Si alguna cosa és característica dels joves és la capacitat d’aprenentatge que tenen i la creativitat en l’ús de les noves tecnologies. Per a fomentar aquestes habilitats, la Universitat d’Alacant organitza un any més el concurs internacional de vídeos didàctics «IV European Video Contest», en el qual els participants mostren –a la població general sense coneixements previs sobre el tema– com fer alguna tècnica relacionada amb la seua professió.

Es tracta d’una iniciativa que ha madurat i crescut amb els anys, amb un nombre creixent de participants i de centres col·laboradors i també, fet que és encara més important, d’estudiants implicats. Actualment l’equip organitzador està format per deu professors i professores de cinc institucions d’educació superior: Universitat d’Alacant, Soukromá vyšší odborná škola sociální, o.p.s. (SVOŠS), Universitat Miguel Hernández, Universitat d’Hradec Králové i Universitat de Castella- La Manxa.

Requisits

En el Concurs Europeu de Vídeos pot participar qualsevol universitat o centre de formació professional de tota Europa amb vídeos didàctics que puguen ser compresos per persones sense molta formació en el tema que s’hi tracte. Poden tenir contingut verbal o ser muts, però en tot cas, si es parla o tenen el suport de textos escrits haurà de ser en anglès. Han de ser de curta durada, no poden excedir els 30 segons (20 per vídeo + 10 per a logos i crèdits). Les persones interessades a participar han d’inscriure’s en la web https://web.ua.es/va/farmagite/ i les propostes podran ser enviades fins al 31 de gener a les 23.59 hores.

«Fa alguns anys, vam començar a treballar amb vídeos didàctics i vam detectar que els estudiants aprenen més en el procés d’elaboració que veient-los. Després descobrim que si es limitava el temps s’obliga als estudiants no solament a repassar els continguts que volen plasmar en el vídeo, sinó a sintetitzar els coneixements», explica el coordinador del concurs i professor del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA, Juan Antonio Formigós.

Després de diverses experiències i edicions, els organitzadors han detectat que els estudiants s’esforcen a fer bons vídeos i difondre’ls, però ells mateixos no visualitzen els vídeos dels altres o els abandonen a mig fer sense acabar de veure’ls. “És el narcisisme digital que segons Keen era un element definitori dels joves d’avui”, afig el professor de la UA. En aquest sentit, en aquesta 4a edició, assenyala Formigós, “volem comprovar si la curta durada augmenta de manera significativa el visionat dels vídeos per part dels participants. En altres paraules, veure si el narcisisme digital té un límit, si el que és aliè no interessa tinga la durada que tinga, o si s’accepta dedicar l’atenció a 20 segons d’alguna cosa que ha fet un altre”.

Votació oberta

De tots els vídeos rebuts, dos seran els guanyadors en una votació oberta a través de Facebook: un triat pel públic general i un altre seleccionat pels mateixos participants. A més d’un certificat oficial, els premiats rebran un regal de valor simbòlic per part dels patrocinadors del «IV European Video Contest».

El Concurs Europeu de Vídeos està coordinat pel Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA dins del programa d’investigació docent REDES de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE).

Vore: Bases del concurs

Vore Vídeo més votat pel públic en edició anterior