La Xarxa de Resposta Social Ràpida de Treballadors-es Socials alacantins, vol analitzar el paper fonamental que tenen aquests professionals de l’atenció social, durant situacions d’emergència i crisi, com la que estem patint ara, ja que s’està evidenciant que la població està patint els efectes del confinament, no sols des del punt de vista de la salut, sinó que els seus efectes socials i emocionals són també molt greus, i que tenen especial incidència en els col·lectius més vulnerables.

Per a això, han organitzat un seminari, en format online que serà emés via streaming, el dilluns, 27 d’abril, de 18 a 20 h., d’inscripció oberta i gratuïta per a qualsevol persona interessada a assistir, en el qual hi haurà 6 ponències, per a analitzar des de diferents perspectives la professió del treball social i la seua adequació a situacions com la que estem vivint amb el covid19. Una iniciativa pionera, per a donar visibilitat també a la labor d’aquests professionals.

El grup de professionals del treball social que han constituït la Xarxa de Resposta Social Ràpida COVID19 a Alacant, es van activar de manera voluntària, amb l’objectiu de participar en les accions de solidaritat que s’estan duent a terme, per a poder donar una resposta a l’emergència social que vivim provocada per la crisi sanitària del coronavirus. Aquesta setmana, s’ha sumat a l’equip una treballadora social, resident en Port de Sagunt, especialitzada en emergències, per a reforçar el suport emocional i les atencions des de València.

En els últims 15 dies, ja han atés a més de 200 persones directes, a través de la pàgina de facebook que van crear, per a realitzar atencions i orientacions online davant les diferents consultes i peticions d’ajuda que els arriben, i difondre informacions, protocols i pautes d’actuació entorn de temes d’interés social, sanitari, laboral o preventiu.

Les publicacions en la pàgina han aconseguit més de 57.000 persones, i té més de 600 seguidors directes i més de 2.000 visites realitzades, que reben tota la informació que es va publicant, i aquestes publicacions compten amb més de 12.000 interaccions. Les atencions professionalitzades directes, aconsegueixen més de 150 persones, i es fan a través de missatges escrits a la pàgina de facebook o respostes donades en les publicacions. La majoria de les consultes són per necessitats urgents d’alimentació o productes bàsics, dubtes sobre l’àmbit laboral i assistencial, peticions a altres entitats, i atenció socioafectiva.

Aquesta demanda de suport emocional es va incrementant amb el pas dels dies, doncs a les necessitats bàsiques o a la problemàtica laboral, es va afegint la situació personal, agreujada pel confinament i l’angoixa sobre el futur més pròxim, per la qual cosa també s’està començant a realitzar aquest tipus d’atenció psicosocial, via telefònica o mitjançant videollamada, per a tractar de calmar les situacions d’ansietat o crisi que manifesten algunes persones.

I la Campanya «Cartes d’Esperanza» està tenint una gran resposta per part de les persones que han volgut manar els seus escrits i missatges de suport, i fins al moment s’han rebut més de 500 cartes, que estan sent distribuïdes entre 11 Hospitals d’Alacant i província, que s’encarreguen de repartir-les entre les persones malaltes que es troben confinades en ells.

S’estan rebent cartes escrites pels alumnes de diferents Instituts de Secundària (Miguel Hernández, Sant Vicent, Platja Flamenca, Dr Balmis, etc.), i els Maristes d’Alacant han realitzat una crida per a recol·lectar més de 500 cartes entre el seu alumnat. El CRIS de Salut Mental d’Alacant i Benidorm també col·laboren, amb cartes escrites pels seus propis usuaris. També iniciatives privades com Free Horizons o la Fundació Tatiana Perez de Guzman el Bo, a través dels seus programes de joves, estan participant en l’enviament de cartes per a la nostra Campanya.

A la iniciativa de les cartes s’ha sumat l’emissora de ràdio comunitària alacantina, ARTEGALIA RÀDIO, que ha començant a emetre un programa amb la versió radiofònica de les cartes rebudes, acompanyades de música i missatges d’alé i ànim, perquè puguen ser escoltats pels malalts hospitalitzats i pels quals es troben confinats a les seues cases.

Des de la Xarxa de Treballadors-es Socials es manté una coordinació amb altres entitats, col·lectius i institucions que estan realitzant labors solidàries i de voluntariat, com la Universitat d’Alacant, l’Oficina d’Emergència Social de l’Ajuntament, i amb el Banc de Cures d’Alacant, que és una plataforma que s’ha posat en marxa perquè les diferents iniciatives solidàries ciutadanes de voluntariat, es puguen coordinar d’una forma més eficaç, i atendre la creixent demanda d’ajuda que s’està rebent per persones i famílies en situació de crisi, i que està desbordant la capacitat d’atenció de l’Oficina d’Emergència Social creada per l’Ajuntament d’Alacant.