La Universitat d’Alacant va inaugurar el curs “Reines, Religioses, Comerciants, Llauradores: Dones Creadores. Una Edat Mitjana en Femení”. Aquest curs està motivat perquè s’ha trobat molta informació important i destacada sobre la vida de la dona en l’edat mitjana, sobre la violència i sobre la prostitució. Els projectes d’investigació, segons ens comenta Leonardo Sánchez, professor de la Universitat i director del curs, «posen cara i nom a les dones» de l’època. El curs cerca donar difusió als treballs de recerca, a les idees,i a tota la informació oposada. En general per a fer divulgació d’una manera divertida.
Hui dia, es disposa de més detalls de perfils socials, econòmics i polítics de les dones en l’edat mitjana, és a dir, del seu paper com a reines, literates, religioses, llauradores, entre d’altres i en aquest curs s’aprofundeix en el sentir més quotidià i íntim. Es tractaran els avanços actuals d’investigació sobre les dones medievals en l’àmbit ibèric i internacional.
Entre les curiositats que es revelen en aquest curs trobem la participació de dones en les construccions de la catedrals, dones amb molt de poder, copistes en monestirs, dones mercaders que controlaven els negocis en un món on se suposa que no eren independents, que no hi havia diferències significatives en la situació de les dones entre diferents religions. Una altra informació interessant que ens avança l’organitzador Leonardo Soler, és que «el major prostíbul estava a la ciutat de València», en el qual ocorrien moltes disputes sobretot relacionades amb la religió ja que hi havia molt d’alcohol. Com que venia gent de tota Europa van haver de fer una regulació fiscal.
Durant aquestes dues jornades es presenten treballs i casos d’específics per especialistes en la matèria, inserits en una realitat major de l’Europa medieval. Es combinaran les sessions teòriques, la posada en comú i el debat, amb les qüestions més pràctiques, a manera de taller, treballar fonts i documents literaris i històrics.
Entre els ponents del curs es troben els professors de la UA Inmaculada Fernández, José Vicente Cabezuelo, Miriam Parra o el mateix Leonardo i Juan Antonio Barrio.
Comentarios