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica dependent de la UNESCO o l’Agulla d’Or que li va lliurar l’Ajuntament de Mutxamel.