L’esdeveniment, organitzat pel MACA, està coordinat per Extraradi, Art i Inclusió Social i DaGuten, Escola Gràfica de Barri i promou unes jornades artístiques multidisciplinàries per a visibilitzar la creativitat d’aquest col·lectiu
Les activitats tindran lloc el cap de setmana del 2 al 4 de desembre
El Museu d’Art Contemporani d’Alacant, torna a celebrar, en la seua sisena edició Tots MACA, una trobada dirigida a tots els públics i totes les edats, l’entrada de les quals és gratuïta i totalment accessible.
L’esdeveniment compta amb la col·laboració de la regidoria de Cultura que dirigeix Antonio Manresa que ha destacat que «es tracta d’unes jornades artístiques multidisciplinàries amb l’objectiu de visibilitzar i empoderar a les persones amb discapacitat. I ho fa amb els mateixos objectius de sempre perquè, per desgràcia, continua sent necessari treballar en això: que totes les persones puguen participar dels processos habituals creatius, dels circuits artístics, i ser presents en tots els centres educatius, en tots els espais professionals i en cada estrat d’aquesta societat».
Segons assenyalen des del museu «Busquem l’equidistància social, política i humana. Alguna cosa que no ha arribat encara per moltes qüestions. I mentre es mantinga aqueix “encara”, ací estarem, un any més des de 2017, celebrant aquestes trobades i intercanvis satisfets d’emoció i inclusió en el MACA entorn del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat que se celebra cada 3 de desembre».
«Amb Tots MACA, contínua Manresa, el que busquem és acostar l’art contemporani a tota mena de públic, propiciant així l’interés per la cultura, les arts, la participació, la creativitat i el respecte de tots els col·lectius i estrats de la ciutadania. La idea és bastir ponts entre les persones, i fer de les nostres diferències, de la nostra diversitat, en lloc d’un obstacle o un impediment comunicatiu, una oportunitat d’aprenentatge mutu, de creació col·lectiva. Tots sumem si tots participem».
El programa de Tots MACA es compon de nombroses activitats artístiques i culturals distribuïdes al llarg d’un cap de setmana (2, 3 i 4 de desembre), en el qual convertirem el museu en un espai privilegiat per a despertar el geni d’un espectador alié al món de l’art, establint un diàleg amb el públic i inserint el museu en l’entramat social de la ciutat per a convertir-se en un lloc per a tots.
El públic destinatari d’aquestes jornades és tota la societat, sense el qual difícilment es podria construir un món més inclusiu, tolerant i empàtic si no és comptant amb les persones que el componen. Per això, el programa d’activitats no entén de col·lectius concrets: està obert a totes les persones.
L’esdeveniment està coordinat per Extraradi, Art i Inclusió Social i DaGuten, Escola Gràfica de Barri. Dos col·lectius d’educadors, mediadors i artistes interdisciplinaris que organitzen des de fa quasi una dècada tota classe d’idees, projectes, somnis i bogeries meravelloses en la qual Tots MACA està inclosa.
Programació
Divendres 2 de desembre
11 hores. Presentació «Una col·lecció en lectura fàcil».
Per a donar principi a TOTS MACA 2022 tindrà lloc la presentació d’un fullet, resultat del treball de l’Equip Seri en el projecte “Tirant del fil”. Aquest projecte educatiu i artístic dissenyat per DaGuten. Escola Gràfica de Barri està dirigit a artistes del Centre Ocupacional Terramar de APSA. Durant aquest any l’Equip Seri ha dissenyat un fullet en lectura fàcil per a cadascuna de les col·leccions del MACA, i volem presentar-lo en la Col·lecció Art Segle XX. I és que el projecte Tirant del fil ha sigut una mica més que una sèrie de tallers d’arts gràfiques. L’Equip Seri serà l’encarregat d’explicar la Col·lecció i la tècnica de la serigrafia perquè cadascun/a dels participants es puguen emportar a casa una obra inspirada en aquesta Col·lecció.
18 hores. Visita guiada a una visita sense vista.
La Col·lecció Art Segle XX és una de les majors joies d’aquesta ciutat. Un lloc idoni per a aprendre, descobrir, inspirar-se i, sobretot, respirar art. Per això, tindrà lloc una visita guiada molt especial que es realitzarà sense el sentit de la vista, per a poder explorar la resta (oïda, gust, olfacte, tacte) en una experiència que busca l’estimulació sensorial i l’empatia amb aquelles persones amb discapacitat visual.
Dissabte 3 de desembre
12 hores. Visita guiada «Grans artistes a seques». Amb Intèrpret de Llengua de Signes Espanyola (LSE).
A més, se celebrarà la visita-taller amb vermú guiada per Explicar-te, però aquesta vegada amb servei d’interpretació de llengua de signes espanyola, per a poder ampliar el públic objectiu d’aquesta. Estarà centrada en Frida Kahlo, artista atenta a les preocupacions plàstiques de la seua generació i dominada pel seu context sociocultural. D’ella es coneixerà, no sols la seua obra, sinó també la seua vida a través de la discapacitat, amb la intenció de despertar una nova mirada, que reconega el treball de la dona en la superació dels rols i models imposats en la història de l’art.
18 hores. Projecció curts d’animació
Durant 15 minuts es projectaran en la sala d’actes del MACA, 2 curtmetratges d’animació sobre discapacitat, educació inclusiva i superació per a gaudir en família. Després de la projecció, els visitants es podran emportar una serigrafia de “La tragèdia del volcà”, seleccionat en 19é Festival de Cinema d’Alacant en la categoria d’animació i de «Sempere Motion», que sorgeix de la invitació al MACA per part de CreArt a participar en el Dia Europeu de la Creativitat Artística 2018.
Diumenge 4 de desembre
11.30 hores. Jocs/ taller seri i «Tir perquè ens toca a tots»
El diumenge conclourà amb el joc col·lectiu “Joc de l’Oca dels Éssers Diversos”. Una oportunitat per a participar en aquest fantàstic projecte col·laboratiu que basteix ponts entre persones i per a jugar a ser artistes. Tindrà lloc en la Plaça de Santa María, davant del MACA, on es desenvoluparà el joc.
Tota la informació sobre les inscripcions a les activitats en www.maca-alicante.es