“La sublim utilitat de la ciència inútil (cultura, economia, bellesa)” serà el tema central de la pròxima sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu ciutat d’Alacant (dimecres 23 de gener, 19.30 hores. Ramón y Cajal,4), en la qual Pedro Miguel Echenique, Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Cientificotècnica, catedràtic de la Fundació Donostia Internacional Physics Center i catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la Universitat del País Basc, oferirà una conferència sobre aquest interessant enfocament en la divulgació científica. Carlos Untiedt, director del Departament de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant, acompanyarà i presentarà el conferenciant.
Pedro Miguel Echenique Landiríbar va nàixer a Navarra el 8 de juny de 1950. El seu interès investigador se centra en física de molts cossos, física de superfícies, microscòpia electrònica, attofísica, i interacció de càrregues i radiació amb la matèria. El 1998 li van concedir el Premi Max Planck de Física, i aquell mateix any va obtenir el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica pels seus descobriments en la predicció teòrica d’estats electrònics imatge en la superfície de sòlids. També ha realitzat importants aportacions en el camp de les interaccions ió-matèria i de les pèrdues d’energia d’electrons en microscòpia electrònica i d’efecte túnel. Va ser el primer conseller del Departament d’Educació del Govern Basc entre els anys 1980 i 1983, i conseller del Departament d’Educació i Cultura, i portaveu del Govern Basc entre 1983 i 1984.
Actualment és catedràtic de Física de la Matèria Condensada en la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i President del Donostia International Physics Center (DIPC). Elegit Basc Universal el 1998, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, membre estranger de la Reial Acadèmia de Ciències, Lletres i Belles Arts de Bèlgica, i també fellow de la Societat Americana de Física i de l’Associació Americana per a l’Avanç de la Ciència. A més, és President d’Honor de Jakiunde, l’Acadèmia de les Ciències, de les Arts i de les Lletres del País Basc, i des de 2012, presideix el jurat dels premis Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica.
Ha impartit seminaris en nombrosos centres internacionals, ha dirigit 27 tesis doctorals i publicat més de 400 treballs en llibres i revistes especialitzades.
Comentarios