Un doble round organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UMH que comença amb Pedagogies feministes. Altres formes de fer món, una exposició col·lectiva a la Sala Universitas que comptarà amb les obres sonores, instalativas, fotogràfiques i videogràfiques de val flors, Nucbeade, Vinguda esdevinguda, Coco Riot, Raquel Friera i ROMA. Les comissàries de la mostra Eva Garrit i Yera Moreno, que juntes conformen el grup Colektivof, plantegen una expansió del concepte del pedagògic i pretenen vincular-lo a una multitud de pràctiques artístiques que, situades des dels feminismes, impliquen un procés pedagògic en tant que suposen un exercici crític de resignificación i reaprendizaje dels marcs simbòlics que articulen això que anomenem realitat. Ens interpel·len per a reaprender i imaginar altres formes de vivenciar i experienciar certs ítems que estructuren els nostres mons (i les seues regulacions i normes) com són els cossos, els espais, la mirada, el desig, la sexualitat, els afectes, el treball o la història de l’art. Es desencadenen, a partir d’aquestes interpel·lacions crítiques, altres formes de fer món en les quals aprenem al costat d’unes altres. I és en aqueix (re)aprendre on trobem la potencialitat crítica de les pedagogies feministes i de la seua fer.
A la Sala Grisa, Garrit i Bru deixen el seu paper de comissàries i
aborden l’espai com a artistes amb la mostra Aprenent a ser artistes. Videotutoriales feministes. Una sèrie de vídeo accions realitzades des del 2014 fins a l’actualitat, concebudes a manera de videotutoriales feministes, en les quals s’aborda, de forma paródica, la construcció i representació de la figura del geni artista, així com les diverses pràctiques pròpies de l’àmbit de l’art que l’acullen, reconeixen i legitimen. Conscients de la performatividad que està en joc en tot procés identitari, inclòs el de ser/fer-se artista, proposen una sèrie de microacciones realitzades enfront de l’espill, o la cambra, en les quals imitant i encarnant a reconeguts artistes de la Història de l’Art i de l’actualitat, juguen amb la posa i el gest com a exercicis crítics de subversió i desplaçament d’aquesta mitologia artística. A més dels treballs exposats, l’espai es proposa com un espai de trànsit en el qual aprendre a ser artistes des d’una pedagogia feminista i queer, per la qual cosa diferents instruccions i exercicis performatius, que interpel·len al públic, ocuparan també l’espai expositiu.
Colektivof desenvolupa projectes des de 2007 en els quals explorar, des dels feminismes cuir, la relació que estableixen els cossos amb la realitat normativa per a plantejar formes artístiques de subvertir-la. Aquests treballs, en paral·lel a la seua vinculació amb l’educatiu des d’unes pedagogies queer, indaguen en temàtiques com la identitat, la sexualitat, el desig i aposten per diferents formes de experienciar i enrarir el quotidià, els espais i la revisió de la Història de l’art des de les dissidències feministes. Han realitzat projectes en el CA2M, MUSAC, Montehermoso, Museu ABC o Kulturhuset, entre altres.
Aquest projecte per partida doble s’emmarca dins d’un conveni de col·laboració entre el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària i la Generalitat Valenciana, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per al foment d’activitats en matèria d’igualtat en la diversitat. Fruit del mateix conveni es van dur a terme els projectes culturals Visualitats Diversales (2018), comissariat per Belén Romero, i A Revolutionary Love (2017), comissariat per Johanna Caplliure. Les exposicions d’aquesta nova edició es van inaugurar el pasadoviernes 10 de maig en Sala Universitas i Sala Gris, podent veure’s fins al 4 de juliol de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h.
Comentarios