El I Seminari de Fortificacions ha arrancat aquesta dijous en el Museu Arqueològic d’Alacant de la mà de reconeguts experts que, durant dos dies, desgranaran la dilatada trajectòria històrica d’intervenció als castells de la província. La proposta, impulsada per la Diputació d’Alacant, també abordarà l’increment d’inversions, projectes i estratègies en el nostre territori.
La diputada de Cultura, Julia Parra, ha presidit l’acte institucional d’obertura de les jornades que es convertiran, així mateix, en un homenatge als professionals que han dedicat el seu treball a posar en valor el valuós patrimoni que atresora la província, una de les més importants de la Península Ibèrica pel seu número -250 fortificacions-, qualitat i varietat tipològica. Al mateix temps, com ha destacat la diputada, la trobada servirà per a deixar patent la dualitat de la presència d’arquitectes i arqueòlegs en els projectes actuals com a principals agents en els plans d’intervenció d’aquesta mena de monuments.
En aquest sentit, la Diputació d’Alacant, a través de les àrees d’Arquitectura i Cultura, i en particular del MARQ, lidera les propostes presentades en aquest seminari amb tots els projectes realitzats i executats, així com uns altres que es troben actualment en fase d’execució, encaminats a preservar i conservar aquest llegat històric. La Torre de l’Almudaina, La Torre de les Maçanes o la Torre Vernet, a Penàguila, són alguns dels exemples d’aquestes intervencions en el patrimoni fortificat de la província, al costat del Castell de Perputxent, a L’Orxa, o es Castell de Plans.
D’altra banda, el MARQ està desenvolupant un paper fonamental quant a la promoció de la investigació i la conservació de jaciments arqueològics, com és el cas de sa Pobla Medieval de Ifach, a Calp, inclòs en el Pla Anual d’Excavacions les inversions i els descobriments de les quals permeten incorporar nous exemples al ja dens mapa de castells i fortificacions que atresora Alacant.
La inauguració de l’I Seminari de Fortificacions ha comptat també amb la intervenció del director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés, del cap del Servei Territorial de Cultura i Esport d’Alacant de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, José Antonio López Mira, del director tècnic del museu, Manuel Olcina, així com del director de l’àrea d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant, Rafael Pérez, i de l’arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez, tots dos coordinadors de les jornades.
Comentarios