La Càtedra Iberoamericana ‘Alejandro Roemmers’ d’Indústries Culturals i Creatives (UMH) i l’Institut Europeu d’Estudis Internacionals (Càtedra de Diplomàcia Cultural) organitzen el Seminari Internacional Una diplomàcia cultural per al Mediterrani. Innovacions i desafiaments, que se celebrarà al campus d’Orihuela durant els dies 3, 4, 5 i 6 de novembre pròxims. Durant aquestes jornades –en la qual participaran vint-i-huit experts nacionals i internacionals- es pretén actualitzar l’anàlisi de la situació geocultural de la regió i assenyalar les tendències d’evolució en els pròxims anys, abordant en un context rigorós les innovacions en curs, i les que poden produir-se en els pròxims mesos, relatives a l’adequació de la diplomàcia cultural espanyola dins d’un nou esquema de diplomàcia pública en el qual coincideixen la cultura, la promoció econòmica i la comunicació.

En la sessió inaugural intervindran Rubén Martínez Dalmau, vicepresident segon del Govern valencià i professor de Dret Constitucional de la Universitat de València, que parlarà sobre “L’aprofundiment de les relacions euromediterrànies, entre la política i el Dret”; Alfonso Lucini, ambaixador d’Espanya per al Mediterrani i l’Orient Pròxim, que desenvoluparà la conferència: “El mapa geopolític mediterrani com a context d’una diplomàcia cultural espanyola i europea”; i Guzmán Palacios Fernández, director de Relacions Culturals i Científiques de la AECID que dissertarà sobre “L’acció cultural espanyola en la riba del Mediterrani: experiències i perspectives”.

El mateix dia parlaran Mario Torres Jarrín, director de l’Institut Europeu d’Estudis Internacionals (“Per què és important tindre una diplomàcia cultural europea per al Mediterrani?”) i Joan Álvarez, director de la Càtedra de Diplomàcia Cultural i del Laboratori de Creativitat i Lideratge Cultural sobre “Dues experiències de diplomàcia cultural pública i privada: ‘Un divan a Tunísia’ i ‘Cultures pour vivre ensemble’”.

El dia 4 Ángel Badillo, investigador principal de Cultura i Educació del Real Institut Elcano, Pilar Garrido, professora d’Estudis Àrabs i Islàmics (Universitat de Múrcia) i Marga Crespo, directora de projectes artesanals al Nord d’Àfrica, desenvoluparan el tema “La relació europea en la dinàmica cultural entre les dues ribes”. A continuació, es presentarà la ponència titulada “La cultura com a cooperació, intercanvi i coproducció”, a càrrec de Federico Buyolo, director adjunt del Gabinet de la Ministra d’Educació; Rafael Soriano, director de Relacions Internacionals de l’Institut Cervantes; i Vanesa Weiss, gestora cultural, especialitzada en diplomàcia cultura estrangera a Espanya. La jornada conclourà amb les conferències “La Diplomàcia cultural de la Unió Europea en l’espai mediterrani: reflexions estratègiques i escenaris futurs”, a càrrec d’Ana Tomás, professora de Dret Constitucional, Institut Mediterrani d’Estudis de Protocol; i “El Mediterrani, mar de cultures, mar de pau”, a càrrec de Juan José Sánchez Balaguer, codirector de la Càtedra ‘Alejandro Roemmers’ d’Indústries Culturals i Creatives (UMH).

El dia 5 s’abordarà “El paper de les fundacions i la col·laboració públic-privada” a càrrec de Mercedes Giovinazzo, directora de la Fundació InterArts; María Helena de Felipe, presidenta de AFAEMME (Federació d’Associacions que agrupa dones de negocis de 24 països mediterranis), Aitor L. Larrabide, director de la Fundació Cultural Miguel Hernández i Alejandra Martí, directora executiva d’Òpera Llatinoamericana, Xile. I seguidament, sobre “L’encreuament de cultures: l’òptica del creador” parlaran: Mostafa Romli, president del Centre d’Art Contemporaine de Essaouira (el Marroc); Oliver Laxe, cineasta; Javier Valenzuela, periodista i escriptor; i Joan Álvarez, director de la Càtedra de Diplomàcia Cultural. A continuació, Francisco Sanjuan, professor de Dret Constitucional (UMH) oferirà la seua conferència: “Les indústries creatives com a alternativa de cooperació”.

El dia 6 hi haurà un col·loqui sobre “El paper de les ciutats i les regions en el diàleg creador de cultura”, amb la intervenció de Xavier Ferrer, president de l’Associació per al Foment de l’Economia Creativa; Rosario Tur Alsina, catedràtica de Dret Constitucional (UMH); i Luis González-Arenal, arquitecte, expert de la UNESCO en creativitat i disseny, comissionat d’Innovació i Disseny de l’Estat de Pobla, Mèxic. Seguidament, Juana Aznar Márquez, professora titular de Fonaments d’anàlisi econòmica (UMH), parlarà sobre “Estimar i protegir: les dones rurals i el patrimoni cultural”. I Antonio Núñez García-Sauco, president de l’Institut Europeu d’Estudis Internacionals tancarà amb la seua conferència “El Mediterrani com a àmbit civilizatorio”. La clausura correspondrà al degà de la Facultat de Ciències Socials i Jurídiques d’Orihuela (UMH) i director de la Càtedra IARICC, Antonio J. Verdú Jover.

Davant la situació derivada de covid-19, existeix la possibilitat que les sessions es desenvolupen en línia. Les inscripcions per al Seminari poden realitzar-se en: inscripcionSIICCOrihuela 2020

https://forms.gle/CSivXxZ8qVoMDv3NA