L’alcalde de Torrevella i President del Patronat Municipal, Eduardo Dolón, ha informat que ja està tot està llest perquè aquest pròxim dilluns, a les 22.30h, done principi el Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia. Cita que en la seua 69a edició, com ja va ocórrer l’any passat, tornarà a celebrar-se en el Teatre Municipal a causa dels treballs arqueològics ja executats en les pròpies Eres de la Sal per a la seua reforma integral. L’aforament més reduït del Teatre ha fet que l’organització haja previst la instal·lació d’una pantalla de grans dimensions i butaques en el passeig Vista Alegre, al costat del Monument al Coralista, per a seguir en directe cadascuna de les vetlades d’aquest esdeveniment que està declarat d’Interés Turístic Internacional i és Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenci

Al llarg del Certamen seran quasi 700 persones les que passen per l’escenari, entre músics i coralistas. D’ells, al voltant de 380 ho faran en la fase de competició amb –finalment– dotze agrupacions en concurs, tres espanyoles i nou estrangeres, que procedeixen de tres continents diferents (Europa, Amèrica i Àsia). Tots els cors en competició interpretaran com a havanera obligada la titulada ‘Sal de la meua vida’ de Víctor Daniel Lozada, juntament amb dues havaneres lliures més i dues polifonies. El jurat d’aquesta edició estarà format per Nuria Fernández, Julia Foruria, Filippa Phalares, Robert Sellés i David Colado.

Els cors en concurs es repartiran 47.500 euros en el palmarés dels 9 premis que s’entreguen en el Certamen, sent el més prestigiós de tots ells el primer d’Havaneres “Ricardo Lafuente” que està dotat amb 12.000 euros i trofeu.

El Certamen començarà aquest dilluns 24 amb una extraordinària gala d’obertura d’exhibició en la qual actuarà el cor Simfonia de l’Escola Coral Municipal i la cantant Passió Vega. L’endemà tindrà lloc la recreació musical de “El Regal: el conte de l’Havanera” i pujarà a l’escenari del Teatre a dues agrupacions locals anara de concurs: el cor i orquestra “Maestro Ricardo Lafuente” i la coral torrevejense “Francisco Vallejos”. Els cors José Hódar, Manuel Barberá, Maestro Casanovas i l’Orfeó de Torrevella intervindran en la vetlada de clausura, prèvia a la interpretació dels Himnes juntament amb la banda de la Unió Musical Torrevejense. La competició, per tant, es reserva del dimecres 26 al divendres 28, ja que la vetlada del dissabte 29 serà especial perquè en ella tindrà lloc el lliurament de premis després d’una extraordinària gala coral.

Quant a difusió, les set vetlades seran gravades a fi d’elaborar un programa especial que s’emetrà per TVE. Per a Espanya, s’oferirà a través de La2 i pel Canal Internacional es faran tres emissions per a Amèrica, Àsia i Europa en diferents franges horàries. A més, tot el Certamen serà retransmés en directe en línia des de la web del Patronat www.habaneras.org i estarà presentat per Elena Sánchez, periodista de TVE que ja va estar al capdavant en les edicions de 2017 a 2019.

Paral·lelament al Certamen, el Patronat ha organitzat una completa programació paral·lela que expandirà aquesta setmana gran de la cultura i la idiosincràsia torrevejense fora del propi Teatre Municipal i que inclou diferents recitals en la confluència dels carrers per als vianants Concepción amb Fotògrafs Darblade sota la denominació de “Vesprades d’havaneres” així com una cridanera actuació d’acordió i solistes des d’un balcó de la plaça Miguel Hernández, previst per a les 21.30h del 29 de juliol. No falta la X edició de les Jornades Internacionals de l’Havanera i el Cant Coral i que conclouran amb la recepció oficial a les corals.