La bona notícia per als usuaris del transport públic va arribar el 12 de juliol. El president del govern, Pedro Sánchez, va triar el dia del Debat sobre l’Estat de la Nació per a anunciar, entre altres mesures, una ajuda estatal per a fomentar els viatges amb tren. Viatge amb nosaltres a mil i un lloc i des de setembre, els trajectes en Cercanías, Rodalíes i mitjana distància operats per Renfe serien gratis. A principis d’octubre, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar que els bitllets continuarien tenint la bonificació del 100% en 2023, qüestió d’agrair. Aquesta mesura en concret entrarà en vigor l’1 de gener de 2023, coincidint amb l’activació de la pròrroga de les bonificacions al transport públic ferroviari.
L’abonament gratuït per a viatgers freqüents o recurrents pretenia impulsar el transport públic, reduir l’ús del vehicle privat, la qual cosa contribuirà a disminuir la nostra dependència energètica i la petjada de carboni, així com combatre l’increment de preus pel conflicte d’Ucraïna.
El Ministeri destaca que els abonaments gratuïts per al transport ferroviari han tingut un gran acolliment per part de la població, que ja ha adquirit més 2,2 milions de títols, dels quals 1,6 milions són per a viatjar en Rodalia i Rodalies i 627.000 títols són per a Mitjana distància convencional.
En comparació amb el mes de setembre passat, el nombre de viatgers de Rodalia ha augmentat un 31,76% i se situa en 46,1 milions de passatgers. No obstant això, tant les xifres de 2021 com de 2020 estan condicionades per la pandèmia. En comparar-les amb les de 2019, amb una situació equiparable a l’actual, l’increment és només d’un 1,48% més que per al mateix període d’aqueix any, segons les dades publicades per l’INE.
Es pot viatjar dempeus
Té alguns inconvenients que puc confirmar com són viatjar dempeus quan no hi ha seient lliure, o fins i tot per voluntat pròpia, que diuen que és el normal en els mitjans de transport urbans. La capacitat de busos, metres, tramvies i, per descomptat, trens de Rodalia excedeixen tres o quatre vegades el nombre de places assegudes, i per això tenen pals i agafadors on subjectar-se.
És lògic: els trajectes entre parades solen ser curts; la velocitat moderada; les pujades i baixades contínues alliberen seients amb freqüència, per la qual cosa la possible incomoditat és acceptable cree Renfe.
Quan parlem de transport interurbà, en canvi, sembla natural que tot el passatge vaja assegut. En el cas dels autobusos, fins i tot, és preceptiu cordar-se el cinturó de seguretat. Però, i amb tren? Perquè tot depén del tipus de servei. Per a començar, els trens no porten cinturons de seguretat, a causa de les regulacions internacionals: en cas d’accident podrien provocar lesions importants.
En alguns països d’Europa està permés, fins i tot, viatjar dempeus en trens de llarga distància. En Renfe, en canvi, només s’admet en Rodalia i Mitjana distància, i en determinades circumstàncies:
-En serveis de MD sense reserva de plaça
-Als trens que paren en estacions sense venda, en els quals el viatger ha de comprar el bitllet en ruta: al no poder reservar plaça, és possible que no hi haja seients lliures.
-Aquells viatgers que hagen pujat sense bitllet i hagen de regularitzar-ho en ruta, si en aqueix moment no hi ha cap seient lliure.
-Com a excepció, als trens amb dret a seient, si Renfe així ho determina.
Infraccions i sancions
La necessitat de reserva de plaça en molts trajectes ha fet que desenes de viatgers optaren per garantir el seu seient a molt llarg termini i fins i tot adquirint llocs per a diversos horaris, la qual cosa ha donat lloc a una situació delicada per a la imatge de la companyia: trens buits però amb totes les seues places plenes, complementat amb les queixes de molts viatgers.
El 10% dels titulars dels abonaments gratuïts de trens de Mitjana distància, unes 64.000 persones, fan un ús fraudulent o irregular d’aquests, ja que reserven una plaça que després no utilitzen, deixant sense possibilitat de viatjar a la resta d’usuaris. Ho fan en diversos trens per a assegurar-se diverses franges possibles per a viatjar. Aquesta conducta irregular implicarà a partir d’ara sancions com la retirada de l’abonament, la confiscació de la fiança o la suspensió durant un mes de poder adquirir un altre abonament.
La nova política de sancions a aquells que abusen de l’abonament gratuït ja ha provocat el seu efecte dissuasiu. Almenys si es té en compte que a mitjan la setmana passada resultava impossible traure un bitllet per a anar o tornar a Madrid amb tren, les primeres notícies ja han provocat l’eliminació d’actes incívics. Molts dels passatgers van optar per precaució alliberar aquelles places que no anaven a utilitzar i no deixar les temudes ‘reserves fantasma’.
En conclusió tenim en principi un 2023 on podrem continuar viatjant gratis amb ells.
Comentarios