La mostra del pintor parisenc, organitzada per l’Ajuntament en el 50 aniversari de la mort del geni malagueny, gira entorn d’una versió del «Gernica» i podrà visitar-se a la Sala Tabarca des d’aquest divendres 30 al 29 d’octubre
L’artista Pierre d’Argyll (París, 1961) ret homenatge a Picasso en l’exposició «Art amb neurones», entorn d’una versió del «Guernica» amb les seues mateixes dimensions, parcel·lada en fragments i situada en el cervell de Picasso. La mostra s’inaugura aquest divendres a la Sala de La Llotja d’Alacant i podrà visitar-se fins al 29 d’octubre.
L’exposició «Art amb neurones», organitzada per l’Ajuntament d’Alacant coincidint amb el 50 aniversari de la mort de Picasso, reuneix 24 obres. La titulada «Memòria del Guernica: per la pau» té les mateixes dimensions que el monumental llenç de Picasso, és a dir 3,49 x 7,77 metres. A més de l’homenatge al «Guernica», tancat en el cervell de l’artista malagueny, Pierre d’Argyll també recrea en les seues obres altres elements iconogràfics d’un dels pintors més rellevants i influents del segle XX. París i Nova York, dues ciutats fonamentals en l’itinerari vital de Picasso, també són presents en la mostra, que inaugurarà aquesta vesprada la regidor de Cultura Nayma Beljilali.
L’edil de Cultura ha destacat que entre els molts al·licients de «Art amb neurones» sobreïx descobrir com «Pierre d’Argyll, utilitza els seus dots artístics per a desentranyar les estructures del cervell humà en relació amb els mecanismes de la creació plàstica». Al seu judici, «es tracta d’un punt de vista o d’una perspectiva poc usual en les exposicions que podem visitar i per això resulta especialment interessant».
Dins del seu interés per estudiar la relació entre art i cervell, D’Argyll s’ha dedicat a reflexionar sobre Picasso i molt especialment a visualitzar el «Guernica» en el cervell del pintor malagueny. Igual que Picasso va revisar l’obra de nombrosos mestres del passat, com les seues grans sèries dels anys cinquanta a setanta, altres artistes posteriors exploren les seues maneres de fer i les seues conquestes. El peculiar de d’Argyll és haver recorregut a la neuroestética com a via de l’artista per a aprofundir en el coneixement de si mateix i de la creació artística.
L’admiració de Pierre d’Argyll per Picasso va quedar bé palesa en la seua sèrie de 2018 dedicada al pintor malagueny, conjunt de creacions centrades en la representació d’un cervell aïllat. Pensant Guernica és un declarat tribut al gran llenç i, com a tal, l’enorme cervell que ocupa la superfície de l’obra de d’Argyll acull a tots els personatges de l’oli de Picasso: el bou i el cavall, la mare amb el xiquet mort, la dona cridant amb els braços enlaire, la llum que il·lumina tota l’escena.