El cantautor Pablo Milanés presentarà en el Teatre Principal d’Alacant, el dijous 11 de novembre, la seua nova gira ‘Días de Luz’, una posada en escena amb un format íntim i reflexiu amb la qual vol obrir un nou horitzó, tan necessari en aquests temps, a partir d’una reflexió més intimista i alhora esperançadora. Als seus 78 anys, el trobador cubà es puja als escenaris amb les mateixes emocions que la música li ha proporcionat en més de sis dècades com a cantautor.
Pablo Milanés, un dels principals exponents de la cançó d’autor en espanyol, ha sabut abordar una àmplia diversitat de gèneres de la música cubana i americana, en la totalitat de la seua obra: des de la tradició a la modernitat, del ‘filin’ a la nova cançó, passant pel jazz, la rumba, el so o el bolero, gràcies a la seua àmplia versatilitat interpretativa.
Les entrades per a assistir al concert de Pablo Milanés a Alacant es poden adquirir a través de la web: https://entradas.instanticket.es/tprincipal/public/janto/?fbclid=iwar05d04sp3udekvv9gg4ouwdrf6zh7lnaswekjhqtezxlcni3dpzazvly_a, i en la taquilla del Teatre Principal d’Alacant (Plaza Ruperto Chapí, s/n), de 12 a 14 hores i de 17 a 21 hores, i una hora abans de l’inici de l’actuació.
La gira ‘Gira de Llum’ és una posada en escena amb un format íntim, acompanyat en l’escenari per Miguel Núñez, al piano, i la chelista Caridad R. Varona, encara que no menys sorprenent i emocional, en la qual presentarà les noves composicions, com a ‘Dia de llum’, ‘Illes, cossos i alguna cosa més’ o ‘Vestida de mar’, però tampoc faltaran els temes clàssics com, ‘El breu espai en què no està’, ‘Yolanda’, ‘Ja veus’ o ‘Per a viure’, que continuen definint la naturalesa i singularitat de la seua ànima de trobador.
Després de rebre dos Grammy Llatins en 2006, i un Grammy a l’Excel·lència Musical en 2015, Pablo ha continuat component i gravant en solitari i realitzant múltiples col·laboracions amb músics, fonamentalment joves. Recentment, el segell Universal Music Spain va publicar el seu catàleg musical (https://umusices.lnk.to/pablomilanes), compost per més de 400 cançons, en totes les plataformes de música, com un llegat que quedarà per a les futures generacions.
En l’actualitat, Milanés prepara nous projectes, compon nous temes que té previst gravar només a guitarra, i també treballa en la producció d’un àlbum amb temes del seu repertori en salsa.
Més de sis dècades de reeixida trajectòria
Pablo Milanés va nàixer en Bayamo, a Cuba, el 24 de febrer de 1943, on es va iniciar musicalment, cantant de molt xiquet en la ràdio. Amb sis anys es trasllada a la ciutat de l’Havana, on va continuar la seua formació musical, tant acadèmica, com als carrers, aprenent dels trobadors. Al començament dels seixanta, Pablo comença a crear la seua música a partir de múltiples influències: la nord-americana, com el jazz, la cançó brasilera, però fonamentalment del ‘filin’ i la música tradicional cubana. Pablo va integrar diverses agrupacions vocals com el ‘Cuarteto del Rey’, agrupació de negre spirituals, o ‘Los Bucaneros’, interpretant les seues primeres cançons, en els clubs habaneros.
En 1965, amb el tema ‘Mis veintidós años’, s’introdueix en un nou llenguatge musical, que accentua la seua condició de compositor i crea temes que versen sobre l’amor o el compromís polític i social. Va integrar el Grup d’Experimentació Sonora (GES), al començament dels anys 70, al costat d’importants trobadors i músics, sota la tutela dels mestres Federico Smith i Leo Brower.
Va gravar el seu primer disc ‘Versos Sencillos’, en 1974, en el qual musicalizó poemes del poeta José Martí. A inicis dels 80, va publicar els àlbums ‘Jo me quedo, ‘El Guerrero’ o ‘Comienzo y final de una verde mañana’, a més del treball ‘Volgut Pablo’, en 1985, un disc gravat en col·laboració amb destacats músics i amics, com Víctor Manuel, Chico Buarque, Mercedes Sosa o Luis Eduardo Aute. En la dècada dels 90, a més de continuar publicant diversos discos com a ‘Identidad’ (1990), ‘Canto de la abuela’ (1991), ‘Orígenes’ (1995) o ‘Despertar’ (1997), posa en marxa una Fundació, sense fins de lucre, per al desenvolupament de la cultura cubana, projecte que va ajudar a visibilitzar l’obra de molts artistes cubans.
La dècada acaba amb una gran faena col·lectiva, ‘Pablo Querido’, un homenatge d’artistes llatinoamericans a l’obra de Pablo i en el qual van participar, entre altres, Joaquín Sabina, Fito Páez, Caetano Veloso, Milton Nascimento, Els Van Van i el grup Mannà. L’any 2006 va obtindre un Grammy al Millor Cantautor, pel disc ‘Como un campo de maíz’ i l’any 2015 rep el Grammy a l’Excel·lència Musical.
En els últims anys, Pablo ha continuat col·laborant amb músics destacats, com Chucho Valdés, Pancho Gespes, Andy Montañéz o José María Vitier. En 2016, juntament amb Miguel Núñez, pianista de la seua agrupació, va presentar un treball a piano i veu, ‘Flores del futur’, i en 2017 va participar en el disc homenatge que va realitzar la seua filla Haydée Milanés, amb temes clàssics de l’obra del cantautor.
El seu últim disc, ‘Mi Habana’ (2019), està compost amb les cançons de l’enregistrament del concert que va oferir, al setembre de 2018, en el Teatre Karl Marx, on el cantautor cubà va voler abraçar de nou al seu públic i homenatjar la ciutat de l’Havana, que el va veure créixer, que el va inspirar i el lloc on millor se sent en el món.
Comentarios