Des de dijous que ve 12 de setembre, la sala temporal d’exposicions del Museu Dámaso Navarro passarà a dir-se sala arqueòloga Concha Navarro, en homenatge a l’arqueòloga i historiadora petrerense, referent en l’àmbit del patrimoni cultural de la vall del Vinalopó, a la qual se’l va reconéixer amb la Menció d’Honor al Mèrit Cultural de Petrer el passat 11 de febrer, en un acte celebrat en el Centre Cultural.

En el seu moment, el ple municipal de Petrer també va aprovar per unanimitat que la sala d’exposicions temporals del Museu Dámaso Navarro portarà el seu nom, tal com ve recollit en l’expedient d’aquesta alta distinció municipal, que va tindre nombroses adhesions de col·lectius i persones a títol individual.

Per a aquest important moment, en el qual es descobrirà la placa amb el nom de la sala, des de la regidoria de Patrimoni i des de la direcció del Museu Dámaso Navarro, van pensar que la millor manera de fer-ho era dedicant la pròxima exposició temporal, precisament, a Concha Navarro. D’aquesta manera, el dijous 12 de setembre, a les 19.30 hores, s’inaugurarà l’exposició “Concha Navarro. Passió per l’arqueologia”.

Fernando Portillo, regidor de Cultura i Patrimoni, ha dit que l’exposició “ve a fer un repàs vital i, sobretot, professional de Concha com a arqueòloga, mèrits pels quals se li va concedir la Menció d’Honor al Mèrit Cultural per part de l’Ajuntament de Petrer”. La mostra fa un recorregut per la seua trajectòria vital i per les seues investigacions arqueològiques tant a Petrer com a Novelda.

També ha apuntat que és una exposició “on molta gent se sentirà identificada, perquè posa en relleu les principals fites del patrimoni de la nostra ciutat, en els quals ha participat Concha durant moltes dècades”.

Per part seua, l’homenatjada, Concha Navarro, ha dit sentir-se “molt aclaparada i agraïda” a l’Ajuntament i al poble de Petrer per tots els homenatges i felicitacions des d’el mes de febrer passat.

Concha ha aprofitat per a fer un xicotet repàs per la seua trajectòria professional i ha subratllat que “en les diferents corporacions municipals que hem tingut a Petrer durant la democràcia sempre hi ha hagut bastant sensibilitat pel patrimoni”, posant en valor la importància del “suport institucional” per a la conservació del patrimoni.

CONCHA NAVARRO

Concha Navarro (Petrer, 1949) és llicenciada en Història per la Universitat d’Alacant, desenvolupant professionalment, a través de l’arqueologia i la museografia, un ampli ventall de coneixements de les cultures que van poblar el territori petrerí.

Prèviament a la seua llicenciatura, Concha ja estava vinculada a les activitats del Grup Arqueològic Petrelense, influenciada pel seu germà Boni i pels integrants del mateix com Dámaso Navarro o Paco Bernabéu, entre altres, sent els anys en què va aparéixer el mosaic romà al carrer Constitució. Va entrar a formar part en el Grup Arqueològic Petrelense, fins a la seua dissolució l’any 2001, quan es va aconseguir un dels objectius principals del Grup: la creació del Museu Arqueològic i Etnològic Dámaso Navarro i la convocatòria d’una plaça de director d’aquest.

Des de 1983, any de finalització de la llicenciatura d’Història, el seu treball i labor investigadora s’ha centrat en les excavacions i estudis arqueològics, destacant les seues intervencions als castells del Vinalopó com el de Saix, de la Mola de Novelda i en el de Petrer. En 1986 Concha va assumir el càrrec d’arqueòloga municipal i directora del museu de Novelda, que va dirigir fins a la seua jubilació l’any 2016.

Des de 2019, any de la seua creació, presideix l’Associació Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro de Petrer (AMUDANA).

ANTERIOR EXPOSICIÓ TEMPORAL – “LA PETJADA DE PETRER A ROMA”

“La petjada de Petrer a Roma”, exposició temporal de la qual pren el relleu l’exposició “Concha Navarro. Passió per l’arqueologia”, tanca les seues portes des de la seua obertura el mes de febrer passat amb més de 4.600 visitants, xifra més alta de totes les exposicions temporals que fins al moment ha organitzat el Museu Dámaso Navarro.

“La petjada de Roma a Petrer. Les excavacions de Vila Petraria en la plaça de Baix” ha mostrat una selecció de les peces aparegudes en les intervencions arqueològiques que es van realitzar en la plaça de Baix entre els anys 2021 i 2023.