El Auditori Teulada Moraira ha presentat en l’esplanada del Castell de Moraira, tenint com a teló de fons el Mediterrani, la VIII edició de Dolia, Mostra de Enoturismo i Gastronomia en la qual enguany pren el testimoniatge el xef estavella Michelín Rafa Soler, del restaurant Audrey’s de Calp, qui l’1 de setembre posarà, al costat d’altres cuiners que li acompanyaran, l’accent a la cuina de proximitat que versarà sobre les propietats que ens ofereix el Mediterrani.

Una presentació, que ha tingut lloc en l’esplanada del Castell de Moraira, un dels espais privilegiats d’aquest municipi on el Mediterrani ha servit com a teló de fons per a presentar aquesta mostra que enguany portarà el segell de “Un far obert al Mediterrani”. Han compartit taula el diputat de Promoció Turística, Eduardo Dolón, l’alcalde de Teulada Moraira i president de la Fundació CV Auditori T, Carlos Linares i el xef Dolia 2018 Rafa Soler.

Aquesta VIII edició arriba amb molt sabor a Mediterrani. El Mediterrani ha sigut i és un referent en el nostre territori tant a nivell turístic com a patrimonial. Les seues propietats han permès que al llarg del temps haja afavorit el cultiu dels nostres productes més autòctons dins de la nostra geografia gastronòmica de la Comunitat Valenciana, i concretament de la nostra zona de la Marina Alta. Aportant-los, així, uns valors organolépticos, nutricionals, saludables i essencials que constitueixen una dieta mediterrània amb unes finalitats òptimes de caràcter singular.

Dolia és un projecte que va sorgir des del Auditori Teulada Moraira fa vuit anys centrant la seua mirada en la preservació del territori, paisatge i gastronomia i abanderat per un dels productes per excel·lència de la comarca de la Marina Alta, el raïm moscatell d’Alexandria i per aquells productes que ens ofereix el gran rebost del Mediterrani.

Durant aquests anys aquesta Mostra ha treballat alguns dels productes amb qualitat agroalimentària fent un homenatge a la gastronomia de tot el territori de la Comunitat Valenciana, ja que tenim un mapa gastronòmic de gran valor i, des del Auditori Teulada Moraira, s’ha volgut treballar, defensar i mostrar. Enguany seguint aqueixa dinàmica presa el testimoni la Xufa de València (D.O.)

A més, Dolia es converteix en un espai de divulgació i anàlisi on posa de manifest aqueixos valors que té el nostre territori, paisatge i gastronomia. Per tant, un any més, vol acostar la nostra cultura gastronòmica i patrimonial fent servir la cuina com a ànima del territori, perquè cada any ens sentim més reforçats i amb més obligació de mostrar el que som, d’on venim i cap a on anem, ha subratllat Carlos Linares,

Dolia és un marc idoni on presentar una cuina creativa i imaginativa com a expressió de la identitat del territori i el paisatge. Tot açò ha sigut possible gràcies al treball en conjunt de productors, agricultors, pescadors i indústries auxiliars de la cuina, que al costat dels cuiners i restauradores del nostre territori cerquen una cuina de qualitat en la gastronomia que té les seues arrels en la tradició.

Una Mostra, ha avançat el president de la Fundació CV Auditori Teulada Moraira, que explicarà com a xef Dolia 2018 amb el recentment estavellat Rafa Soler. Un cuiner compromès amb l’entorn en el qual viu. A Rafa Soler, li acompanyarà en l’escenari el biestrellado Alberto Ferruz, ha afegit Linares.

Tant, el president de la Fundació de l’Auditori com el cuiner Rafa Soler han anunciat que com a novetat s’inclou dins del programa d’aquesta edició l’engegada d’un concurs gastronòmic internacional sobre el raïm moscatell d’Alexandria. Un concurs que tindrà lloc el dia 3 de setembre, i l’adreça del qual estarà a càrrec del Auditori Teulada Moraira i del xef Rafa Soler.

Linares ha afegit, que també com a novetat, es presentarà en Dolia, un projecte que desxifrarà el codi del Moscatell utilitzant com a eina vehicular el gelat. Un projecte en el qual s’està treballant des de fa mesos en aquest espai cultural de l’auditori, i conjuntament amb el Maestro Heladero i Bartender Santi Gómez.

En Dolia tindrà també especial rellevància els brous dels cellers amb D.O, actuant com a amfitriona els elaborats en la nostra localitat, a més, no faltarà la música, el maridatge entre gastronomia i el vi. Per als més xicotets, en Dolia Kids se seguirà apostant per la conscienciació de l’ús del peix responsable de la mà de Mara Serrano, concursant de MasterChef Junior. En aquesta secció els més xicotets també podran gaudir d’un taller de reciclatge que té com a objectiu la conscienciació i l’aposta per la defensa de la sostenibilitat dels fons marins.

Una proposta la d’enguany que ve carregada amb moltes sorpreses més, que ja s’aniran desvetlant.