L’obra ‘Carlos Coloma. Un eldense nascut a Alacant’, de Miguel Ángel Guill i Juan Carlos Márquez, desgrana un document manuscrit del segle XVI que recull els seus esforços per a pujar en l’escala social i accedir a l’Orde de Santiago
El regidor de Cultura, Amado Navalón, ha anunciat la presentació del llibre ‘Carlos Coloma. Un eldense nascut a Alacant’ , una nova obra sobre la família Coloma, escrita per Miguel Ángel Guill i Juan Carlos Márquez i que revela importants novetats sobre una de les seues figures més importants: Carlos Coloma. L’edil ha estat acompanyat pel president de la Fundació Paurides, Emilio Maestre, i l’arqueòleg municipal i coautor del llibre, Juan Carlos Márquez.
Navalón ha indicat que “aquest llibre és el segon que s’edita dins dels actes de celebració de l’Any Coloma. Aquesta activitat ve a tancar la part científica i investigadora d’una programació que també ha inclòs conferències molt interessants i amb un gran èxit de públic. És important celebrar l’Any Coloma amb activitats, però també deixar un pòsit científic, una bibliografia, que servisca per a futures investigacions”.
Juan Carlos Márquez ha afirmat que “el principal artífex d’aquest llibre és Miguel Ángel Guill, que per motius professionals no pot acompanyar-nos. Ell va iniciar la investigació que va donar peu a aquest llibre a partir d’un document que estava depositat en l’Arxiu Històric Nacional i que va permetre descobrir que hi havia informació nova sobre els Coloma i vinculant-los amb Elda”.
L’obra aporta importants novetats “sobre els vincles dels Coloma amb Elda. A través de la documentació històrica descobrim que promocionar-se en la noblesa de l’època era un exercici molt exigent i darrere d’aquesta promoció es veu Elda i com els Coloma la van considerar la seua casa pairal durant diverses generacions”.
‘Carlos Coloma. Un eldense nascut a Alacant’ es basa en l’estudi d’un expedient de més de 100 pàgines manuscrites del segle XVI, amb una lectura molt complexa. “El llibre conta dues històries: com se li va donar neteja de sang a Carlos Coloma perquè poguera pujar un esglaó en l’escala social i accedir com a cavaller a l’Orde de Santiago. La neteja de sang era un filtre per a veure qui podia escalar o no en la noblesa. I, d’altra banda, el teló de fons de tot això era Elda, ciutat a la qual es desplaçaven els comissionats que havien de determinar si Carlos Coloma complia els requisits. Tot això es produïa mentre el personatge es trobava lluitant Flandes quasi a 2.000 quilòmetres per a defensar els interessos de la Corona”, ha afirmat Márquez.
Per part seua, Emilio Maestre ha animat a acudir a la presentació del llibre “perquè tindrà un format diferent, amb una conversa entre els autors que ens permetrà conéixer encara més què ens descobrirà el llibre, però també aspectes que no s’aborden en el mateix i que en un futur s’hauran d’abordar pels investigadors. Cal continuar indagant en la història de la nostra ciutat, recuperant a personatges de la família Coloma i a altres vinculats amb ella”.
El llibre, del qual s’han editat 500 exemplars a un preu de 10 euros, inclou una reproducció del document original perquè tant els especialistes com el lector en general comproven com era aquest expedient. La presentació tindrà lloc dimecres que ve 26 d’octubre, en la Fundació Paurides.