Per primera vegada s’excava a Gorgociles del Escabezado, a Jumilla (Murcia), un espai sense investigacions d’envergadura fins avui, però el lloc on es va desenvolupar la cultura d’El Argar, una de les més evolucionades socialment a escala europea al seu moment. És l’equip de la Universitat d’Alacant liderat pel professor Francisco Javier Jover Maestre, dins del marc del projecte d’R+D «Espacios sociales y espacios de frontera durante el III y II milenio cal BC en el Levante del península ibérica», concedit pel Ministeri d’Economia i Tecnologia, el que hi ha iniciat els treballs juntament amb el Museu Arqueològic de Jumilla. En aquests moments, l’investigador detalla que excaven «en un poblat molt antic, que són els primers assentaments en altura de l’altiplà Yecla-Jumilla».
Des del dilluns 16 de juliol i fins al pròxim 4 d’agost de 2018, el grup format per dotze persones, amb els professors del Departament de Prehistòria i Arqueologia Jover i Palmira Torregrosa, els becaris d’investigació Ricardo Basso i María Pastor, el tècnic del MARQ Juan A. López Padilla, direcció i personal del Museu de Jumella, amb Emiliano Hernández i Estefanía Gandia entre d’altres, i voluntariat del cos dels estudiants de la UA del màster d’Arqueologia i del grau en Història de la UA, està implicat en les excavacions arqueològiques en aquest espai; es tracta d’un assentament del segon mil·lenni cal BC (2200-1500 abans de Crist) a Jumella. L’excavació ha sigut plantejada des de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH) i l’objectiu principal és començar a definir un nou grup cultural o societat de l’edat del bronze i precisar-ne la frontera en relació amb la societat argàrica que es va desenvolupar en el sud-est.
L’edat del bronze és un període cultural, de la denominada prehistòria recent, del qual es coneixen bé zones com l’argàrica, l’anomenat Bronze Valencià i el Bronze de Las Motillas. Entre aquests grans grups culturals es troba una part del sud-est espanyol, com l’altiplà Jumilla-Yecla, la Vall del Vinalopó i una part del sud-est de la província d’Albacete, que està per acabar de definir, «ací rau la importància de l’excavació que es desenvolupa al terme municipal», assenyala l’investigador de la UA.
La cultura d’El Argar és una societat que es va desenvolupar al sud-est peninsular, en el segon mil·lenni cal BC (2200-1500 abans de Crist), i ha sigut considerada una de les més evolucionades socialment a escala europea en el seu moment. «Alguns autors la qualifiquen com la primera societat estatal de la península Ibèrica, motiu pel qual l’existència de fronteres s’ha de demarcar clarament», explica Javier Jover.
Els objectius particulars d’aquesta excavació se centren a caracteritzar les poblacions existents just en la perifèria o frontera nord-oriental de la cultura d’El Argar i determinar les relacions socials i econòmiques que es pogueren establir entre la societat argàrica i els grups del seu entorn. En aquest cas, la zona de Jumella i voltants és un espai erm o sense investigacions en profunditat fins avui.
Depenent dels resultats que se n’obtinguen, es planificaran noves excavacions per als pròxims anys.
Javier Jover és professor titular en l’Àrea de Prehistòria del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA.
Comentarios