El divendres passat ha tingut lloc la inauguració del nou Museu Arqueològic i Etnològic Dámaso Navarro, situat al carrer la Font, a tot just uns metres de la seua anterior ubicació en la Plaça de Baix. El nou espai museístic de Petrer, que té una superfície total de 625 m², es caracteritza per la seua modernitat i accessibilitat.
Aquest nou espai acosta al visitant a la història de Petrer a través d’un recorregut per més de 300 peces arqueològiques i etnològiques de l’edat del bronze, ibèriques, romanes, medievals i de temps moderns fins a mitjan segle XX, de les quals destaca el mosaic romà de Vila Petraria. A més, en el nou museu, la contemplació de les peces es complementa amb una important part gràfica i uns recursos audiovisuals i tecnològics que enriqueixen el valor que tenen les pròpies restes arqueològiques i etnològics. De la mateixa manera, l’atenció a la diversitat i l’accessibilitat és un aspecte molt tingut en compte amb reproduccions i maquetes en 3D, textos en braille i lectura fàcil.
L’acte d’inauguració, que ha sigut obert pels discursos de l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, el regidor de Patrimoni, Fernando Portillo, i el director del Museu, Fernando Tendero, ha suscitat un gran interés entre els veïns de Petrer que no han volgut perdre’s aquesta cita històrica de la ciutat. La inauguració també ha comptat amb una àmplia representació institucional -18 dels 21 regidors que formen la corporació municipal de l’Ajuntament de Petrer-; amb els integrants del Grup Arqueològic Dámaso Navarro, impulsors dels treballs arqueològics a Petrer a la fi de la dècada dels seixanta; representants del Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ); i una àmplia representació de la societat i el teixit associatiu de Petrer.
Irene Navarro ha començat el seu discurs, en la qual ha qualificat com “una vesprada històrica”, amb paraules de lloança al gran treball que en el seu moment va realitzar el Grup Arqueològic Dámaso Navarro a la fi de la dècada dels anys 60 perquè “gràcies a aqueix esforç, a aqueixa obstinació i a aqueix treball incansable, a aqueix convenciment per rescatar els tresors del sòl de Petrer hui tenim el Museu Dámaso Navarro que ens mereixem”. També ha remarcat que “aquest Museu és de totes i cadascuna de les persones de Petrer”, referint-se al fet que gran part de l’exposició etnològica han sigut donacions de veïnes i veïns.
Per part seua, Fernando Portillo, que ha recordat que aquest projecte del nou museu va començar a prendre formar al setembre de 2015, ha donat les gràcies a totes les persones i entitats que ho han fet realitat. Visiblement emocionat, ha expressat que “no sabria com definir aquest museu, espere que us agrade tant com a mi, però em quedaré amb una frase que m’ha dit una xica que ha entrat aquest matí al museu: això sembla un museu d’una ciutat gran”.
Cal recordar que la distribució i continguts del nou Museu Dámaso Navarro ha experimentat un canvi important gràcies al conveni entre l’Ajuntament de Petrer i la Fundació CV MARQ, conveni que va permetre que de febrer a maig de 2018 tinguera lloc en les instal·lacions del museu alacantí l’exposició “Petrer. Arqueologia i Museu”, que ha servit de base per a la creació d’aquest nou museu.
El pròxims cap de setmana -16 i 17 de febrer- el Museu celebra una jornada de portes obertes en horari d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20:00h.
Els orígens del museu
La idea de comptar amb un museu històric en el qual mostrar les restes de les societats passades va ser una constant demanda per part d’un grup de joves petrerenses que a la fi de la dècada dels seixanta del segle XX van formar el Grup Arqueològic Petrelense, que va passar a dir-se Grup Arqueològic Dámaso Navarro com a homenatge al seu impulsor, mort a la fi dels anys setanta. El grup prospectó el terme municipal per a realitzar la carta arqueològica de Petrer, identificant jaciments d’època prehistòrica, clàssica i medieval. En el centre històric també van excavar en solars, recuperant ceràmiques, restes de fauna i monedes d’època romana i medieval. En aquest sentit, van col·laborar en la recuperació del mosaic romà aparegut en 1975 al costat de l’edifici de l’Ajuntament, sent denominat aquest assentament com a Vila Petraria.
L’any 1998 van coincidir diverses circumstàncies que van possibilitar la creació del museu: d’una banda, es va produir el trasllat de la biblioteca municipal des de l’immoble en el número 10 de Plaça de Baix al nou centre cultural al carrer Sant Bartolomé. Per un altre, es comptava amb l’existència d’un variat lot arqueològic prehistòric, clàssic, medieval i modern emmagatzemat en el propi edifici de la biblioteca a l’espera de la seua exhibició. I, finalment, aqueix any es va recopilar un important conjunt etnològic per a exposar-lo al costat del lot arqueològic. Això, unit a la predisposició de l’Ajuntament, va possibilitar la inauguració del museu en l’edifici de la Plaça de Baix, 10, un 2 de juliol de 1999. Per resolució del 15 de novembre de 2001, publicada el 14 de gener de 2002 en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, el Museu Arqueològic i Etnològic Municipal Dámaso Navarro va ser reconegut oficialment per la Conselleria de Cultura i Educació.
En l’exposició d’arqueologia havien materials procedents de prospeccions i excavacions realitzades en el terme municipal de Petrer, obtenint peces des de la prehistòria fins al període modern, destacant sobretot el mosaic amb decoració geomètrica de Vila Petraria. Les primeres col·leccions van ser recuperades pel Grup Arqueològic encapçalat per Dámaso Navarro en la dècada dels seixanta i setanta, i posteriorment per llicenciats en Història que van fer els seus treballs en projectes d’investigació o en intervencions de salvament prèvies a les actuacions urbanes.o en intervenciones de salvamento previas a las actuaciones urbanas.
Comentarios