La regidora de Comerç de l’Ajuntament de Torrevellla, Rosario Martínez, el coordinador de la seu Universitària de la UA a Torrevella, José Norberto Mazón, la professora i arquitecta de la UA, Adriana Figueiras, i el gerent de AGAMED, Jorge Ballesta, han presentat una nova edició de “Arquitectures Efímeres”. Una iniciativa que a més d’embellir el nucli urbà de Torrevieja dinamitza el comerç de la ciutat.
Set estructures, concebudes com a intervencions urbanes de caràcter temporal i festiu ofereixen als transeünts de Torrevieja una lectura arquitectònica, emocional i didàctica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per Nacions Unides.
Es tracta de les Arquitectures Efímeres (AE), que organitza Adriana Figueiras al costat d’estudiants i egressats d’arquitectura de la Universitat d’Alacant (UA). Enguany, del 3 al 31 d’octubre, l’esdeveniment desplega set instal·lacions al llarg del cèntric carrer Joaquín Chapaprieta i la plaça Waldo Calero per a explicar els ODS de manera sensorial i atractiva.
Les obres busquen promoure la revitalització d’aqueix important eix comercial de Torrevella i conviden al públic a involucrar-se amb cada instal·lació des de diferents angles i distàncies.
Els ODS aborden temes de creixement econòmic, inclusió social, igualtat de gènere i protecció del medi ambient, entre altres i sintetitzen l’agenda de millora humana i social que necessiten el planeta i els seus habitants.
Tres de les instal·lacions han sigut realitzades per equips d’estudiants d’arquitectura que també participaran en un concurs per a estudiants promogut per la Regidoria de Comerç. Altres tres estan a càrrec de joves arquitectes i arquitectes diplomats de la UA.
Les Aliances, instal·lació amfitriona a càrrec d’Adriana Figueiras, directora de l’esdeveniment i a Salvador Serrano, arquitecte diplomat de la UA, es constitueix en la peça principal que s’integra amb l’estructura de la font existent. És la que marcarà l’inici i final del recorregut, així́ com el punt de trobada i informació que estaran situats en la plaça Waldo Calero. La seua temàtica està basada en el ODS número 17, que promou la cerca d’aliances per a aconseguir els objectius. Apunta al fet que tots els objectius estan interconnectats i les associacions mundials i locals són necessàries per a aconseguir-los.
Les Arquitectures Efímeres celebren enguany la seua setena edició a la província d’Alacant. La seua finalitat és constituir-se en un vehicle de comunicació i conscienciació sobre un tema d’interés ciutadà. A través de la integració temporal de l’arquitectura en construccions i elements urbans de la ciutat, aconsegueix realçar-los i aprofitar els recursos existents, amb esperit sostenible.
Cada edició de les AE i especialment la de 2020, relativa als ODS, permet als arquitectes aportar la seua visió integradora: és possible dissenyar millors estructures, cuidar a les persones i al planeta, optimitzar els recursos, donar suport a la tecnologia i impulsar la inclusió.
Però a més, les instal·lacions promouen una experiència emocional, formativa, creativa i crítica que implica diversos actors socials: la Universitat d’Alacant, la Ciutadania, les Institucions i el Teixit comercial. En conjunt, en participar en les AE, tots reforcen els seus valors i el compromís amb la societat.
Al llarg de les sis edicions anteriors, les AE han aconseguit un significatiu impacte de mobilització social i mediàtica, que inclou:
Propostes de noves maneres d’intervindre a la ciutat, ampliant la perspectiva en els òrgans de decisió.
Augment en vendes, memòria, prestigi, dinamització comercial i cultural.
Augment de visites del públic en general.
Publicitat, presència en la premsa i xarxes socials.
Més de 200 alumnes beneficiats amb l’adquisició de capacitats pràctiques.
Més de 100 comerciants i institucions beneficiades.
Més de 25 ocupacions i pràctiques temporals.
Més de 100.000 € aportats a l’economia local.
Més de 30 activitats divulgatives associades.
4 premis nacionals especialitzats i 6 premis a estudiants amb dotació econòmica.
Xarxes Socials:
Instagram: @aefimeras
Twitter: @AEfimeras
FB: @AEfimeras
SET INSTAL·LACIONS:
ODS 17: LES ALIANCES – Revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.
Concepte i disseny d’Adriana Figueiras i Salva Serrà
Textos de Teresa De Vincenzo
Afavorida per Agamed (Aigües de l’Arc Mediterrani) aquesta instal·lació s’integra en la font de la plaça Waldo Calero amb un concepte vibrant que incorpora frases estimulants (referides a cada ODS). Cerca produir en el transeünt un efecte d’immersió que transformarà l’espai de la plaça.
Es tracta d’una estructura de 1600 xicotets espills penjants i 17 metres de longitud. Per a llegir les frases, les persones han de caminar i recórrer la instal·lació. Al mateix temps que recullen el missatge escrit, també reben les sensacions provocades per la llum, el so de l’aigua i el moviment de l’aire sobre les paraules i l’estructura.
Per tractar-se de la instal·lació que aglutina la idea de visió i metes compartides entre tots els objectius a nivell global, regional i local, reuneix els següents valors:
Planteja una peça icònica que sorprendrà el públic per la seua noció participativa i integradora.
Té frases que es poden percebre de diferents formes: poden tindre el color del cel que es veu a través d’elles, poden deixar passar la llum per a projectar textos engrandits sobre la plaça, poden llegir-se de principi a fi o de forma creuada, permetent que l’espectador faça connexions mentals lliures entre elles.
Ofereix altura per a poder ser vista des de diferents angles i les persones puguen fotografiar-se amb ella.
Inclou elements mòbils que vibraran amb el vent o l’aigua per a estimular els sentits del públic i mobilitzar la seua participació i implicació.
Porta espills per a crear ambients màgics i multidimensionals, reflectint a la ciutat i a les persones.
Disposarà de contingut addicional que es mostrarà a través de codis QR que es trobaran en el lloc.
ODS 1: REFLECTISC – FI DE LA POBRESA
Antonio José Caja i Samuel Sabatell
La instal·lació exposa tres dimensions de la pobresa: l’habitatge, la fam i la desocupació. L’exterior mostra el reflex de visuals de la ciutat i a l’interior hi ha elements que generen sensacions per a despertar l’empatia del participant.
ODS 5: ALICIA EN EL PAÍS DE LES MERAVELLES – IGUALTAT DE GÈNERE
Vero McClain
La floreta, la dona i l’espai públic són el focus d’aquesta instal·lació. S’inverteixen els rols. Alicia regala floretes sense demanar permís, quan i com vol, transformant el cos de qui el rep i convertint-lo en espai públic de lliure ús.
ODS 7: EVOLUCIÓ – ENERGIA ASSEQUIBLE I NO CONTAMINANT
Andrea Davó, María Moreno i Francisco José Navarro
La instal·lació se centra en la rivalitat entre energies renovables/no renovables i el seu ús a Espanya. En 12 franges, una per any, es compara el percentatge de l’aportació de cada tipus d’energia a la generació elèctrica.
ODS 9: REWALL – INDÚSTRIA, INNOVACIÓ I INFRAESTRUCTURA
Raquel Briones i Rosalía Serrano
A partir de dades de l’activitat industrial i la seua interpretació, es proposa un espai d’observació i descobriment, que porta missatges a l’interior vinculats amb l’ús de residus i el reciclatge.
ODS 11+15: IMAGINANT PELLS – CIUTATS SOSTENIBLES / ECOSISTEMES TERRESTRES
Mercedes Naranjo i Paula Pastor
El caragol de mar de Toyo Ito és el punt de partida. L’armadura d’una ruïna contemporània recorda models urbans i hàbits de consum insostenibles, mentre les pells suggereixen formes de convivència més compromeses amb la ciutat.
ODS 14: BUILDING LANDSCAPES – VIDA SUBMARINA
Diego Abellán
Propone la transformació de l’aigua en sal per mitjà de dues portes relacionades amb cadascuna de les llacunes. L’ecosistema està format pels qui fan el recorregut, posant en valor la tradició salinera i les llacunes de Torrevella.
Comentarios