Les Jornades Unicòmic de la Universitat d’Alacant compleixen 25 anys convertides en un referent nacional en aquesta matèria en combinar la part acadèmica, vinculada a la Universitat, amb la presentació d’obres i trobades amb autors espanyols i internacionals.
Les XXV jornades Unicòmic començaran aquest any especial d’aniversari el pròxim dijous 23 de març, a les 10 hores a la Facultat d’Educació de la UA, i continuaran durant dues jornades més, el divendres 24 i dissabte 25 en la Seu Ciutat d’Alacant. Les jornades serviran de marc de presentació i inici del programa especial pel 25 Aniversari dissenyat pels organitzadors, que avancen que «inclourà la presentació del nou logo d’Unicòmic i el logo 25 aniversari, un curs d’estiu sobre còmic, publicacions i un congrés internacional, a més d’altres activitats organitzades per l’Aula del Còmic de la UA».

PROGRAMA complet de les jornades
Unicòmic començarà el dijous 23 amb una jornada que desenvoluparà la part més acadèmica del programa: la inauguració i la presentació dels treballs de Working Groups i Management Committee del projecte Europeu iCOn-MICS (COST Action 19119), del qual Unicòmic forma part.
El divendres 24 al matí se celebraran dos seminaris i una sessió monogràfica: Seminari d’investigació acadèmica (I): Investigation on Comics and Graphic Novels in the Iberian Cultural Area (iCOn-MICs, COST Action 19119); Seminari «Còmic i educació lectora i literària», pel grup d’investigació Educació Literària, Lingüística, Cultura i Societat (ELCiS); i la sessió monogràfica «Cinema i còmic: arts que es relacionen més enllà de les adaptacions». De vesprada, tindrà lloc la presentació del «Congrés Internacional d’Investigació sobre Còmic. Perspectives des de la Cultura Visual», com a part del programa 25 Aniversari Unicòmic, organitzat per l’Institut Franklin-UAH i la Càtedra ECC-UAH d’Investigació i Cultura del Còmic. La vesprada continuarà, expliquen els organitzadors, amb la presentació del cartell d’enguany que «ret homenatge a la mítica portada del número 200 de Los Vengadores, del recentment mort George Pérez. Javier García Conde-Maestre, il·lustrador i dissenyador del cartell d’enguany i un dels fundadors d’Unicòmic, homenatja els 25 anys de les jornades amb la seua interpretació de diversos personatges creats pels diferents convidats a Unicòmic en aquests 25 anys.
Finalitzarà el programa del divendres amb les presentacions dels còmics Paseando a Titi y Viviendo con Titi, en una trobada amb la seua autora Gema Over; el còmic Into the Deep, amb els autors Carlos Samper, guionista, i Vicente Cifuentes, dibuixant; i una trobada amb Andrés Guinaldo, autor de Batman la Leyenda; Capitán América; Blade Runner 2029; Liga de la Justicia Oscura.
El dissabte 25 tindrà lloc una taula redona sobre «El recorregut dels 25 anys d’Unicòmic», amb les intervencions de diversos els seus organitzadors durant aquests anys: Pablo Durá, Daniel Simón, Jaime Alvero, Rocío Serna i Álvaro Pons. Després de la taula redona s’oferirà un avanç del programa d’activitats commemoratives pels 25 anys d’Unicòmic.
Finalitzaran les jornades amb les conferències «La conciliació i la corresponsabilitat als còmics», per Julia Haba Osca (Universitat de València); i «Entre la séptima y la novena fase: crítica de cine, crítica de cómic», amb Elisa McCausland i Diego Salgado, teòrics i divulgadors; i la presentació dels còmics Hay que arreglar lo de Dinamarca i Mad Market, amb Román López Cabrera (guionista i dibuixant) i Marina Armengol Más (guionista i colorista). El colofó final d’aquestes XXV Jornades Unicòmic arribarà amb la presentació del còmic Ainhoa: Black is Bletza II, adaptació de la pel·lícula del mateix nom que es projectara posteriorment i, per primera vegada, a Alacant. Aquesta pel·lícula va estar nominada en la categoria de Millor Animació, en l’última edició dels Premis Goya. La presentació comptarà amb les intervencions de Susanna Martin, dibuixant del còmic, Jone Unanua, productora, i Fermín Muguruza, guionista i una llegenda viva del panorama musical basc.