La nova vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la Universitat d’Alacant, Catalina Iliescu (en la imatge), acaba de presentar la nova programació cultural ACUA per al mes de març, una programació que, a causa de les circumstàncies sanitàries, continuarà sent en línia pel que fa a actuacions, però que incorpora ja noves exposicions presencials al Museu de la Universitat (MUA) i a la Sala Aifos del Campus, a més dels lliuraments de premis InteractUA i del Concurs de Collages Poètics Mario Benedetti.

Catalina Iliescu avança que “la nostra intenció és incorporar actuacions presencials al Paranimf a partir del mes d’abril, si l’evolució de la pandèmia ho permet, perquè tenim una aposta ferma per la cultura seguraCom a línia d’actuació durant aquesta tercera onada de la pandèmia, la nostra aposta és donar suport a la cultura com a bé essencial. En aquest sentit, oferim alternatives en línia perquè la cultura continue sent una constant en les nostres vides». La vicerectora afirma que «la nostra aposta estratègica passa per consolidar l’oferta cultural de la UA, enfortir el seu vessant formatiu, a través de les nostres Aules i Tallers de Cultura, les activitats expositives, i volem obrir-la internacionalment, i reforçar la multiculturalitat i el multilingüisme». La vicerectora afig que «un altre dels nostres pilars estratègics se centra en l’extensió universitària, per la qual cosa promourem i difondrem la cultura produïda a la UA a través de les nostres Seus i Aules a tota la província, i la farem més accessible, aprofitant els avanços tecnològics”.

Catalina Iliescu. Nueva Vicerrectora de Cultura
Catalina Iliescu. Vicerrectora de Cultura

De moment, la programació prevista per al mes de març inclou quatre activitats en línia de teatre, música i dansa. El programa començarà el pròxim dijous 4 de març amb l’estrena de Micromaqué de la companyia alacantina Clown Destino Teatro, a través del Canal Youtube de Cultura en la UA . Aquesta gravació estarà disponible a partir de les 19 hores i podrà veure-s’hi fins al 7 de març a les 23.59 hores. La cita següent, l’11 de març, està protagonitzada per la Coral de la UA i l’espectacle Unanoche en la Ópera. L’any 2019, la Coral de la UA va afrontar per primera vegada el repte de dur a terme una òpera completa escenificada. Un projecte il·lusionant que va posar en relleu la capacitat de treball de tots els integrants i la trajectòria cada vegada més sòlida de la formació. El director de la Coral, Shlomo Rodríguez, fa l’acompanyament al piano. El dijous 18 de març a les 19 hores, serà el torn de La Marea, el reeixit muntatge de 2016 de l’Aula de Teatre de la UA basat en textos d’Angélica Liddell i en testimonis reals de refugiats immigrants que viuen a Alacant. La Marea va obtenir 18 premis en certàmens internacionals i va fer més de 30 representacions. La programació en línia finalitzarà amb Una vetlada de música clàssica, ambdues actuacions importants de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant i del seu Quartet de corda. En primer lloc, s’ofereix una peça del concert que l’OFUA va fer a l’Auditori de la Diputació d’Alacant ADDA al desembre del 2018, durant el seu tradicional cicle de Nadal. Sota la direcció artística de Tobias Gossman, aquesta actuació inclou obres de Rossini, Tchaikovsky, Chabrier, Berlioz Suppé i Strauss, i va tenir com a director convidat Gerard Pastor. En segon lloc, es podrà veure en obert l’estrena oficial (maig del 2019) del Quartet de corda de l’OFUA al Teatre Principal d’Alacant.

 Oferta expositiva

El mes de març obrirà al públic 8 noves exposicions, set al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) i una a la Sala Aifos del Campus.

SALA AIFOS (Facultat de Filosofia i Lletres III): 18 de març. Primavera Musical, La música valenciana reviscola. Fins al 30 de juny

MUA

11 de març: «Rainy Silvestre / Little Havana». Activitat en col·laboració amb PHOTOALICANTE. Sala Polivalent. Fins al 30 d’abril.

12 de març: Summa i Segueix. El Museu de Vilafamés.Sala El Cub. Fins al 16 de maig.

18 de març: «Poliedre Pictòric. Antonio Ballesta». Sala Cool. Fins al 2 maig de 2021. Comissariada per Gregorio Canales.

26 de març: «2a Convocatòria Biennal d’Arts Visuals PLURI-IDENTITATS». Sala Sempere. Fins al23 de maig. Organitza el MUA en col·laboració amb el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social.

Exposició Convocatòria InteractUA (corredor sala Sempere) s’oferirà presencial i virtual. El lliurament de premis de la Convocatòria d’arts visuals i literàries, noves narratives audiovisuals i propostes musicals de la plataforma InteractUA, tindrà lloc demà dimecres 3 de març, a les 13 hores. Notícia de la convocatòria:

La plataforma InteractUA llança noves convocatòries d’Arts Visuals i Literàries, Noves Narratives Audiovisuals, i Propostes Musicals

Peces destacades «Igualar-te. Art per la Igualtat al MUA» (vestíbul sala El Cub) i virtual en les webs i les xarxes socials del MUA i de la Unitat d’Igualtat. Març-abril) S’han seleccionat dues peces dels fons del MUA procedents de diferents edicions de la Convocatòria d’Arts Visuals Mulier, mulieris. Les peces destacades corresponen a l’artista Ana Maya (Madrid), una delicada escultura d’alabastre i plata que reflexiona sobre l’educació de les xiquetes titulada Escrúpulo… siempre llevando piedrecitas en los zapatos… (2007), i a l’artista Cayetano Navarro (Elx, Alacant), Around the Women (2009), que presenta un collage fotogràfic que rescata la memòria familiar.

-Exposició «Concurs Collages poètics a Mario Benedetti» (exposició virtual i publicació. A partir de març del 2021). El lliurament de premis del concurs està prevista de manera presencial el 22 març i l’endemà, el 23 març, tindrà lloc la presentació lliure Collages Poètics a Mario Benedetti.

A més d’aquestes set noves exposicions, el MUA ja té obertes al públic “CORPOGRAFÍAS. El cos en la col·lecció del MUA”(Exposada des de setembre del 2020 i disponible fins a principis del 2022); i ESPAI ARCADI BLASCO (vestíbul sala El Cub – permanent).