Parafrasejant la famosa cita de “El sexto sentido”, a vegades veig escriptors. En aquesta ocasió us vull presentar a Raúl Jiménez (1979) nascut a Alacant, que des de fa uns anys combina la labor de realitzador audiovisual amb l’escriptura. Fins hui, havia publicat dos llibres Sin Manos y otras proezas de la infancia (Bang Ediciones) i Raros, torpes y hermosos (Sala28) però ara acaba d’arribar a les llibreries la seua primera novel·la, “El Peor Ciego” després d’haver obtingut el Premi Sloper 2019. En paraules del seu autor “el llibre és un homenatge a les velles novel·letes de l’oest que compraven els nostres avis en els quioscos i llegien en una vesprada. També al cinema en general, que em xiulada, i al western en particular. La història està ambientada en el litoral mediterrani i arranca en els anys setanta. Vull pensar que, malgrat contar una història molt dura, resulta emocionant i bella. Almenys, aqueix va ser el propòsit. ‘Mamà no era una borratxa. Mamà bevia només els dissabtes’, diu el protagonista. La història comença als voltants d’una polsosa i gran cementera. Aquesta fàbrica està inspirada en la cementera de Sant Vicent del Raspeig, que és la localitat on viu actualment. L’aspecte desolador i quasi apocalíptic de la fàbrica, amb la seua esfera gegant de formigó i les seues altes ximeneres, em va semblar sempre una imatge poderosíssima i és, sens dubte, la llavor a partir de la qual va nàixer aquesta novel·la”.
Després d’haver-la llegit puc dir que és una novel·la que es llig com un relat, no sobren paraules; la trama és àgil i t’atrapa fins al final. La veritat és que m’ha agradat molt com la resta de les seues obres publicades, perquè li seguisc, com assetjadora, des del principi, havent demostrat ja la seua qualitat en “Raros, torpes y hermosos”, conjunt de relats que produeixen emocions diverses, des del terror a la sorpresa.
Li he preguntat si escoltava alguna música mentre escriu al que em contesta que el disc Nebraska de Bruce Springsteen i quant a les seues referències literàries esmenta a Miguel Delibes, Carson McCullers i Flannery O’Connor.
No puc deixar de costat la il·lustració de la portada, que mostra una cementera fantasmal sobre la qual se cern un núvol de pol·lució, realitzada per Rodrigo García, coautor del primer dels títols de Raúl i il·lustrador igualment del segon d’ells.
Finalment només em queda dir-vos, fent extensiva la invitació a tots els lectors de Loblanc, que presentarà aquesta novel·la amb intervenció dels escriptors Saljo Bellver i David de Juan Marcos en Libros28 (Sant Vicent del Raspeig) el pròxim 5 de desembre, a les 20´00 hores.
Comentarios