El Teatre Municipal de Torrevella ha sigut l’escenari per a la presentació de la proposta de «Rehabilitació del conjunt monumental de les Eres de la Sal» i el nou «Museu de la Mar i la Sal”, a la qual han assistit l’alcalde de la ciutat, Eduardo Dolón, així com gran part del seu equip de govern, el Comité d’Assessorament de les Eres de la Sal, encapçalat per Vicente Esteban Chapapría i Mariano Galant, i els responsables del despatx d’arquitectura PAREDES PEDROSA ARQUITECTOS, Ignacio Pedrosa i Ángeles Paredes, redactors d’aquesta ambiciosa proposta d’actuació, en la qual han sabut captar tota l’essència del que representa per als torrevejenses les Eres de la Sal, la seua història i la seua vinculació amb aquesta ciutat.
El complex històric de les Eres de la Sal és una de les obres d’enginyeria civil portuària més singulars d’Espanya. Aquesta proposta d’actuació que s’ha presentat hui ha sabut materialitzar una solució absolutament respectuosa amb l’entorn en el qual s’enclava, actuant així en una superfície global de 32.857 metres quadrats. Tot un exemple d’integració urbana que promou espais per als vianants i jardins, generant zones d’estada i benestar per a garantir itineraris  accessibles i sense barreres arquitectòniques.
L’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, ha destacat l’aposta per la creació d’una nova gran superfície verda i espais per als vianants en primera línia de la badia sobre 21.000 metres quadrats totals, que inclouen entre altres tota la conversió en zona de vianants del carrer Saler i el Passeig Mestre Veler Buades, i la seua obertura per davant de les Eres, perquè els vianants puguen transitar còmodament i contemplar el paisatge tant per l’Avinguda Faleria com baixant fins al mateix Moll de la Sal. D’aquesta manera, es crea un passeig al costat del cantil del moll per a connectar amb el Passeig Vista Alegre i continuar cap al port, amb aqueix excepcional mirador que emergeix just on ara està situada l’Oficina Municipal de Turisme.
Aquesta solució, que té aspectes tan avantguardistes, no obstant això cuida a la perfecció elements a protegir com són la Casa de l’Administració de les Salines i la Fàbrica de Gel, espais que l’Ajuntament recuperarà amb la rehabilitació integral d’aquests, per a posteriorment destinar-los a ús públic. I, per descomptat, la màxima protecció en les antigues Eres. Així, tal com ha plantejat Patrimoni de la Generalitat Valenciana, i conforme als treballs efectuats pel seu equip d’Arqueologia, es procedirà a deixar a la vista l’antic paviment de l’Era Gran i l’Era Xicoteta, i la restauració integral dels murs d’escullera. Això permetrà que es rescate l’aspecte original que tenia el conjunt fa tres segles, protegint, conservant i posant en valor les restes històriques de les Eres de la Sal, afegint a més la prolongació de la part del Cavallet fins a connectar-lo amb l’Avinguda Faleria.
Una de les actuacions importants que inclou aquesta proposta d’actuació és la ubicació de la infraestructura del Certamen d’Havaneres i Polifonia de les Eres perquè romanguen en el conjunt històric i no perderen un àpex de la seua essència.
Per això, s’ha conclòs que es pot aprofitar els espais de l’antic @@varadero annex al port esportiu de Marina Internacional, per a situar l’auditori del Certamen. Aprofitant al màxim les possibilitats de l’espai, la proposta que ha presentat l’Estudi Paredes Pedrosa proposa generar, al mateix temps, un auditori per a celebrar el Certamen que podrà tindre cabuda per a 1.286 espectadors, a més de disposar de tots els espais que requereix de vestuaris, camerinos, lavabos, etc. i que, la resta de l’any, es convertirà en un gran mirador i zona d’estada. Una solució que resoldrà, per fi, la unió natural de la platja del Acequión amb les Eres i possibilitar que es puga accedir per aqueix punt, i que fins ara ha sigut impossible per les nombroses barreres arquitectòniques existents. Un auditori que mirarà a la mar, i que a més contempla l’eliminació de 4.690 metres quadrats de l’actual esplanada de formigó per a guanyar-la com a espill d’aigua de la badia torrevejense.
D’altra banda, cal destacar el nou Museu de la Mar i la Sal, amb una superfície de 2.000 metres quadrats, que comptarà amb unes impressionants figures que emularan a les muntanyes de sal inserides dins de les eres. L’alcalde ha ressaltat la potencialitat d’aquest Museu com a element central articulador de tot l’element turístic al voltant de la sal i de la mar, que s’ha de complementar amb els museus flotants, les visites a les Salines i el seu centre d’interpretació, posant en valor els nostres recursos històrics, paisatgístics i naturals.
Eduardo Dolón ha volgut ressaltar que amb aquest projecte de rehabilitació del conjunt monumental de les Eres de la Sal i el nou Museu de la Mar i la Sal, Torrevella es retrobarà amb la seua història, amb una proposta absolutament respectuosa amb les restes històriques, a més de ser una intervenció urbana que generarà espais d’ús públic, passejos i zones verdes.
Finalment, l’alcalde de Torrevella ha avançat que en un termini màxim de 4 mesos el despatx d’advocats Paredes Pedrosa entregarà a l’Ajuntament el projecte d’execució definitiu, per la qual cosa a l’estiu es podran licitar les obres i abans de cap d’any podrien començar les obres d’execució. Eduardo Dolón ha indicat que la intenció del consistori torrevejense és poder celebrar el Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia en aquesta ubicació l’any vinent 2024.